Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Po zrážke lietadiel priviezli do trenčianskej nemocnice zranených

Na snímke mŕtvy parašutista (vpravo) nad obcou Červený Kameň. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na mieste neďaleko Červeného Kameňa zasahuje vyše 30 hasičov.

Trenčín 20. augusta (TASR) - Po dnešnej zrážke dvoch športových lietadiel pri obci Červený Kameň v okrese Ilava previezli do Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne štyroch ľudí. Ako TASR informovala Alena Šmatláková zo sekretariátu nemocnice, všetci zranení sú pri vedomí a komunikujú. "Momentálne prebieha diagnostický proces, takže sa nevieme zatiaľ vyjadriť k rozsahu ich zranení. Malo by ísť však o ľahšie poranenia," povedala.

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici, ako pre TASR uviedol námestník liečebno-preventívnej starostlivosti Igor Steiner, neprijala ani jedného zo zranených ľudí na ošetrenie.

Nehoda dvoch športových lietadiel si vyžiadala sedem obetí. Podľa Juraja Gyenesa z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru ešte nie je známa presná príčina nehody. Ako ďalej uviedol, pri nácviku hromadného zoskoku na sobotňajší letecký deň na letisku v Slávnici pravdepodobne jedno z lietadiel prudko kleslo, a tak došlo k zrážke. "V prvom lietadle zahynula dvojčlenná posádka, všetkým parašutistom sa ale podarilo vyskočiť. V druhom zahynula tiež dvojčlenná posádka a traja parašutisti," povedal Gyenes. Podľa informácií TASR by už nikto nemal byť nezvestný.

Všetky záchranné zložky sú sústredené na futbalovom štadióne v obci Červený Kameň. Na mieste zasahuje vyše 30 hasičov. Z toho 20 je profesionálnych z Dubnice nad Váhom a Trenčína. Jedenásť dobrovoľníkov je z Mikušoviec a Červeného Kameňa. Na miesto nehody smeroval aj vrtuľník letky ministerstva vnútra.



K nehode boli vyslané aj tri posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. "Ako prvá letela na pomoc posádka zo strediska Trenčín. Následne boli na pomoc privolané aj vrtuľníky zo strediska Žilina a Banská Bystrica, ktoré sú vybavené palubným navijakom do ťažko prístupného terénu," informovala TASR Zuzana Turočeková z AIR -TRANSPORT EUROPE.

Žilinský vrtuľník s posádkou podľa nej lokalizoval miesta, kde sa lietadlá nachádzali a do terénu k jednému z lietadiel vysadil lekára. Na mieste v tom čase zasahovali hasiči. Vrtuľník z Trenčína poskytol rýchly prevoz veliteľovi zásahu medzi miestom nehody a letiskom Slávnica. Všetky tri vrtuľníky neskôr pristáli na ihrisku v obci Červený Kameň. "Pred niekoľkými minútami vzlietla banskobystrická posádka späť na svoje stredisko. Vrtuľníky zo Žiliny a Trenčína ostávajú do odvolania na ihrisku pre prípad potreby ich zásahu," dodala.

Na miesto už dorazil prezident HaZZ Alexander Nejedlý. Odcestoval tam aj minister zdravotníctva Viliam Čislák.

K zrážke dvoch športových lietadiel došlo pred pol desiatou pri Červenom Kameni v okrese Ilava. Podľa prvých informácií sa jedno lietadlo zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé asi dva kilometre od obce Červený Kameň.