Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

FANTÁZIA: Anna Schmiedlová vyhrala svoj prvý titul na okruhu WTA

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová Foto: TASR/AP

Vo finále halového podujatia si ako nasadená osmička poradila s trojkou pavúka Taliankou Camilou Giorgiovou v dvoch setoch 6:4, 6:3 a dosiahla životný úspech.

Katovice 12. apríla (TASR) - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová získala v poľských Katoviciach prvý titul na okruhu WTA. Vo finále halového podujatia si ako nasadená osmička poradila s trojkou "pavúka" Taliankou Camilou Giorgiovou v dvoch setoch 6:4, 6:3 a dosiahla životný úspech. Zverenka trénera Milana Martinca sa stala po Radke Zrubákovej, Karine Habšudovej-Cílekovej, Henriete Nagyovej, Daniele Hantuchovej, Martine Suchej, Magdaléne Rybárikovej a Dominike Cibulkovej ôsmou Slovenkou so singlovou trofejou na okruhu WTA.

.
Reparát zvládla

Vo februári bola Schmiedlová vo finále na antuke v brazílskom Riu de Janeiru, v ktorom nestačila na taliansku jednotku Saru Erraniovú. z Katovíc si vďaka triumfu odnáša prémiu 43.000 USD a 280 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní by mala poskočiť zo 67. na 46. miesto, čo bude jej nové kariérne maximum. Jej forma je prísľubom pred blížiacim sa barážovým zápasom o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Švédsku (18.-19. apríla na antuke v bratislavskom NTC).

Víťazka Talianka Sara Errani (vľavo) a jej protihráčka Anna Schmiedlová zo Slovenska pózujú so svojimi trofejami na konci zápasu 22. februára 2015 v Rio de Janeiro
Foto: TASR/AP


Schmiedlová hneď v úvodnom geme stratila svoje podanie, potom vška získala štyri gemy v rade. Giorgiová následne aj vďaka sérii bekhendových winnerov znížila na 3:4, no záver setu patril Schmiedlovej. Za stavu 5:4 premenila pri podaní súperky v poradí tretí setbal. Giorgiová sa snažila hrať rýchlo a agresívne, no robila príliš veľa nevynútených chýb, čo bola voda na mlyn Schmiedlovej. Na začiatku druhého dejstva viedla Giorgiová 3:1, rodáčka z Košíc však potom získala päť gemov v rade. Za stavu 5:3 využila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal. Giorgiová neuspela v Katoviciach vo finále ani vlani, keď nestačila na Francúzku Alize Cornetovú.

Vďaka mame a trénerovi

Schmiedlová mala po triumfe nad Taliankou veľkú radosť. "Ešte stále sa chvejem. Získať prvý titul na WTA Tour je niečo fantastické a nezabudnuteľné. V prvom rade sa chcem poďakovať mojej mame, ktorá tu je so mnou a povzbudzuje ma. Veľká vďaka patrí aj môjmu trénerovi Milanovi Martincovi, ktorý sledoval zápas doma i kondičným trénerom. Bez ich pomoci by som tu nestála s víťaznou trofejou. Ďakujem aj fanúšikom za podporu, počas celého týždňa ste boli skvelí," povedala dojatá Schmiedlová počas slávnostného príhovoru.

Kája hrala fantasticky

"Bol to fantastický zápas," jedným dychom hodnotil niekoľko minút po finále pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu Schmiedlovej tréner Martinec, ktorý sedel doma pred internetom a sledoval stream z Katovíc. "Denne som s Kajou telefonoval pred i po zápasoch. Odsledoval som súperky, dával som jej rady. Už sme nechceli meniť pôvodnú dohodu, dávno sme si povedali, že do Katovíc pôjde mama a som rád, že bola pri tom, videl som, že ju radosť z prvého víťazstva dcéry rozplakala...“ Martinec konštatoval, že finále s Giorgiovou bolo najlepším zápasom jeho zverenky na tvrdom povrchu. ,,Karolína mala formu už v USA, kde s nami bol aj kondičný tréner Ladislav Olasz. Aj jeho práca sa podpísala pod zisk titulu,“ dodal Martinec.

Na snímke Milan Martinec, tréner Anny Karolíny Schmiedlovej
Foto: TASR/Michal Svítok

Fantastická nedeľa

Veľkú radosť neskrýval ani generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Bola to fantastická slovenská tenisová nedeľa. Na turnajoch ATP a WTA sa dnes rozdeľovali štyri tituly a dva z nich získali slovenskí hráči, čo je skvelé. Úspech medzi mužmi sme už potrebovali ako soľ, veď od triumfu Martina Kližana v Mníchove ubehol už takmer rok. Kája potvrdzuje svoj talent a dosiahla úžasný výsledok. Pevne verím, že bude našou veľkou oporou v dôležitom fedcupovom stretnutí proti Švédsku. Začína sa antuková sezóna a Maťo i Kája majú tento povrch najradšej, takže sa máme na čo tešiť," povedal pre TASR Moška.

Na snímke generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.
Foto: TASR/Michal Svítok
.
Cesta A.K. Schmiedlovej k titulu v Katoviciach

finále:Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (8-SR) - Camila Giorgiová (3-Tal.) 6:4, 6:3
semifinále:Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) - Alison Van Uytvancková (Bel.) 6:4, 6:1
štvrťfinále:Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) - Alize Cornetová (2-Fr.) 6:2, 6:0
2.kolo:Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (8-SR) - Kateřina Siniaková (ČR) 6:1, 3:6, 6:3
1. kolo:Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (8-SR) - Nigina Abduraimovová (Uzb.) 6:1, 4:6, 6:1