Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Svetová antidopingová agentúra je znepokojená dopingovými odhaleniami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa reportáže mala až jedna tretina z medailistov vo vytrvalostných disciplínach na majstrovstvách sveta a olympijských hrách za posledných desať rokov podozrivé výsledky krvných testov.

Kuala Lumpur 2. augusta (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) vyjadrila v nedeľu znepokojenie nad informáciami nemeckej televízie ARD a britského denníka Sunday Times o rozšírenom dopingu v atletike.

Podľa reportáže mala až jedna tretina z medailistov vo vytrvalostných disciplínach na majstrovstvách sveta a olympijských hrách za posledných desať rokov podozrivé výsledky krvných testov. Spomínané médiá oznámili, že sa dostali k výsledkom vyše 12.000 krvných testov od 5000 atlétov. Údaje majú pochádzať z databázy Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a médiám ich poskytol neznámy informátor. Predstavitelia ARD a Sunday Times požiadali o preverenie a kontrolu dát austrálskych antidopingových špecialistov Robina Parisotta a Michaela Ashendena. Tí potom informovali, že 800 pretekárov v disciplínach od behu na 800 metrov po maratón mali minimálne podozrivé hodnoty krvných testov.

"WADA je veľmi znepokojená týmito obvineniami, ktoré opäť otrasú základmi čistoty športu na svete," agentúra dpa citovala prezidenta organizácie Craiga Reedieho počas 128. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Kuala Lumpur.

Reedie ďalej povedal, že informácie treba rýchlo a starostlivo vyšetriť, aby sa dalo určiť, či boli naozaj porušené pravidlá antidopingového kódexu. "Ako vždy, WADA je odhodlaná urobiť všetko potrebné na zabezpečenie čistého športu vo svete," dodal.