Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Postaráme sa o senzáciu? Slováci nastúpia v osemfinále proti Nemecku

Na snímke slovenskí futbalisti pózujú pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom, 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne. Dolný rad zľava Peter Pekarík, Marek Hamšík, Róbert Mak, Vladimír Weiss, Ondrej Duda a Viktor Pečovský. Horný rad zľava Ján Ďurica, brankár Matúš Kozáčik, Tomáš Hubočan, Martin Škrtel a Juraj Kucka. Foto: TASR/Michal Svítok

Sledujte osemfinálový duel ONLINE na Teraz.sk od 18.00 hodiny.

Vichy 26. júna (TASR) - Futbalisti Slovenska opäť proti úradujúcemu svetovému šampiónovi z Nemecka. Tentoraz ale ide o postup do štvrťfinále EURO 2016, takže májový senzačný triumf outsidera v Augsburgu (3:1) v príprave je už minulosťou. Zohrať úlohu však môže v tom, že si favorizovaný tím trénera Joachima Löwa dá na turnajového debutanta oveľa väčší pozor. Nemecko a Slovensko nastúpia na šampionátové piate osemfinále v Lille dnes o 18.00 SELČ.



Cesta do osemfinále

Na snímke uprostred vľavo tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák a jeho asistent Štefan Tarkovič (uprostred) sa tešia po zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom, 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne. Slovensko remizovala s Anglickom 0:0.
Foto: TASR/Michal Svítok
Zverenci trénera Jána Kozáka prenikli medzi elitnú šestnástku ako tretí tím B-skupiny po prehre s Walesom (1:2), triumfe nad Ruskom (2:1) a bezgólovej remíze s Anglickom. Nemecký trojnásobný európsky šampión vyhral C-skupinu po víťazstve 2:0 nad Ukrajinou, remíze 0:0 s Poľskom a výhre 1:0 nad Severným Írskom, čiže bez inkasovaného gólu. Slováci vytúžený postupový sen splnili, môžu hrať uvoľnene, no uspokojiť sa by bolo cestou do pekla. Tlak je na favoritovi celého turnaja a všeobecne sa očakáva, že NationalElf cez osemfinálovú prekážku prekĺzne. Slováci ale majú iný názor, hoci si dobre uvedomujú, s kým majú do činenia. "Sú to majstri sveta, svoju skupinu na turnaji vyhrali bez inkasovaného gólu - to hovorí za všetko. Je to mužstvo, ktoré dlhodobejšie hrá spolu, desiati hráči, ktorí nastúpili v poslednom zápase proti Severnému Írsku, boli účastníkmi majstrovstiev sveta, veľa z nich nastúpilo aj vo finálovom zápase. Ide o skúsené mužstvo, ktoré je poskladané predovšetkým z hráčov bundesligy, jednej z najlepších súťaží na svete, pričom päť z nich hráva v Bayerne Mníchov, plus ďalší z Realu Madrid, Arsenalu, Juventusu. Takže vieme čo nás čaká - špičkový súper a veľmi ťažký zápas," povedal slovenský tréner Kozák.

Zdravotné ťažkosti

Na snímke slovenský futbalista Peter Pekarík hovorí s novinármi v mediacentre na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 22. júna 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok
V tábore "sokolov" po fyzicky náročných dueloch v skupine prišlo k zdravotným problémom. Obranca berlínskej Herthy Peter Pekarík má zlomený nos, chýbať ale nebude. Svalové zranenia trápia ofenzívneho stredopoliara Róberta Maka aj zadáka Dušana Šventa, virózu hlásil stredopoliar Miroslav Stoch a opuchnutú pätu má obranca Tomáš Hubočan. Podľa slov lekára Slovákov Jána Baťalíka je štart Maka a Šventa 50:50, ostatní traja by mali byť do nedele fit.

