Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Eva Jurková získala bronz v stolnom tenise na deaflympiáde v Sofii

Mladá slovenská stolná tenistka Eva Jurková sa v piatok večer postarala o ďalší cenný kov pre Slovensko na 22. Letnej Deaflympiáde. Foto: TASR

Po atletickom zlate pridala stolná tenistka Jurková bronz.

Sofia 2. augusta (TASR) - Po zlatom vystúpení atlétky Ivany Krištofičovej, medailovú zbierku Slovenska na 22. letnej deaflympiáde v Sofii rozšírila v piatok večer bronzovou medailu aj nádejná juniorská reprezentantka v stolnom tenise Eva Jurková. Po semifinálovej prehre 2:4 s Japonkou Moe Uedaovou (neskoršou víťazkou deaflympijského turnaja dvojíc), iba 18-ročná zverenka trénera Andreja Dzelinského zdolala v boji o bronz Mengpig Huang 4:2.

Ako po medailovom zápase potvrdil osobný tréner z košickej športovej školy, po prvý raz mohol byť prítomný so svojou zverenkou na na tak významnom podujatí pre nepočujúcich a bola to pre neho športová škola života. "Evka úspešne súťažila aj na medzinárodných podujatiach pre počujúcich športovcov, ale turnaj tu v Sofii mal vysokú športovú úroveň. Mám radosť, že nabitý časový program piatich zápasom sme za dva dni doviedli až k medailovej priečke a hlavne Evka sa nezľakla silnej ázijskej konkurencie z Číny a Japonska," uviedol tréner Dzelinský.

Po náročnej šnúre zápasov s medailou na hrudi bola nakoniec spokojná aj samotná nádejná juniorská reprezentantka SR. "V úvode semifinále sa zdalo, že by som sa mohla dostať do finále, ale podania Japonky Uedaovej mi robili problémy, dokonca tréner protestoval proti jej spôsobu, nakoľko sme mali pocit, že to bolo proti pravidlám. Rozhodcovia však náš protest neuznali a tak zostala nádej na bronz. Nebolo jednoduché zmobilizovať sily, ale slovenskí fanúšikovia ma podržali," tlmočila svoje pocity po prvom veľkom životnom úspechu Jurková, účastníčka tohtoročných juniorských majstrovstiev Európy počujúcich v Ostrave.

Podobne ako v prípade guliarky Ivany Krištofičovej si cenný úspech slovenského športu nepočujúcich nenechal ujsť ani veľvyslanec SR v Bulharsku Marián Jakubócy, ktorý bol svedkom semifinálového zápasu aj boja o bronz. "Bolo to úžasné. Evka proti ázijskej konkurencii ukázala, že nám vyrastá veľká hráčka. Mal som z toho silný a veľmi príjemný zážitok," vyzdvihol medailový úspech mladej východniarky veľvyslanec.

Aj keď slovenskí deaflympionici svoje plány a ambície už naplnili ziskom zlata v guliarskom sektore, v sobotu sa ukazuje šanca dva cenné kovy obohatiť aj ďalším. Na národnom štadióne Vasila Levského čaka v sobotu po 17:30 h. ďalší atletický súboj. Tentoraz to bude v diskárskom kruhu a aj keď túto svoju doplnkovú disciplínu Ivana Krištofičová dlhšiu dobu vážnejšie netrénovala, tréner Dušan Dědeček odhaduje, že v tej konkurencii, čo je prihlásená medzi diskárkami, by sa stratiť nemusela.

Výsledky stolnotenisového turnaja žien:
1. Moe Uedaová (Jap.), 2. Anna Kondratovová (Rus.), 3. Eva JURKOVÁ (SR)

.