Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

V úvodnej Vůjtekovej nominácii na MS 9 slovanisti, Godla aj Podhradský

Vladimír Vújtek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nominovaní hráči sa prvýkrát zídu 19. marca v Bratislave. Káder bude Vůjtek postupne doplňovať hokejistami, ktorých kluby vypadnú vo svojich súťažiach v play off.

Bratislava 11. marca (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek nominoval na úvodný kemp v rámci záverečnej prípravy na MS v Česku ôsmich hráčov Slovana Bratislava ako i obrancu Petra Podhradského. Zadák Lady Togliatti dosiaľ pod českým koučom nereprezentoval, naposledy si obliekol národný dres na svetovom šampionáte 2011 v Bratislave.

Vůjtek povolal na prvú časť prípravy aj ďalších hráčov, ktorým sa už skončila klubová sezóna. Z KHL okrem osmičky slovanistov figurujú vo výbere aj brankár Barysu Astana Ján Laco, obrancovia Milan Jurčina z Dinama Riga, Podhradského oddielový kolega z Togliatti Karol Sloboda, Ivan Švarný z Dinama Minsk a duo útočníkov Marcel Haščák a Michel Miklík z Amuru Chabarovsk.



Nominovaní hráči sa prvýkrát zídu vo štvrtok 19. marca v Bratislave, kde sa budú spoločne pripravovať tri dni. Ďalší zraz je naplánovaný na utorok 24. marca takisto v hlavnom meste. Káder bude Vůjtek postupne dopĺňať hokejistami, ktorých kluby vypadnú vo svojich súťažiach v play off. "Pôvodne sme chceli prípravu začať až 24. marca, ale to by hráči z KHL mali príliš dlhú hernú pauzu, takže sme pristúpili k skoršiemu termínu. Do kádra budú neskôr pribúdať ďalší hráči podľa toho, ako sa im skončia povinnosti v kluboch," uviedol Vůjtek na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave.



Z domácej extraligy plánuje určite osloviť Tomáša Surového, Andreja Kudrnu (Banská Bystrica), Adama Jánošíka (HC Košice), Radovana Puliša (HKM Zvolen) a Matúša Paločka (HK Poprad). Samostatnou kapitolou je Michal Handzuš, skúsený banskobystrický center sa zatiaľ nevyjadril ohľadne účasti na MS, Vůjtek má každopádne o jeho služby záujem. "Uvidíme, v akej bude forme a či sa bude cítiť, na to aby reprezentoval. Michal má svoje predstavy, zatiaľ sa ale nevyjadril, či chce prísť na majstrovstvách sveta," povedal Vůjtek.

Brankárskou jednotkou slovenského tímu by mal na MS byť Ján Laco, otázne zostáva, ako sa situácia vyvinie po vypadnutí NY Islanders s Jaroslavom Halákom. Do tímu sa nedostane Ján Lašák, pokiaľ nebude brankárskou jednotkou alebo dvojkou. "Máme dohodu. Nemá význam, aby sme ho brali na šampionát ako trojku. Na tomto poste by mal byť niektorý z mladých brankárov," vysvetlil tréner.

V rámci záverečnej prípravy odohrajú slovenskí hokejisti v priebehu štyroch týždňov dovedna osem stretnutí. Dvakrát sa stretnú so Švédskom, Českom, Bieloruskom a Lotyšskom. "Celú prípravu absolvujeme v Bratislave, s výnimkou týždňa na východe Slovenska, kde odohráme zápasy v Košiciach a Poprade. Na samotných majstrovstvách sveta máme v porovnaní s predchádzajúcimi šampionátmi o deň skrátený program v základnej skupine, keďže prvý zápas hráme až 2. apríla. Navyše začíname s papierovo slabšími súpermi a končíme tými silnejšími," dodal reprezentačný tréner.

Pozitívne je, že hráči sú ochotní reprezentovať a majú záujem o štart na MS. "Vlani sme mali 23 ospravedlneniek, do dnešného dňa neevidujeme ani jednu. K dispozícii sú aj všetci hráči z Európy, mimo hry je jedine Tomáš Starosta, ktorému operovali rameno," uviedol generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora. "Pán Vůjtek bude mať na konci prípravy ťažkú úlohu. Bude musieť povedať nie aj hráčovi, ktorý absolvoval celú šesťtýždňovú prípravu. Nikomu z Európy negarantoval miesto a všetci vedia, že sa musia oň pobiť. Dokonca by som povedal, že ani všetci hráči z NHL nemajú istý štart na MS. Treba si uvedomiť, že po vypadnutí v 1. kole play off zostanú iba dva dni do štartu majstrovstiev sveta, na ktorých musíte prvé štyri stretnutia vyhrať... Uvidíme, ako dopadne príprava a podľa toho budeme citlivo dopĺňať hráčov do mužstva."

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) zároveň oznámil predĺženie spolupráce so spoločnosťou Heineken Slovensko. Nová zmluva, ktorú obaja partneri podpísali na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave, platí do polovice roku 2016. Súčasťou zmluvy je aj finančná motivácia pre hráčov za úspešné výsledky na MS 2015 v Česku. "Značka Corgoň spoločnosti Heineken Slovensko je už dva roky hlavným partnerom slovenskej hokejovej reprezentácie a je s reprezentačným mužstvom spojená. S jej podporou sme v súčasnej situácii dokázali zabezpečiť ešte kvalitnejšiu prípravu seniorského družstva pred svetovým šampionátom," povedal prezident SZĽH Igor Nemeček.

Nominácia SR na úvodnú časť záverečnej prípravy pred májovými MS v Česku:
brankári - Denis Godla (Slovan Bratislava/KHL), Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL), Branislav Konrád (Dukla Trenčín)
obrancovia - Ivan Baranka, Lukáš Kozák, Michal Sersen (všetci Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (HC Vítkovice/ČR), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Karol Sloboda, Peter Podhradský (obaja Lada Togliatti, Rus./KHL), Ivan Švarný (Dinamo Minsk, Biel./KHL)
útočníci - Milan Bartovič, Libor Hudáček, Mário Bližňák, Ladislav Nagy, Andrej Šťastný (všetci Slovan Bratislava/KHL), Marcel Haščák, Michel Miklík (obaja Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Ján Sýkora (HC PLzeň/ČR), Michael Vandas (HC Vítkovice/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.)


Program SR počas záverečnej prípravy na MS (zápasy v rámci Euro Hockey Challenge):
2. apríla: SR – Švédsko (Trenčín)
4. apríla: SR – Švédsko (Bratislava)
9. apríla: ČR – SR (Jihlava)
10. apríla: ČR - SR (Jihlava)
16. apríla: SR - Bielorusko (Košice)
18. apríla: SR – Bielorusko (Poprad)
24. apríla: Lotyšsko – SR (Riga)
25. apríla: Lotyšsko – SR (Riga)
1.-17. mája: MS 2015 (Praha, Ostrava, ČR)