Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

SENZÁCIA SA NEKONALA: Slováci podľahli v osemfinále Nemecku o tri góly

Na snímke slovenskí futbalisti, zľava Juraj Kucka, Dušan Švento, Adam Nemec, Michal Ďuriš, brankár Ján Novota, Kornel Saláta a Ján Ďurica ďakujú divákom po osemfinále na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Nemeckom a Slovenskom, 26. júna 2016 vo francúzskom Lille. Slovensko prehralo s Nemeckom 0:3. Foto: TASR/Michal Svítok

Skvelý výkon predviedol brankár Matúš Kozáčik.

Lille 26. júna (TASR) - Slovenskí futbalisti sa s účinkovaním na EURO 2016 rozlúčili v osemfinále. V nedeľňajšom vyraďovacom súboji na štadióne Pierrea Mauroya v Lille bolo nad ich sily Nemecko, ktorému podľahli hladko 0:3. Góly favorita strelili Jérome Boateng, Mario Gomez a po zmene strán sa presadil Julian Draxler. Okrem toho Mesut Özil v 13. minúte nepremenil jedenástku.



Zverenci trénera Jána Kozáka napriek prehre s Nemeckom splnili cieľ, s ktorým na šampionát cestovali, a to už účasťou medzi šestnástimi najlepšími tímami šampionátu. Na finálovom turnaji vo Francúzsku zaznamenali v štyroch zápasoch jedno víťazstvo (2:1 Rusko), jednu remízu (0:0 Anglicko) a dve prehry (1:2 Wales, 0:3 Nemecko) so skóre 3:6. Prehra 0:3 s Nemeckom je pre slovenský tím najvyššou, odkedy je Kozák pri jeho kormidle.



Z 24 účastníkov turnaja bez ohľadu na ďalšie výsledky obsadí Slovensko konečnú 14. priečku, z vyradených osemfinalistov boli od neho vzhľadom na postavenie po skupinovej fáze horšie dva ostrovné tímy - Severné Írsko a Írsko. V osemfinále veľkého turnaja mal slovenský futbal zastúpenie aj na MS 2010 v Juhoafrickej republike, keď bol nad sily tímu Vladimíra Weissa st. neskorší finalista z Holandska.

Nemecko honosiace sa titulom majstra sveta sa vďaka triumfu nad "sokolmi" prebojovalo do štvrťfinále, v ktorom nastúpi v sobotu 2. júla o 21.00 SELČ v Bordeaux proti úspešnejšiemu z dvojice Taliansko - Španielsko (pondelok 27. júna o 18.00 SELČ v Saint-Denis).

Rozlúčku s najcennejším dresom absolvoval v zápase s Nemeckom slovenský útočník Stanislav Šesták. Gólový hrdina kvalifikácie MS 2010 nahradil v 64. minúte na ihrisku Michala Ďuriša. Šesták v najcennejšom drese odohral 66 zápasov a nastrieľal trinásť gólov.



Napriek premenlivému počasiu a prehánkam organizátori pár hodín pred úvodným výkopom rozhodli, že zápas sa v najsevernejšom dejisku šampionátu odohrá pod otvorenou strechou. Bol to správny verdikt, keďže počas súboja sa už obloha vyjasnila a začalo svietiť slnko. Tréner Kozák zvolil defenzívnu taktiku, keď do základnej jedenástky zaradil obranných "špecialistov" Gyömbéra a Škriniara, na hrote operoval Ďuriš. Zdravotný stav neumožnil zasiahnuť do stretnutia od jeho začiatku Hubočanovi, Šventovi, Makovi a Dudovi.

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák pred osemfinále majstrovstiev Európy vo futbale medzi Nemeckom a Slovenskom 26. júna 2016 v Lille.
Foto: TASR/Michal Svítok


