Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Wales rozdrvil Rusko. Draci postupujú do osemfinále, Rusi končia

Na snímke hráč Walesu Gareth Bale (vpravo) sa teší zo svojho gólu na 3:0 v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Ruskom a Walesom 20. júna 2016 vo francúzskom Toulouse. Foto: TASR/AP

Góly Walesu strelili Ramsey, Taylor a Bale, ktorý sa presadil vo všetkých troch zápasoch základnej B-skupiny.

Toulouse 20. júna (TASR) - Futbalisti Walesu si vo svojom treťom zápase na ME vo Francúzsku poradili s Ruskom presvedčivo 3:0 a so šiestimi bodmi postúpili do osemfinále. Góly Walesu strelili Ramsey, Taylor a Bale, ktorý sa presadil vo všetkých troch zápasoch základnej B-skupiny. Rusi končia svoju púť na ME bez jediného víťazstva a na konte majú iba jeden bod za remízu 1:1 s Anglickom.



Rýchle dva góly

Na snímke hráč Walesu Neil Taylor oslavuje gól v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Ruskom a Walesom 20. júna 2016 vo francúzskom Toulouse.
Foto: TASR/AP
Hráči Walesu už v prvých sekundách naznačili svoje víťazné ambície. Rýchlik Bale sa uvoľnil na pravej strane, ale brankár Akinfejev si s jeho tvrdou strelou ešte poradil. Walesania hrali od úvodu sebavedomejšie a Rusi sa nevedeli dostať do tempa. Rusom v 11. minúte nevyšiel pokus o útočnú akciu, loptu zachytil Allen, ktorý dlhým pasom vysunul Ramseyho a ten v úniku prekonal Akinfejeva - 0:1. Walesania hrali rozumne, útočné snahy Rusov zastavovali už v zárodkoch a po získaní lopty vyrážali do rýchlych brejkov. Jeden z nich založil v 20. minúte Ramsay, posunul Baleovi, po ktorého prihrávke sa sám pred Akinfejevom ocitol Neil Taylor a na dvakrát prekonal ruského brankára - 0:2. O sedem minút obrana Walesu zle zareagovala na dlhý výkop brankára Akinfejeva, k zakončeniu sa dostal Dziuba, ale tesne minul bránku. V 30. minúte mohlo byť už 0:3, ale Walesan Vokes osamotený pred Akinfejevom neuspel.

Hanba pre Rusko

Na snímke mladý ruský fanúšik pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Ruskom a Walesom 20. júna 2016 vo francúzskom Toulouse.
Foto: TASR/AP
V 53. minúte mali Rusi za sebou dve striedania, ktorými sa tréner Sluckij snažil oživiť nevýrazný výkon, ale rozbehnutých Walesanov to nerozhodilo. Nováčik šampionátu naďalej hrozil najmä rýchlymi protiútokmi. V 55. minúte sa za obranu Rusov dostal Bale, ale pri lopte bol skôr brankár Akinfejev. Rusom v 67. minúte nevyšla ofsajdová pasca na hranici pokutového územia, Ramsey posunul loptu Baleovi, ktorý ľavačkou pridal tretí gól Walesu. Po treťom góle Walesu výrazne ubudlo streleckých príležitostí. Priamy kop Ignaševiča v 79. letel vysoko nad bránku a rovnako nepresne strieľal aj padajúci Dziuba v 86. minúte. V záverečných minútach sa už na presvedčivom víťazstve Walesu nič nezmenilo.

B-skupina, 3. kolo:

Rusko - Wales 0:3 (0:2)
Góly:
11. Ramsey, 20. Taylor, 67. Bale, rozhodovali: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.), ŽK: Mamajev - Vokes

Zostavy:

Rusko: Akinfejev - Smolnikov, V. Berezuckij (46. A. Berezuckij), Ignaševič, D. Kombarov - Smolov (70. Samedov), Mamajev (64. Mamajev), Glušakov, Kokorin - Širokov (53. Golovin), Dziuba

Wales: Hennessey - Gunter, Chester, A. Williams, Davies, N. Taylor - Allen (74. Edwards), Ledley (76. King), Ramsey - Bale (83. Church), Vokes

Hlasy po zápase:

Leonid Sluckij, tréner Ruska: "Chcem sa ospravedlniť našim fanúšikom. Dnes sme nehrali dobre a prehrať sme si zaslúžili. Boli sme horší v každej činnosti."

