Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Tanečníci Testová a Csölley na ME na ôsmom mieste, titul pre Francúzov

Slovenský tanečný pár Federica Testová a Lukáš Csölley, archívna snímka Foto: TASR/AP

Nicole Rajičová bez problémov postúpila zo štvrtkového krátkeho programu sólistiek na majstrovstvách Európy v Štokholme do sobotňajších voľných jázd.

Štokholm 29. januára (TASR) - Slovenskí tanečníci Federica Testová a Lukáš Csölley obsadili po štvrtkových voľných jazdách na krasokorčuliarskych majstrovstvách Európy v Štokholme konečné ôsme miesto. Titul šampiónov kontinentu a prvé zlato si z haly Globen odniesli po skvelom výkone Francúzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.

Striebro si vybojovali úradujúci majstri sveta Anna Cappelliniová, Luca Lanotte z Talianska, bronz putuje do Ruska zásluhou Alexandry Stepanovovej a Ivana Bukina.



Slováci, zverenci trénera Roberta Pelizzolu a Paoly Mezzadriovej, už v stredu v krátkom programe získali nové bodové osobné maximum (62,91) a z piateho miesta útočili na ich top výsledok v kariére. Ten aj dosiahli, keď vylepšili minuloročné 12. miesto z ME v Budapešti. Vo štvrtok išli ako úplne poslední a nesklamali. Od arbitrov dostali za voľnú jazdu 87,66 bodov, čo je ich nové osobné maximum. Prekonali tak doterajší najlepší výkon 86,38 z novembrového Varšava Cupu a potvrdili výkonnostný progres. To je nádejné aj vzhľadom na fakt, že o rok sa ME budú konať v Bratislave. Celkové skóre 150,57 (doterajšie osobné maximum 143,36-pozn.) ich zaradilo na celkové ôsme miesto.

Slovenský tanečný pár Federica Testová a Lukáš Csölley
Foto: TASR/MTI
.
Zlepšujeme sa

"Sme veľmi spokojní ako sme dnes zajazdili. Bol to pre nás krásny zážitok a skúsenosť jazdiť v poslednej rozjazdke na ME. V hodnotení nám technický panel znížil level u jednej zdvíhačky, čo nás stálo pár bodov. Sme radi, že je u nás vidno progres a každým rokom sa zlepšujeme," zhodnotil pre TASR bratislavský rodák.




Prvú pozíciu z KP uhájili Papadakisová a Cizeron. Tí urobili obrovský progres, keď pred rokom skončili 15. Predviedli bezchybný výkon, výrazne si vylepšili osobné maximum a zaslúžene získali prvé zlato z ME v kariére. Po strede druhí Rusi Jelena Ilinychová a Ruslan Žiganšin (69,94) vo voľnej jazde sklamali a spadli až za stupne víťazov. Talianski obhajcovia európskeho titulu Anna Cappelliniová a Luca Lanotte tiež ukázali dobrý výkon a poskočili z tretieho miesta po krátkom tanci na striebornú pozíciu. Po ďalšom kvalitnom výkone brali bronz juniorskí majstri sveta z roku 2013 Alexandra Stepanovová a Ivan Bukin z Ruska.

konečné výsledky:

tanečné páry:
1. Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron (Fr.) 179,97 bodov, 2. Anna Cappelliniová, Luca Lanotte (Tal.) 171,52, 3. Alexandra Stepanovová, Ivan Bukin 160,95, 4. Jelena Ilinychová, Ruslan Žiganšin (všetci Rus.) 159,83, 5. Sara Hurtadová, Adria Diaz (Šp.) 155,81, 6. Charlene Guignardová, Marco Fabbri (Tal.) 154,61, ... 8. Federica TESTOVÁ, Lukáš CSÖLLEY (SR) 150,57
.
Rajičová do finále z 8. pozície

Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová bez problémov postúpila zo štvrtkového krátkeho programu sólistiek na majstrovstvách Európy v Štokholme do sobotňajších voľných jázd. Devätnásťročná úradujúca slovenská šampiónka predviedla peknú čistú jazdu, od rozhodcov dostala 53,78 bodov a do 24-členného finále pôjde z 8. miesta.

Na snímke slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová
Foto: TASR / Michal Svítok


Krátky program najlepšie vyšiel len 16-ročnej Jelene Radionovovej z Ruska, ktorej rozhodcovia udelili jej osobné maximum 70,46 bodov. Z druhého miesta bude na medailu útočiť jej krajanka Jelizaveta Tuktamyševová (69,02), dominanciu Rusiek potvrdila tretím miestom v hale Globen Anna Pogorilá (66,10).

Rajičová, olympionička zo Soči, potvrdila dobrú formu z tejto sezóny. Za osobným maximom z októbrovej juniorskej Grand Prix ISU v Chorvátsku zaostala členka ŠKP Bratislava pripravujúca sa v USA len o 84 stotín bodu. Do KP išla ako prvá v predposlednej 6-člennej skupine. Na úvod jazdy predviedla čistú kombináciu trojitého lutza a trojitého tulupa, bezchybný bol aj trojitý rittberger a neskorší dvojitý axel. V poriadku boli aj krokové variácie a piruety, takže po dojazdení sa usadila na priebežnom prvom mieste a v ďalšom priebehu sa pred ňu dostalo len sedem súperiek. Zverenka trénerov Igora Krokavca a Nikolaja Morozova minulý rok na ME v Budapešti skončila 17., teraz bude mať veľkú šancu dosiahnuť najlepší výsledok v kariére.

"Mojim cieľom bolo odjazdiť to, čo viem. Na konkrétne umiestnenie som nemyslela. Som veľmi spokojná so svojou jazdou. Išlo sa mi v pohode, lebo mám dobre natrénované. Nebola som nervózna, skôr som sa tešila. Bola to jedna z najlepších jázd sezóny. Veľmi sme sa sústredili na komponenty, aj sa to prejavilo," povedala Rajičová bezprostredne po jej jazde.

výsledky:
ženy - krátky program:
1. Jelena Radionovová (Rus.) 70,46 bodov
2. Jelizaveta Tuktamyševová (Rus.) 69,02
3. Anna Pogorilá (Rus.) 66,10
4. Kiira Korpiová (Fín.) 60,60
5. Viktoria Helgessonová (Švéd.) 60,37
6. Joshi Helgessonová (Švéd.) 59,55
7. Mae Berenice Meiteová (Fr.) 55,84
8. Nicole RAJIČOVÁ (SR) 53,78