V prípade Pekaríka sa uvažuje o ochrannej maske na tvár, resp. inej fixácii fraktúry. "Môj zdravotný stav sa výrazne zlepšil, necítim žiadnu bolesť," povedal obranca a na margo Nemcov doplnil: "Nemecko má pretlak ofenzívnych hráčov. Kvality Özila, Götzeho a Draxlera všetci dobre poznáme, ale určite nám nehrozí nebezpečenstvo len od nich. Nemôžeme sa sústrediť len na týchto hráčov, ale na celý nemecký tím, ktorý má ohromnú silu. Dúfajme, že náš tréner vymyslí na Nemecko dobrú taktiku."

Čo platí na Nemcov?

Na snímke slovenský futbalista Adam Nemec hovorí s novinármi v mediacentre na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 23. júna 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok
V krajine štvornásobných majstrov sveta pôsobil v štyroch kluboch aj útočník Adam Nemec, trúfol si tak pošpekulovať aj nad receptom, aký by na nich mohol platiť. "Videl som všetky ich zápasy tu na turnaji. A ďalšie sme pozerali aj na videu. Majú obrovskú silu v držaní lopty. Máloktoré mužstvo sa im dokáže vyrovnať v držaní lopty a aj v tom zápase s nimi ju nebudeme mať tak často ako oni. Ale to všetci vieme a s tým aj do toho pôjdeme.

Ako som videl ich silné stránky, tak ale majú aj slabšie a je tam recept, ktorý by sa na nich dal nájsť. Je pravda, že keď stratia loptu, vedia byť dosť otvorení, ale na druhej strane ju nestrácajú často. Majú neskutočne silný stred poľa, vedia to vykombinovať na päťhalierniku. A nebude jednoduché ich ubrániť,"
špecifikoval Nemec.

Žlté nebezpečenstvo

Na snímke hlavný rozhodca Damir Skomina zo Slovinska ukazuje žltú kartu slovenskému obrancovi Jánovi Ďuricovi (uprostred) v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy 2016 vo futbale medzi Ruskom a Slovenskom v stredu 15. júna 2016 vo francúzskom Lille.
Foto: TASR - Michal Svítok
Keďže žlté karty sa na šampionáte mažú až po skončení štvrťfinálovej fázy, v "žltom nebezpečenstve", resp. prípadnej absencii vo štvrťfinále sú zo Slovákov stále Ján Ďurica, Patrik Hrošovský, Juraj Kucka, Róbert Mak, Viktor Pečovský a Vladimír Weiss.

A tiež kapitán Martin Škrtel, ktorý pred súbojom opäť stavia do popredia nutnosť tímového výkonu SR: "V tejto fáze majstrovstiev Európy si súpera nevyberieme, každý už má obrovskú silu. Nastúpime proti Nemcom, ktorí sú favoriti celého turnaja, ale na druhej strane sme s nimi hrali v príprave a podarilo sa nám ich zdolať. Dokázali sme si, že sa s nimi dá hrať. Nemci majú veľkú silu, ich káder tvorí gro hráčov, ktorí pred dvoma rokmi získali titul majstrov sveta. Naša sila tkvie v kolektíve, nie sme mužstvo individualít. Fungujeme ako jedna rodina na ihrisku aj mimo neho. To je naša hlavná devíza."

Kvalita trávnika

Na snímke zatvorená strecha štadióna pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Ruskom a Slovenskom 15. júna 2016 vo francúzskom Lille.
Foto: TASR - Michal Svítok
Nemcov po zdravotnej stránke trápi stav lýtka obrancu Bayernu Mníchov Jérôma Boatenga. Lekári ho ale zrejme dajú do poriadku a k dispozícii bude aj Bastian Schweinsteiger. V nebezpečenstve kartovej suspendácie do štvrťfinále je trio Jérôme Boateng, Sami Khedira, Mesut Özil. Tréner Löw je pred duelom ostražitý. "Musíme byť stopercentne pripravení. Teraz budú rozhodovať tie najmenšie detaily o tom, či dosiahneme ďalšie kolo alebo pôjdeme domov," citovala ho agentúra DPA.