Slováci sa v úvode prakticky nedostali k lopte, súper ich nútil behať bez nej a už v 7. minúte mohol otvoriť skóre. Kroos lahôdkovým centrom našiel Khediru, ktorého hlavičku vyškriabal Kozáčik na roh. Po ňom už padol prvý a dôležitý gól zápasu. Ďuricom odvrátenú loptu Boateng spoza šestnástky napálil tvrdo k pravej žrdi a tá aj s prispením Škriniarovho teča skončila v sieti - 1:0. Ideálny vstup do zápasu mohli Nemci korunovať druhým presným zásahom po tom, ako Škrtel v 13. minúte vo vlastnej šestnástke sotil do naskakujúceho Gomeza a poľský rozhodca Marciniak odpískal jedenástku. Jej exekútor Özil síce kopol loptu k žrdi, ale slabo a nechal tak vyniknúť Kozáčika, ktorý ju vytesnil a udržal svoj tím v hre o postup. Slováci pohrozili prvýkrát až v 19. minúte po krídelnej akcii Weissa, ale do zakončenia sa nedostali. Na nohy ich nepostavilo ani to, že súper nepremenil jedenástku, strojový nemecký futbal im nedal najmenšiu šancu "pričuchnúť". Favorit jasne ovládol dianie na ihrisku a v 24. minúte mohol pridať poisťujúci zásah, keď po Gomezovom vyhratom hlavičkovom súboji Özilova strela len o centimetre minula pravú žrď Kozáčikovej brány. Kozákovci hrali zatiahnutí v hlbokom defenzívnom bloku. Pravda, v 41. minúte z ojedinelej akcie po osi Hrošovský - Pekarík mohol zmeniť zápasový film Kucka, ktorý bol pri lopte skôr ako Kimmich a hlavičkou poriadne natiahol Neuera. Už o niekoľko desiatok sekúnd však platilo staré známe futbalové pravidlo nedáš-dostaneš. Nestíhajúci Kucka "vypustil" súboj s Draxlerom, trestuhodne nechal nemeckého krídelníka prejsť až do vápna a po jeho centri nemal Gomez problém zblízka zasunúť loptu za Kozáčikov chrbát - 2:0.

Slovenský brankár Matúš Kozáčik chytá penaltu Nemcovi Mesutovi Özilovi počas osemfinále majstrovstiev Európy vo futbale medzi Nemeckom a Slovenskom 26. júna 2016 vo francúzskom Lille.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na druhý polčas nastúpil Greguš namiesto Weissa a Slováci v 49. minúte pohrozili tvrdou strelou Kucku, ktorá však našla Neuera pripraveného. Hráči v modrom sa po zmene strán dostávali častejšie do kontaktu s loptou, súper ich nechal hrať, ale len v strede poľa a skúsene si strážil dvojgólový náskok. Slováci sa dostali na dostrel Neuera z dvoch štandardiek, ale Hamšík a po ňom Kucka boli od gólu poriadne vzdialení. Nevzdávali to však, vytiahli sa viac dopredu a ukázali viac futbalovej kvality, ako v prvom dejstve. Zaplatili však krutú daň za ďalšiu nedôslednosť v defenzíve. V 63. minúte Hummels po rohu vyhral hlavičkový súboj s Gregušom, lopta sa dostala na zadnej žrdi až k voľnému Draxlerovi a ten prekonal Kozáčika - 3:0. Nemci sa viezli na štvrťfinálovej vlne, trojgólový náskok bavil ich fanúšikov a zápas sa v podstate už len dohrával v réžii Nationalelf. Ani hráči v modrom už tak nehrýzli, zmierili sa s prehrou, no zo šampionátu odídu domov so vztýčenými hlavami. V závere ich ešte uchránil od vyššej prehry Kozáčik, ktorý zneškodnil tutovku Kroosa.



Slováci priletia do Bratislavy v pondelok večer
Prílet slovenskej futbalovej reprezentácie z EURO 2016 vo Francúzsku do Bratislavy sa očakáva v pondelok 27. júna medzi 17.30 až 17.45 hod. Na letisku M.R. Štefánika by mali tréner Ján Kozák a hráči absolvovať mediálny termín, po ktorom by sa výprava autobusom mala presunúť na úrad vlády na prijatie u premiére Róberta Fica (stretnutie s premiérom ešte nie je oficiálne potvrdené).


Hlasy po zápase:
Ján Kozák, tréner SR:
"Nemecko dnes ukázalo svoju silu. Dopomohli sme im k tomu aj my, pretože v úvode zápase sme boli málo agresívni a príliš rozťahaní. Keď Nemci vyhrávajú, hrá sa proti nim veľmi ťažko. Chcem odkázať všetkým hráčom a trénerom, aby na sebe tvrdo pracovali, pretože zažiť takýto šampionát, takéto veľké podujatie, je zážitok na celý život. Potrebujeme si odpočinúť a potom sa začneme pripravovať na nasledujúcu kvalifikáciu. Na ME som fandil Chorvátom, pretože hrali veľmi dobre. Silní však sú aj Nemci, Francúzi, Angličania či Španieli."

Matúš Kozáčik, brankár SR: "Pri Özilovej penalte som si vybral stranu, už keď si staval loptu. Som rád, že sme sa dostali do osemfinále. Nemci však boli na nás výborne pripravení a ukázali, že sú veľké mužstvo. Myslím si, že časom doceníme, čo sme dosiahli. Nemci si už na nás dali pozor, keďže pred mesiacom sme ich zdolali. Náš tím má silu a verím, že pôjdeme do nasledujúcej kvalifikácie pozitívne naladení."

