Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kuzminová spôsobom štart - cieľ za miestom v histórii

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová drží slovenskú vlajku pár metrov pred cieľom po zisku zlatej olympijskej medaily počas pretekov žien s hromadným štartom na 12,5 km na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu v sobotu 17. februára 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Na ZOH 2018 pricestovala Kuzminová ako držiteľka dvoch zlatých a jednej striebornej medaile. V Pjongčangu svoju zbierku rozšírila v stíhačke, vytrvalostných pretekoch i pretekoch s hromadným štartom.

Pjongčang 17. februára (TASR) - Anastasia Kuzminová patrila už pred sobotňajšími pretekmi s hromadným štartom k absolútne najúspešnejším biatlonistkám - olympioničkám histórie. Ziskom tretej zlatej medaily sa však posunula ešte vyššie, zaradila sa tesne za Nemku Kati Wilhelmovú, ktorá dosiahla bilanciu 3-3-1. Pokiaľ však ide len o individuálne kovy, slovenská reprezentantka je na čele.

Na ZOH 2018 pricestovala Kuzminová ako držiteľka dvoch zlatých a jednej striebornej medaile. V Pjongčangu svoju zbierku rozšírila v stíhačke, vytrvalostných pretekoch i pretekoch s hromadným štartom. Šesť kovov (3-3-0) získala na troch za sebou idúcich zimných olympijských hrách a od soboty sa nimi môže pýšiť v každej individuálnej disciplíne. Kým Wilhelmová má po jednom z kovov zo štafiet, Kuzminová si všetky vybojovala v súťažiach jednotlivkýň: "Je to neuveriteľný výsledok. V prvom rade sa chcem poďakovať môjmu tímu a všetkým ľuďom, ktorí so mnou spolupracovali a prispeli k tomu, aby som bola úspešná. Aby som bola pokojná, spokojná a vyrovnaná, vďaka čomu sa nám môže takto dariť."



Na 12,5-kilometrovú trať sa vydala so štartovým číslom 4, no už v úvodných metroch sa predrala na vedúcu pozíciu, na ktorú už žiadnu súperku nepustila. Žiadna sa k nej ani nepriblížila, Kuzminová neohrozene triumfovala spôsobom štart - cieľ. Netrafila jedine posledný dvadsiaty terč, a hoci si to mohla dovoliť, predsa len ju mrzela drobná chybička krásy: "Do poslednej chvíle som si nepripúšťala myšlienky na zlato, lebo v pretekoch sa môže stať hocičo. Trať bola ľadová, strelnica bola ťažká. Snažila som sa zastrieľať na nulu, ale snažila som sa až tak veľmi, že som to pokazila na poslednej rane. Nedala som ju hneď na prvý pokus, potom sa mi už nedalo vrátiť k terču a trápila som sa. Viem, že ľudia na tribúnach nedýchali, ani ja som nedýchala, až kým som nevystrelila. Mrzelo ma trestné kolo, chcela som ísť konečne v mojej kariére na nulu, ale asi to ešte bude úloha do ďalších pretekov. Aj s jedným trestným okruhom sa však dajú vyhrať ZOH."



Jej víťazstvo je dôležité nielen z pohľadu histórie olympijského biatlonu žien, ale aj najúspešnejších Slovákov na OH i ZOH. Prekonala doterajších jediných trojnásobných olympijských šampiónov Petra a Pavla Hochschornerovcov, tí majú okrem troch zlatých jednu bronzovú medailu. S bezpečným náskokom prišla za prvým miestom v pretekoch, ale aj v olympijskom hodnotení Slovákov symbolicky - a tak ako si nesmierne želala - so slovenskou vlajkou v náručí: "Nečakala som, že mi niekto dokáže podať vlajku. Toto bol môj sen, prísť na cieľovú čiaru so slovenskou vlajkou a konečne sa mi to podarilo."



/vyslaní redaktori TASR ak ph/