Nemci aj Slováci už na Stade Pierre Mauroy v Lille hrali. Veľké diskusie sa vedú nad kvalitou trávnikov na ME, po súboji Nemcov s Ukrajinou bol trávnik v Lille na duel SR - Rusko v zlom stave a na zápas domácich Francúzov so Švajčiarmi už v katastrofálnom. Po stretnutí Talianov s Írmi prišlo teda k jeho výmene, resp. k zmenám v oficiálnych programoch, keď Slováci aj Nemci mali predzápasové tréningy absolvovať v ich tréningových centrách vo Vichy, resp. v Eviane. V Lille sa v deň osemfinále opäť očakáva zamračené počasie s prípadným dažďom, je teda opäť možné, že Slováci odohrajú tak ako proti Rusom zápas pod zatvorenou strechou.

Zápas v priamom prenose vysiela RTVS, UEFA ho zverila hlavnému rozhodcovi Szymonovi Marciniakovi z Poľska, ktorému na čiarach budú pomáhať krajania Pawel Sokolnicki a Tomasz Listkiewicz. Ako štvrtý rozhodca je písaný skúsený Holanďan Björn Kuipers.

Víťaz osemfinálového súboja Nemecko - Slovensko sa v ďalšej fáze šampionátu stretne s úspešnejším zo zápasu Taliansko - Španielsko. Hralo by sa v sobotu 2. júla o 21.00 SELČ v Bordeaux.

EURO 2016, osemfinále:

Nemecko - SLOVENSKO /nedeľa 26. júna, 18.00 SELČ, Lille/


rozhodcovia: Szymon Marciniak - Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (všetci Poľ.)

Predpokladané zostavy:

Nemecko: Neuer - Höwedes, Boateng, Mustafi, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Draxler - Götze

SLOVENSKO: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Hrošovský, Kucka - Weiss, Hamšík, Stoch - Duda


Vzájomná bilancia

Zľava Slováci, Ján Ďurica, Juraj Kucka, Martin Škrtel a Ondrej Duda sa tešia po strelení gólu počas prípravného zápasu na EURO vo Francúzsku medzi úradujúcim majstrom sveta Nemeckom a Slovenskom v Augsburgu, 29. mája 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok
Futbalisti Slovenska a Nemecka majú bohaté skúsenosti so vzájomnými stretnutiami. To najslávnejšie z pohľadu SR, ešte ako súčasť spoločnej ČSSR, sa hralo 20. júna 1976 v Belehrade. S ôsmimi Slovákmi v základnej zostave sa z kontinentálneho titulu po penaltovej dráme tešil československý outsider.

Podľa oficiálneho webu SFZ bolo Nemecko tiež prvým súperom Slovákov na medzinárodnej scéne. Okrem historicky prvé duelu 27. augusta 1939 v Bratislave sa súperi v medzivojnovom období stretli v piatich zápasoch. Kým v prvom stretnutí dokázali triumfovať Slováci 2:0, v ďalších štyroch stretnutiach sa tešil z víťazstiev súper. V pamätnom dueli nastúpil tím trénera Ferdinanda Daučíka v tomto zložení: Reimann – Vanák, Rado (46. Daučík) – Bielek, Porubský, T. Kováč – Beleš, A. Malatinský, Bíro, Arpáš, Luknár.

Po federálnej ére v novodobých dejinách sa súperi stretli prvýkrát v prípravnom zápase v máji 2001 v Brémach. Pre tím trénera Jozefa Adamca bolo toto stretnutie prípravou na dôležitý kvalifikačný zápas o postup na MS 2002 so Švédskom v Štokholme a napriek pozornej defenzíve sa z víťazstva tešilo domáce mužstvo. Po góloch Asamoaha a Baumanna zvíťazili Nemci 2:0. Tí pricestovali na oplátku na priateľské stretnutie o štyri roky neskôr do Bratislavy a na Tehelnom poli dominovali, pre niekoho prekvapivo, Slováci vedení trénerom Dušanom Galisom. Už v prvom polčase prekonal brankára hostí Jensa Lehmanna dvakrát Miroslav Karhan a výsledkovo sme oplatili Nemecku prehru 0:2 z Brém.

