Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slovensko má olympijské ZLATO: Postarala sa o to zázračná KUZMINOVÁ

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová drží slovenskú vlajku v cieli po zisku zlatej olympijskej medaily počas pretekov žien s hromadným štartom na 12,5 km na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu v sobotu 17. februára 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Kuzminová sa zapísala do histórie už šiestou olympijskou medailou (3-3-0), v Pjongčangu nazbierala tri, jedno zlato a dve strieborné a stala sa najúspešnejšou biatlonistkou olympijskej histórie.

Bratislava 17. februára (Teraz.sk/TASR) - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová získala na ZOH v Pjongčangu zlatú medailu v pretekoch s hromadným štartom. Na 12,5 km trati zdolala striebornú Bielorusku Darju Domračevovú o 18,8 sekundy a Nórku Tiril Eckhoffovú o 27,7. Druhá slovenská biatlonistka Paulína Fialková dobehla na 21. mieste ((+2:29,6).

Trojnásobná olympijská šampiónka Kuzminová sa zapísala do histórie už šiestou olympijskou medailou (3-3-0), v Pjongčangu nazbierala tri, jedno zlato a dve strieborné a stala sa najúspešnejšou biatlonistkou olympijskej histórie.



Na štarte sa pod umelým osvetlením zoradila 30-ka podľa určeného kľúča, so všetkými medailistkami v Pjongčangu, s 15-kou v momentálnom poradí Svetového pohára a ďalšími, ktoré nazbierali v Pjongčangu najviac bodov. Dotýkalo sa to aj Paulíny Fialkovej, 5. vo vytrvalostných pretekoch. Tempo v miernom točivom vetre s mrazom -šesť od začiatku udávala na čele Kuzminová a hlavne vďaka nej sa pole dosť roztiahlo už pred úvodnou streľbou. 'Ležka' Kuzminovej (celková strelecká bilancia 0-0-0-1) bola vynikajúca, rovnako ako u ďalších 17-tich, a pred Öbergovou mala náskok 3,5 sekundy. P. Fialková (1-2-0-1) netrafila piaty terč a zaradila sa na 24. miesto (+39,1). Trestný okruh zaťažil aj Dahlmeierovú, priebežne 22. (+34,7).

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na strelnici počas pretekov žien s hromadným štartom na 12,5 km na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu v sobotu 17. februára 2018.
Foto: TASR - Michal Svítok


Druhú streľbu ležmo zvládla Kuzminová opäť brilantne a náskok pred druhou obhajkyňou titulu Domračevovou natiahla na 7,9 sekundy. Do rozpätia 20 sekúnd sa ešte zmestilo šesť žien. P. Fialková si pridala dva trestné okruhy na druhom a štvrtom terči a na 26. priečke zvýraznila svoju stratu už na 1:47,5 min.

Druhá polovica pretekov so stojkovým mierením najlepšie odbúdala Kuzminovej. Ďalších päť terčov Kuzminová opäť výborne zvládla, Domračevová nevybielila prvý terč a slovenská biatlonistka si užívala na špici náskok 28,2 sekundy pred Wiererovou, pred treťou Vítkovou 37,6. Aj P. Fialková chybu neurobila a posunula sa na 23. priečku (+2:13,6).



V záverečnej streľbe stojmo mierila 33-ročná Kuzminová na svoje tretie olympijské zlato v kariére i na piedestál najúspešnejšej biatlonistky v histórii ZOH. Na medzičase pred streľbou už viedla o 50,3 sekundy, úplne záverečný terč pri veľmi dlhom mierení síce netrafila, no vybehla na trať ako prvá, Domračevová za ňou zaostávala o 24,7 sekundy a bolo už viac-menej jasné, že Kuzminová si už zlato nenechá vziať.

"Je to neuveriteľný výsledok, v prvom rade sa chcem poďakovať môjmu tímu, a všetkým ľuďom, ktorí prispeli k tomu, aby som bola úspešná. Do poslednej chvile som si nepripúšťala myšlienky na zlato, lebo v pretekoch sa môže stať hocičo," uviedla Kuzminová v prvej reakcii.

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová drží slovenskú vlajku v cieli po zisku zlatej olympijskej medaily počas pretekov žien s hromadným štartom na 12,5 km na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu v sobotu 17. februára 2018.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Od Nasti sme tak trochu čakali, že ešte získa nejakú medailičku. Je zlatá, o to je to krajšie. Na strelnici sú to vždy nervy, pozeráte sa na terče a dúfate, aby padli. Nasťa išla od začiatku perfektne," povedala v priestoroch cieľa reprezentačná trénerka slovenských biatlonistiek Anna Murínová.



Veľkú radosť mal aj prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko. "Nasťu máme radi, je úžasný človek, a keď nám robí radosť takýmito výkonmi, čo viac si môžeme priať. Prognózy hovorili, že pri dobrej streľbe by sa to mohlo podariť, a Nasťa dokázala, že sa to dá. Od začiatku išla neskutočne dobre, strieľala pomaly a rytmicky."

Fialkovú nepotešil vlastný výkon, radovať sa však mohla z úspechu reprezentačnej kolegyne: "Nie som spokojná, nevyšlo mi to podľa predstáv. Opäť bola veterná strelnica, už sa v tom nikto nevyzná. Nasťa je v tejto sezóne fenomenálna, určite jej to prajem a myslím si, že sa to aj dalo očakávať."

Pred štartom sa v stredisku Alpensia vynárali otázky, či Nemka Dahlmeierová bude pokračovať v medailovom ťažení a získa už štvrtý vzácny kov, čo sa v histórii na jednej olympiáde žiadnej žene nepodarilo. Nepodarilo sa to ani Nemke, tentoraz s vychýlenou muškou. Aj Anastasia Kuzminová mala pred sebou viac výziev, jednou z nich bola snaha pódiovo sa presadiť a skompletizovať si zbierku, nakoniec ju impozantným spôsobom ozdobila. Pred Pjongčangom sa v kariére mohla pochváliť vzácnymi kovmi vo všetkých individuálnych disciplínach okrem 'massu', po zlate si bilanciu vyšperkovala. Za inšpiráciu jej poslúžili aj MS'2009 v rovnakom dejisku v Pjongčangu, keď prvýkrát s veľkou medailou, striebornou, zažiarila práve v 'masse'.

Výsledky
preteky žien s hromadným štartom na 12,5 km:
1. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 35:23,0 (1 tr. okr.),
2. Darja Domračevová (Biel.) +18,8 (1),
3. Tiril Eckhoffová (Nór.) 27,7 (2),
4. Lisa Vittozziová (Tal.) 45,6 (2),
5. Hanna Obergová (Švéd.) 46,5 (1),
6. Dorothea Wiererová (Tal.) 47,3 (1),
7. Nadežda Skardinová (Biel.) 47,9 (0),
8. Marte Olsbuová (Nór.) 51,6 (1),
9. Marie Dorin Habertová (Fr.) 57,9 (2),
10. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 1:00,9 (2),
...21. Paulína FIALKOVÁ (SR) 2:29,6 (4)