Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Slnečná šou pobláznila Slovensko, live TABLET.TV sledovalo 65.000 ľudí

Čiastočné zatmenie slnka nad Bratislavou pozorujú ľudia na nábreží Dunaja pri Prírodovednom múzeu SNM 20. marca 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ľudia zatmenie Slnka sledovali pred domami aj cez internet, fotili a nahrávali. Na Teraz.sk bolo v piatok celkovo takmer 100.000 návštevníkov, zverejnili u nás takmer štyri desiatky fotografií.

Bratislava 23. marca (Teraz.sk) - Veľká slnečná šou pri piatkovom zatmení Slnka pobláznila Slovensko, ľudia toto jedinečné divadlo sledovali so zváračskými helmami, cez tmavé fólie, rôzne typy ochranných okuliarov alebo na internete. Jedna z našich čitateliek sa snažila urobiť snímky cez mobil (aj sa nakoniec podarili) a ostré slnečné svetlo jej, podľa jej vlastných slov, rozštelovalo mobil tak, že začal na obed ukazovať siedmu hodinu ráno.

My sme sa pôvodne len snažili urobiť všetko pre to, aby sme našim čitateľom dokázali priniesť z tohto jedinečného divadla čo najviac. Priniesli sme priame prenosy zo sveta, fotografie a správy z predchádzajúcich zatmení a najmä, spustili sme náš vlastný priamy prenos z Bratislavy. Technici TABLET.TV nad jeho technickým zabezpečením špekulovali tri dni a nakoniec, šokujúco, všetko fungovalo.

Pozorovanie zatmenia Slnka.
Foto: Teraz.sk




Atmosféra však postupne vzala do vleku aj nás. Pred Teraz.sk sa zhromaždila skupina ľudí, ktorá si podávala zváračskú helmu a nakukovala do televíznej aparatúry. Tisícky ľudí na stránke sa postupne menili na desiatky tisíc a na niektorých prehliadačoch sa zadrhávala. "Vyrobil som v práci "tool" na pozorovanie zatmenia. Výsledok slabý, ale uspokojivý. Škoda, že sa diskety už nepoužívajú," napísal nám do redakcie čitateľ Paľo.

Foto: Palo


Všetci s napätím čakajú na mladého astronóma Juraja Kubicu, ktorý redaktorke TABLET.TV Kristíne Benkovičovej prisľúbil komentovať živé zábery. Keďže je mladý, išiel MHD a meškal. Napokon dorazil včas, bol výborne pripravený a spontánny. "Tiene budú iné, nepravidelné," upozornil divákov na zmeny, ktoré prinesie svetlo čiastočne zatmeného Slnka.

Na stránke pribúdajú videá TASR, fotografie a komentáre čitateľov. Niektoré naozaj skvelé. Ktorý Bratislavčan by neocenil takýto záber zatmeného Slnka?

Radoslav Matejov nám poslal do redakcie takúto fotografiu:
Foto: Radoslav Matejov


Krátko pred dvanástou Slnko vychádza z mesačného tieňa a šou končí. Ale ešte niekoľko dní potom o ňom ľudia diskutujú, posielajú svoje postrehy, fotografie a komentáre.

V. Malý napísal: "Pripájam foto zo zatmenia. Fotené v kufri auta – odraz od filtrov ( kombinácia IR a polarizačného filtra).
Foto: V. Malý


Na v sobotu ráno zisťujeme, že na Teraz.sk bolo za jeden deň takmer 100.000 návštevníkov. Live TABLET.TV si napokon pozrelo viac ako 65.000 ľudí a náš portál zaznamenal za tento deň najväčší skok nahor v rebríčku slovenských webov. Ďakujeme.