Aaron Ramsey, strelec prvého gólu: "Je to fantastický pocit postúpiť na takomto turnaji. Čakali sme dlho, kým sme niečo takéto mohli zažiť. Pri mojom góle som dostal skvelú loptu od Allena. Potom som videl brankára, tak som ju zdvihol a našťastie to tam padlo."

.

Štatistiky po jedenástom hracom dni na EURO 2016 vo Francúzsku (po 28 z 51 zápasov):



Góly:

3 - Gareth Bale (Wal.)
2 - Romelu Lukaku (Bel.), Alvaro Morata (Šp.), Dimitri Payet (Fr.), Bogdan Stancu (Rum.)

1 - Ondrej DUDA, Vladimír WEISS, Marek HAMŠÍK (všetci SR), Hal Robson-Kanu, Neil Taylor, Aaron Ramsey (všetci Wal.), Olivier Giroud, Antoine Griezmann (obaja Fr.), Fabian Schär, Admir Mehmedi (obaja Švaj.), Eric Dier, Jamie Vardy, Daniel Sturridge (Angl.), Vasilij Berezuckij, Denis Glušakov (obaja Rus.), Arkadiusz Milik (Poľ.), Luka Modrič, Ivan Rakitič, Ivan Perišič (všetci Chorv.), Shkodran Mustafi, Bastian Schweinsteiger (obaja Nem.), Gerard Pique, Nolito (obaja Šp.), Wes Hoolahan (Ír.), Emanuele Giaccherini, Graziano Pelle, Eder (všetci Tal.), Ádám Szalai, Zoltán Stieber (obaja Maď.), Nani (Port.), Birkir Bjarnason, Gylfi Sigurdsson (obaja Isl.), Gareth McAuley, Niall McGinn (obaja Sev. Írsko), Tomáš Necid, Milan Škoda (obaja ČR), Axel Witsel (Bel.), Armando Sadiku (Alb.)

vlastné góly - Ciaran Clark (Ír.), Birkir Savarsson (Isl.)


Žlté karty (94):

SLOVENSKO (7): Hrošovský, Mak, Weiss, Kucka, Škrtel, Ďurica, Pečovský
Anglicko (2): Cahill, Bertrand
Albánsko (8): Kukeli (2), Mavraj, Abrashi, Kace, Basha, Memushaj, Hysaj

Rumunsko (10): Chiriches, Rat, Popa, Prepelita, Chipciu, Keseru, Grigore, Matel, Sapunaru, Torje
Rusko (2): Ščennikov, Mamajev
Švajčiarsko (4): Schär, Behrami, Xhaka, Embolo

Francúzsko (4): Giroud, Kanté, Rami, Koscielny
Turecko (5): Tosun, Balta, Sen, Yilmaz, Tufan
Poľsko (5): Kapustka, Piszczek, Maczynski, Grosicki, Peszko

Chorvátsko (4): Strinič, Badelj, Brozovič, Vida
Severné Írsko (4): Cathcart, Ward, Dallas, J. Evans
Ukrajina (3): Konopľanka, Selezňov, Sydorčuk

ČR (2): Limberský, Sivok
Írsko (3): McCarthy, Whelan, Hendrick
Švédsko (2): Nilsson-Lindelöf, Martin Olsson

Belgicko (2): Vertonghen, Vermaelen
Taliansko (6): Chiellini, Eder, Bonucci, Motta, De Rossi, Buffon
Rakúsko (5): Dragovič, Harnik, Fuchs, Hinteregger, Schöpf

Maďarsko (4): Németh, Kádár, Kleinheisler, Nagy
Island (5): Bjarnason, Finnbogason (2), B. Saevarsson, Gudmundsson
Wales (2): Davies, Vokes

Nemecko (3): Khedira, Özil, Boateng
Španielsko (1): Sergio Ramos
Portugalsko (2): Quaresma, Pepe

Červené karty (2):

Albánsko (1): Cana
Rakúsko (1): Dragovič