V ostrom dvojzápase o EURO 2008 ťahalo Slovensko za kratší koniec. Dvadsaťtisícová kulisa hnala v októbri 2006 zverencov trénera Galisa do boja s vysokým favoritom, ale ten sa ujal do polčasu vedenia 3:0 a o výsledku bolo rozhodnuté. Gól Stanislava Vargu iba zmiernil trpkú prehru, v domácom prostredí Slovensko prehralo 1:4 a bol to zároveň posledný zápas Slovákov na lavičke s trénerom Dušanom Galisom.

V odvetnom zápase vypredaná AOL Aréna v Hamburgu tlieskala v júni 2007 domácim po víťazstve 2:1. Zaujímavosťou boli úvodné dva góly zápasu - oba do vlastnej siete. Autormi vlastencov boli najskôr Ján Ďurica, Slovensko vyrovnalo na 1:1 po tom, čo si vlastenca pripísal na svoje konto Metzelder. Tréner Jan Kocian siahal po cennom výsledku, Nemecko napokon zdolalo naše mužstvo 2:1.

Najčerstvejšia je senzačná výhra 3:1 v príprave na Francúzsko v Augsburgu, ktorá sa zrodila 29. mája. Tréner Joachim Löw síce nenasadil všetky hviezdy, ale aj tak išli domáci do vedenia. Hostia potom ale na konci prvého polčasu otočili. Cez prestávku prišlo krupobitie a silná búrka, ktoré negatívne ovplyvnili hraciu plochu, zápas ale pokračoval a Slováci ešte raz skórovali.

Bilancia vzájomných zápasov so SR (z pohľadu Nemecka):


5 zápasov: 3 víťazstvá - 0 remíz - 2 prehry (skóre: 9:7)

Vzájomné zápasy:

29. mája 2001 - Brémy, priateľský zápas

Nemecko - Slovensko 2:0 (0:0)
Góly: 50. Asamoah, 55. Baumann

SLOVENSKO: König (75. Buček) - Varga - Šmelko, M. Timko, Greško - Karhan, Slovák (46. Benčík), Demo (46. Dzúrik), Tomaschek (65. P. Németh), Janočko (65. Babnič) - Sz. Németh (46. Vittek). Tréner: Jozef Adamec.

3. septembra 2005 - Bratislava, priateľský zápas

Slovensko - Nemecko 2:0 (2:0)
Góly: 20., 38. Karhan (prvý z 11 m)

SLOVENSKO: Čontofalský - Zabavník, Škrtel, Kratochvíl, Had (46. J. Ďurica) - Valachovič (52. M. Petráš) - Mintál (46. J. Kozák), Karhan (67. Hlinka), Greško - Hološko (80. Jakubko), Vittek (61. Breška). Tréner: Dušan Galis.

11. októbra 2006 – Bratislava, kvalifikácia ME 2008

Slovensko - Nemecko 1:4 (0:3)
Góly: 58. Varga - 13., 72. Podolski, 25. Ballack, 36. Schweinsteiger

SLOVENSKO: Čontofalský - P. Petráš (73. Hološko), Varga, Škrtel, J. Ďurica - M. Petráš - Karhan, J. Kozák (65. Hodúr), Švento - Mintál – Vittek. Tréner: Dušan Galis.

6. júna 2007 – Hamburg, kvalifikácia ME 2008

Nemecko - Slovensko 2:1 (2:1)
Góly: 10. Ďurica (vlastný), 43. Hitzlsperger - 20. Metzelder (vlastný)

SLOVENSKO: Čontofalský - Krajčík, Škrtel, J. Ďurica, Klimpl - Štrba (83. Oravec), Hamšík - Šesták (65. Žofčák), Sapara (65. Hološko), Švento – Vittek. Tréner: Ján Kocian

29. mája 2016 - Augsburg, prípravný zápas

Nemecko - Slovensko 1:3 (1:2)
Góly: 13. Gomez (z 11 m) - 41. Hamšík, 44. Ďuriš, 52. Kucka, rozhodovali: Gumienny - Cremers, Nijssen (všetci Belg.), 22.110 divákov.

