Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenky porazili Švédky. Schmiedlová vybojovala rozhodujúce víťazstvo

Slovenské tenistky Daniela Hantuchová (v popredí uprostred), Anna Karolína Schmiedlová (vpravo), Kristína Schmiedlová (tretia vpravo), Jana Čepelová (vľavo) a kapitán slovenského fedcupového tímu Matej Lipták sa radujú so slovenskou vlajkou po víťazstve Anny Karolíny Schmiedlovej proti Švédke Ellen Allgurinovej v zápase dvojhry barážového stretnutia o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie Slovensko - Švédsko 19. apríla 2015 v Bratislave. Slovenské tenistky budú aj v roku 2016 účinkovať v II. svetovej skupine Pohára federácie. V barážovom stretnutí o účasť v "druhej lige" totiž vedú nad Švédskom už 3:0. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke v bratislavskom NTC postarala slovenská jednotka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá si poradila s Ellen Allgurinovou za 74 minút hladko v dvoch setoch 6:1, 6:4. Foto: TASR

Slovenské tenistky budú aj v roku 2016 účinkovať v II. svetovej skupine Pohára federácie. V barážovom stretnutí o účasť v "druhej lige" vyhrali 4:0.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Slovenské tenistky budú aj v roku 2016 účinkovať v II. svetovej skupine Pohára federácie. V barážovom stretnutí o účasť v "druhej lige" totiž zvíťazili nad Švédskom jasne 4:0. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke v bratislavskom NTC postarala slovenská jednotka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá si poradila s Ellen Allgurinovou za 74 minút hladko v dvoch setoch 6:1, 6:4.

Švédska trojka v úvodnej nedeľňajšej dvojhre nahradila pôvodne nominovanú Susanne Celikovú. V záverečnej štvorhre Jana Čepelová s Annou Karolínou Schmiedlovou zdolali pár Rebecca Petersonová, Celiková v troch setoch 4:6, 6:3, 10:7 v tzv. supertajbrejku. Slovenky proti oslabeným severankám, ktoré pricestovali bez svojej jednotky Johanny Larssonovej, naplno potvrdili úlohu papierových favoritiek. Vo Fed Cupe tak prerušili sériu štyroch prehier. Súperky v novom ročníku prestížnej tímovej súťaže spoznajú počas grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži, keď je na programe žreb.

Schmiedlová mala proti Allgurinovej raketový štart, keď dvakrát prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 5:0. Slovenka dokázala vnútiť Švédke svoj štýl hry, jej údery mali správnu dĺžku aj razanciu. V siedmom geme premenila po víťaznom forhende hneď prvý setbal. Na začiatku druhého dejstva Allgurinová po rýchlom brejku odskočila Schmiedlovej na 3:0. Zverenka trénera Milana Martinca však v ďalších minútach získala päť hier v rade a pripísala si na konto tretie singlové víťazstvo v Pohári federácie.

V sobotu zdolala Rebeccu Petersonovú, vo februári v holandskom Apeldoorne zvíťazila nad domácou jednotkou Kiki Bertensovou. "Dnes som nebola ani zďaleka taká nervózna ako pred sobotňajším zápasom, hrala som uvoľnene. Prispel k tomu fakt, že po sobote sme viedli 2:0 i to, že Daniela zahrala výborne proti Celikovej. Až tak ma zmene v švédskej nominácii neprekvapila, lebo Daniela včera švédsku jednotku dosť zničila. Allgurinovú poznám ešte z juniorských čias. Až na menší výpadok na začiatku druhého setu som hrala veľmi dobre. Som rada, že sa mi podarilo otočiť z 0:3. Verím, že na budúci rok už aj s uzdravenou Dominikou Cibulkovou budeme bojovať o návrat do svetovej skupiny, lebo máme kvalitný tím," povedala Schmiedlová v prvej reakcii pre RTVS.

Spokojný bol aj slovenský kapitán Matej Lipták. "Som rád, že sme prelomili sériu štyroch prehier a proti Švédkam sme potvrdili úlohu favorita. Využili sme absenciu ich jednotky Larssonovej. Ukázalo sa, že naše hráčky sú vyššie na rebríčku a majú väčšiu kvalitu. Teší ma, že Kaja sa veľmi dobre zhostila úlohy líderky tímu, v ktorej bola prvýkrát. Hrala toľko, koľko potrebovala. Aj keď niektoré veci nefungovali tak, ako si predstavovala, v rozhodujúcich momentoch dokázala zabrať. Bol by som rád, keby sme o rok mali šancu hrať baráž o svetovú skupinu. Tento tím má veľký potenciál. Veľa bude záležať od toho, či budem mať k dispozícii všetky najlepšie hráčky i od žrebu. Osobne by som rád zostal v úlohe kapitána, ak budem mať aj naďalej dôveru hráčok."

Schmiedlová bola rada, že si v debli mohla zahrať so svojou dobrou kamarátkou Čepelovou. "S Jankou sme sa na kurte dobre dopĺňali. Ona hrá výborne na sieti, mne zasa viac sedí hra od základnej čiary." Aj Čepelová si debla pochvaľovala. "Vážim si, že mi kapitán dal príležitosť. Užili sme si s Kajou na kurte veľa zábavy."

Švédsky kapitán Wahlgren na margo barážového zápasu uviedol. "Výsledok je taký, aký sme očakávali. Dúfali sme, že možno získame jeden bod, žiaľ, nepodarilo sa. Allgurinová zdolala Schmiedlovú pred štyrmi rokmi na Roland Garros, preto som jej dal šancu namiesto Celikovej. V druhom sete sa zlepšila, no napokon to nestačilo."



baráž o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie:

SLOVENSKO - Švédsko 3:0

Anna Karolína Schmiedlová - Rebecca Petersonová 6:3, 6:3

Daniela Hantuchová - Susanne Celiková 6:2, 6:0

Schmiedlová - Ellen Allgurinová 6:1, 6:4

Jana Čepelová, Anna Karolína Schmiedlová - Petersonová, Celiková 4:6, 6:3, 10:7