Ján Ďurica, obranca SR: "Prehra nás mrzí. Nemci ukázali svoju silu a vyhrali zaslúžene. Keby sme hrali aktívnejšie, možno ako v druhom polčase, bol by výsledok iný. Myslím si, že sme dnes mohli vydať zo seba aj viac. Dnes sme mali šancu postúpiť, žiaľ, nepodarilo sa nám to a táto šanca je za nami. Veľká pochvala našim fanúšikom, ktorí stáli za nami. Nemci nám ukázali, ako sa hrá na efektivitu. Súperovi môžeme iba pogratulovať."
Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Je škoda, že sme prehrali takým jasným rozdielom. Ale ak sa pozriem spätne na celý šampionát a kvalifikáciu, tak si myslím, že môžeme byť hrdí na to, čo sme dokázali."

Milan Škriniar, stredopoliar SR: "Chceli sme ukázať niečo veľké, ale nepodarilo sa nám to. Nemci nám dnes ukázali svoju kvalitu. Kedysi som hrával na pozícii defenzívneho záložníka, tak som si dnes na to spomenul. Pri prvom góle som nešťastne tečoval strelu Boatenga. Keby sa tak nestalo, asi by to Matúš (Kozáčik, pozn.) chytil. Trošku nás postavilo na koňa, keď chytil penaltu. Keby sme pred druhým gólom premenili šancu, ktorú sme mali, mohlo to vyzerať inak."

Michal Ďuriš, útočník SR: "Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas a že Nemecko má svoju silu. V druhom polčase sme si viac verili s loptou. Škoda, že sme zápas viac nezdramatizovali. Dokázali sme, že vieme hrať aj proti Nemecku. Podujatie, akým sú ME, je niečo úžasné a nestretávame sa s tým každý deň. Teraz nás však mrzí, že sme nedokázali ešte viac."

Manuel Neuer, brankár Nemecka: "Máme všetko úplne pod kontrolou. Teraz ale prídu súperi najťažšieho kalibru. Je jedno, koho dostaneme vo štvrťfinále, každopádne to bude silný protivník. Ale aj ostatným tímom sa hrá proti Nemecku ťažko."

Mario Gomez, útočník a autor druhého gólu Nemecka: "Z našej strany to bol prvotriedny zápas. Čo sa týka Juliana (Draxlera), vedeli sme, čoho je tento chalan schopný. Dvakrát ukázal svoje brilantné, magické nohy. Je to dobrý typ, teším sa aj za neho. Musíme aj naďalej hrať s takouto chuťou, potom by sme mohli prejsť do ďalšieho kola. Španieli budú viac útočiť, Taliani budú zrejme hrať defenzívnejšie."

Róbert Vittek, útočník Slovana Bratislava, bývalý útočník SR: "Majstrovstvo hráčov Nemecka bolo obrovské. Ich víťazstvo bolo zaslúžené. Vedeli sme, že naša útočná dvojica to proti stopérom Nemecka bude mať veľmi ťažké. Proti nemeckej obrane sa nikdy nehrá ľahko. Chalani urobili maximum, v závere už bolo cítiť, že im chýbali aj sily. Treba však dať dolu pomyselný klobúk pred tým, čo tím predviedol na ME."

Miroslav Karhan, tréner Spartaka Trnava, bývalý reprezentant: "Treba uznať kvalitu nemeckého tímu. Boli dominantní na lopte. Tú získavali už na našej polovici a my sme sa proti tomu presadzovali len veľmi ťažko. Ukázali svoju kvalitu a dnes nám nedali šancu."

Ladislav Borbély, futbalový tréner: "Nemci ukázali, že sú futbalovo silnejšie mužstvo. Stretli sme sa s nesmierne disponovaným súperom zo svetovej špičky. Najmä v prvom polčase slovenskí hráči nesiahli na svoje herné maximum. Slovenský futbal však má nejakú pozíciu. Konečne sme sa dostali na ME a myslím si, že mužstvo splnilo to, čo bolo reálne od neho očakávať. Výsledok, ktorý sme dosiahli, považujem za primeraný. Na šampionáte sme sa vynikajúco vyrovnali s prehrou v prvom zápase s Walesom. Dúfam, že mužstvo kontinuálne nadviaže na svoje účinkovanie aj v kvalifikácii, ktorá nás čaká."