Nemecko: Leno (46. ter Stegen) - Kimmich (75. Schürrle), Boateng (64. Höwedes), Rüdiger, Hector - Khedira (46. Weigl) - Rudy, Götze, Draxler - Gomez (46. Brandt), Sané

SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Švento - Hrošovský (78. Škriniar), Kucka (81. Pečovský) - Ďuriš (68. Šesták), Hamšík (86. Greguš), Weiss - Duda (61. Stoch). Tréner Ján Kozák


Vizitka nemeckej futbalovej reprezentácie:



NEMECKO

rozloha: 357.168 km2
počet obyvateľov: 81,4 milióna
riadiaci orgán: Deutscher Fussball-Bund (DFB) - Nemecký futbalový zväz
rok založenia: 1900

vstup do FIFA: 1904
vstup do UEFA: 1954
prezident: Reinhard Grindel
web: http://www.dfb.de

tréner: Joachim Löw
kapitán: Bastian Schweinsteiger
najlepší strelec: Miroslav Klose (71)
štadión: Olympijský štadión v Berlíne (kapacita 74.475 divákov)

najvyššie víťazstvo: Nemecké cisárstvo - Rusko 16:0 (1. júla 1912 v Solne)
najvyššia prehra: Anglicko - Nemecké cisárstvo 9:0 (13. marca 1909 v Oxforde)
postavenie v rebríčku FIFA: 4. miesto (k 2. júnu 2016)
farba dresov: bielo-čierna

prezývka: Nationalelf (Národná jedenástka)
účasti na ME: 12x (1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
najväčšie úspechy: 4 x majster sveta (1954, 1974, 1990, 2014), 3 x majster Európy (1972, 1980, 1996), 4 x vicemajster sveta (1966, 1982, 1986, 2002), 4 x bronzový tím na MS (1934, 1970, 2006, 2010), 3 x vicemajster Európy (1976, 1992, 2008)

postup na EURO 2016: 1. miesto v kvalifikačnej D-skupine
hviezdy tímu: Manuel Neuer (Bayern Mníchov), Toni Kroos (Real Madrid), Mesut Özil (Arsenal Londýn), Thomas Müller (Bayern Mníchov)
bilancia vzájomných zápasov so SR (z pohľadu Nemecka):
5 zápasov: 3 víťazstvá - 0 remíz - 2 prehra (skóre: 9:7)

nominácia Nemecka na EURO 2016

Brankári

12 Bernd Leno 4.3.1992 Bayer Leverkusen
1 Manuel Neuer 27.3.1986 Bayern Mníchov
22 Marc-Andre ter Stegen 30.4.1992 FC Barcelona

Obrancovia:

17 Jerome Boateng 3.9.1988 Bayern Mníchov
3 Jonas Hector 27.5.1990 1. FC Kolín
4 Benedikt Höwedes 29.2.1988 Schalke 04 Gelsenkirchen
5 Mats Hummels 16.12.1988 Borussia Dortmund
21 Joshua Kimmich 8.2.1995 Bayern Mníchov
2 Shkodran Mustafi 17.4.1992 FC Valencia
16 Antonio Rüdiger 3.3.1993 AS Rím
15 Julian Weigl 8.9.1995 Borussia Dortmund

Stredopoliari:

14 Emre Can 12.1.1994 FC Liverpool
11 Julian Draxler 20.9.1993 VfL Wolfsburg
19 Mario Götze 3.6.1992 Bayern Mníchov
6 Sami Khedira 4.4.1987 Juventus Turín
18 Toni Kroos 4.1.1990 Real Madrid
8 Mesut Özil 15.10.1988 Arsenal Londýn
20 Leroy Sané 11.1.1996 Schalke 04 Gelsenkirchen
9 Andre Schürrle 6.11.1990 VfL Wolfsburg
7 Bastian Schweinsteiger 1.8.1984 Manchester United

Útočníci:

23 Mario Gomez 10.7.1985 Besiktas Istanbul
13 Thomas Müller 13.9.1989 Bayern Mníchov
10 Lukas Podolski 4.6.1985 Galatasaray Istanbul