Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Del Potro sa zasekol v Riu vo výťahu, potom drvivo vyradil Djokoviča

Na snímke vľavo srbský tenista Novak Djokovič sa s účinkovaním na olympijskom turnaji v Rio de Janeiro rozlúčil prekvapujúco už v 1. kole, keď ho zdolal nenasadený Argentínčan Juan-Martin Del Potro (vpravo) 7:6 (4), 7:6 (2) v nedeľu 7. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Djokovič a Del Potro predviedli 10-tisícovému davu na centrálnom dvorci špičkový tenis. Argentínčan sa svojou výhrou postaral o senzáciu. Srbské médiá cítia potupu, že ich v medailách obehlo Kosovo.

Rio de Janeiro 8. augusta (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa s účinkovaním na olympijskom turnaji v Rio de Janeiro rozlúčil prekvapujúco už v 1. kole. Nad sily suveréna svetového rebríčka ATP bol nenasadený Argentínčan Juan-Martin Del Potro, ktorý zvládol koncovky oboch setov a najväčšieho favorita na zisk zlatej medaily zdolal 7:6 (4), 7:6 (2) za 2:27 h. Prvotriedna senzácia sa zrodila v poslednom zápase nedeľňajšieho programu mužskej dvojhry. Ďalším súperom Del Potra bude Portugalčan Joao Sousa.

Djokovič a Del Potro predviedli 10-tisícovému davu na centrálnom dvorci špičkový tenis. Obaja si držali svoje podania až do tajbrejkov, v ktorých mal Del Potro navrch pred 12-násobným grandslamovým šampiónom. Argentínčan potvrdil, že je olympijskou "nočnou morou" Djokoviča, ktorého zdolal aj v Londýne 2012 v súboji o bronz.

Del Potro, šampión US Open z roku 2009, zažil v deň zápasu dramatické ráno, keď v dôsledku výpadku prúdu zostal 40 minút zakliesnený vo výťahu v olympijskej dedine. V mobile nemal signál, a tak kričal o pomoc. Tenistu napokon vyslobodil argentínsky hádzanársky tím, volanie vychádzajúce z výťahu započul Federico Pizzaro. Tímu prišla celá udalosť zábavná, Del Potrovi už menej, našťastie však nenarušila jeho prípravu na večerný duel.

Deň zápasu sa pritom pre Del Potra nezačal šťastne, keď zostal na približne 40 minút zaseknutý v pokazenom výťahu. Svojho krajana nakoniec vyslobodili hádzanári, koncentráciu na zápas mu to však nenarušilo. Argentínčan predviedol 41 víťazných úderov, z toho až 29 z jeho nasilnejšej zbrane forhendu. Jeho súper veľa kazil, pričom urobil až 32 nevynútených chýb v porovnaní s 26 víťaznými údermi.




Víťaz si po zápase užíval chvíle slávy. "Táto noc je veľkolepá. Nečakal som, že by som mohol vyhrať. Išiel som loptičku za loptičkou, bojoval o každý fiftín. Keď chcete zdolať 'Noleho', musíte podať viac než stopercentný výkon a mať aj kusisko šťastia. Po zápase som bol unavený, ale zároveň aj nesmierne šťastný," rozplýval sa Del Potro.

"Del Potro bol lepší a vyhral úplne zaslúžene. V rozhodujúcich momentoch hral neskutočný tenis," pochválil Djokovič svojho premožiteľa, ktorý si užíval chvíle slávy. "Táto noc je veľkolepá. Nečakal som, že by som mohol vyhrať. Išiel som loptičku za loptičkou, bojoval o každý fiftín. Keď chcete zdolať Noleho, musíte podať viac než stopercentný výkon a mať aj kusisko šťastia."

Populárny "Nole" priznal, že prehra s Del Potrom ho bude ešte dlho mátať. "Bez pochýb je jedna z najťažších v mojom živote a kariére. Nie je to môj prvý ani posledný zápas, ktorý som prehral. Ale áno, na olympiáde má pre mňa trpkejšiu príchuť ako na niektorom z turnajov."