Jozef Barmoš, futbalový tréner: "Do zápasu sme nevstúpili dobre a inkasovali sme rýchly gól. Nemci nám robili problémy, vynikal najmä Draxler. Nebol to z našej strany taký zápas, aký sme možno čakali. Zapríčinili sme si to však sami, pretože sme ľahko strácali lopty. Viacero hráčov strácalo jednu loptu za druhou. Mareka (Hamšíka, pozn.) nám vypojili z hry a ostatní, keď sa dostali do hry, tak ľahko strácali lopty. Následne sme sa dostali pod tlak a Nemci bez problémov kontrolovali vývoj."

Martin Jakubko, bývalý reprezentant SR: "Chlapci podali solídny výkon vzhľadom na svoje možnosti, ale na Nemcov to nestačilo. Naša kvalita je, v porovnaní s nemeckou, niekde inde. Ku cti slovenského tímu slúži, že bojovali až do konca. Treba im poďakovať. Ja by som celé účinkovanie Slovenska na ME hodnotil pozitívne."


EURO 2016 - osemfinále (Lille):

Nemecko - SLOVENSKO 3:0 (2:0)
Góly:
8. Boateng, 43. Gomez, 63. Draxler. Rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), ŽK: Kimmich, Hummels - Škrtel, Kucka, 44.312 divákov.

/Nemecko postúpilo do štvrťfinále, SR na turnaji končí/

zostavy a striedania:
Nemecko: Neuer - Kimmich, Boateng (72. Höwedes), Hummels, Hector - Kroos, Khedira (76. Schweinsteiger) - Müller, Özil, Draxler (72. Podolski) - Gomez

SLOVENSKO: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Gyömbér (84. Saláta) - Škriniar - Kucka, Hrošovský, Hamšík, Weiss (46. Greguš) - Ďuriš (64. Šesták)


Ohlasy svetových médií:
iSport.cz (ČR):
"Nemecko – Slovensko 3:0. Senzácia sa nekonala, postupuje favorit. Slovenskí futbalisti na EURO končia."

sport.cz: (ČR): "Slováci na EURO 2016 končia v osemfinále. Proti majstrom sveta z Nemecka nemali nárok, favoritovi nekládli veľký odpor a po jednoznačnom priebehu prehrali zaslúžene 0:3."

Bild (Nem.): "Slováci vygumovaní, góly z ríše snov, k tomu naďalej ani jeden inkasovaný gól. Jogi, to bol výkon hodný ašpiranta na titul!"

Kicker (Nem.): "3:0! Dominujúca nemecká jedenástka suverénne do štvrťfinále, kde narazí na Talianov alebo Španielov. Víťazstvo mohlo byť aj výraznejšie, ak by Özil premenil pokutový kop."

dpa (Nem.): "Úradujúci svetoví šampióni ľahko prekĺzli do štvrťfinále EURO 2016 vďaka komplexnej výhre 3:0 nad Slovenskom v nedeľňajšom zápase v Lille."

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Nem.): "Nemci v štýle šampiónov. Boateng, Gomez a Draxler sa strelecky presadili pri neohrozenom víťazstve 3:0. Majster sveta stojí po presvedčivom výkone vo štvrťfinále ME."

DFB.de (Nem.): "Pôsobivé víťazstvo 3:0 nad Slovenskom - Nemecko je vo štvrťfinále. Jerome Boateng, ktorý nastúpil po zdravotných problémoch, slávil vo svojom 63. reprezentačnom štarte premiérový gól v národnom tíme."

Guardian (V.Brit.): "Julian Draxler vyčnieval pri pohodlnom víťazstve Nemecka nad Slovenskom. Nemci si s ľahkosťou zaistili miestenku medzi najlepšou osmičkou na EURO 2016. V jednostranne vedenom zápase v Lille opäť demonštrovali, že sa im ťažko môže niekto rovnať vo vynachádzavosti prihrávok a v inteligentnom pohybe po ihrisku."

AP (USA): "Nemci predviedli zatiaľ svoj najlepší výkon na európskom šampionáte a vďaka presvedčivému triumfu 3:0 nad Slovenskom si zabezpečili miestenku vo štvrťfinále. Löwov tím je jediným mužstvom na ME, ktoré ešte neinkasovalo."

Hlavná štatistika zápasu:
Nemecko - Slovensko: 3:0

Celkový počet striel: 19:7
Strely na bránu: 7:2

Strely mimo brány: 7:5
Zblokované strely: 5:0

Strely do konštrukcie brány: 0:0
Rohové kopy: 8:1

Ofsajdy: 1:3
Držanie lopty: 59% - 41%

Počet prihrávok: 595:401
Presnosť prihrávok: 530:335
Odpískané fauly: 14:12

ŽK: 2:2
ČK: 0:0
Nabehaná vzdialenosť: 111,4 km - 108,6 km