Juhoameričan nemal veľa času na regeneráciu, po 14 hodinách od slávneho triumfu mal nastúpiť v 2. kole dvojhry proti Joaovi Sousovi z Portugalska. "Cítim, že mám opäť schopnosť hrať proti najlepším na svete," odkázal súperom Del Potro, ktorý počas uplynulých dvoch sezón podstúpil štyri operácie zápästia a v dôsledku zdravotných problémov sa prepadol až do druhej tisícky poradia ATP.

Naopak argentínskym hádzanárom, ktorí vyslobodili Del Potra z "pasce", vstup do olympijského turnaja nevyšiel. V prvom zápase A-skupiny prehrali s Dánskom 19:25.

Dvojhra - 1. kolo:
Juan-Martin Del Potro (Arg.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 7:6 (4), 7:6 (2)
Pablo Cuevas (11-Ur.) - Nikoloz Basilašvili (Gruz.) 6:3, 6:7 (8), 6:3
Benoit Paire (16-Fr.) - Lukáš Rosol (ČR) 3:6, 6:3, 6:4
David Goffin (8-Belg.) - Samuel Groth (Austr.) 6:4, 6:2
Paolo Lorenzi (Tal.) - Yen-Hsun Lu (Taiw.) 3:6, 6:3, 6:4
Radu Albot (Mold.) - Teimuraz Gabašvili (Rus.) 4:6, 6:4, 6:4
Thomaz Bellucci (Braz.) - Dustin Brown (Nem.) 4:6, 5:4
Brown vzdal, Gael Monfils (Fr.) - Vasek Pospisil (Kan.) 6:1, 6:3
David Ferrer (7-Šp.) - Denis Istomin (Uzb.) 6:2, 6:1
Rogerio Dutra da Silva (Braz.) - Thomas Fabbiano (Tal.) 7:6 (4), 6:1
Roberto Bautista Agut (10-Šp.) - Andrej Kuznecov (Rus.) 6:7 (4), 6:2
Andy Murray (2-V. Brit.) - Viktor Troicki (Srb.) 6:3, 6:2
Joao Sousa (Portug.) - Robin Haase (Hol.) 6:1, 7:5
Fabio Fognini (Tal.) - Victor Estrella Burgos (Dom. rep.) 2:6, 7:6 (4), 6:0
Rafael Nadal (3-Šp.) - Federico Delbonis (Arg.) 6:2, 6:1


Srbské média kritizujú olympionikov v Riu, Kosovo ich predbehlo

Srbské médiá sa pustili do kritiky svojich reprezentantov po úvodnom víkende OH v Riu de Janeiro. Informovala o tom agentúra DPA.

"Horší začiatok hier si Srbi ani nemohli predstaviť," napísal denník Blic. Srbi prišli hneď v úvode o svoju najväčšiu nádej na zisk cenného kovu. Svetová jednotka Novak Djokovič sa rozlúčil s tenisovým turnajom prekvapujúco už v prvom kole, so slzami v očiach opúšťal kurt po prehre s Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom.

Na snímke srbský tenista Novak Djokovič, ktorý vypadol na olympiáde v Rio de Janeiro po prehre s Argentínčanom Del Potrom, 7. augusta 2016.
Foto: TASR/AP


Ďalšou ranou pre Srbsko bolo historicky prvé zlato Kosova od vyhlásenia nezávislosti. V džude triumfovala Majlinda Kelmendiová. "Krutá pravda: Kosovo donieslo z hier skôr medailu ako Srbsko," hlásil titulok v denníku Kurir. Víťazstvo kosovskej džudistky však srbské médiá viac-menej ignorovali, jej úspechu sa len stručne venovali srbské médiá na zadných stranách svojich denníkov. Srbský parlament doteraz neuznal nezávislosť Kosova.

Napäté vzťahy medzi oboma krajinami sa ešte zhoršili po vyjadreniach ministra športu Vanju Udovičiča, ktorý odporučil srbským športovcom, aby sa vyhýbali kontaktu s reprezentantmi Kosova. Aj v prípade vyhlásenia víťazov by v prípade medailistu z Kosova nemali srbskí športovci na protest vystúpiť na stupne víťazov, citovala agentúra AP slová ministra športu.