Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia UNESCO a veda

VIDEO: Pristátie Rover Perseverance na Marse

Členovia americkej misie Mars 2020 Perseverance študujú údaje na monitoroch v laboratórnom stredisku NASA v kalifornskom meste Pasadena vo štvrtok 18. februára 2021. Foto: TASR/AP

Na Mars 18. februára zosadlo robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s názvom Perseverance (Vytrvalosť).

Bratislava 18. februára (Teraz.sk/TASR) - Na povrchu Marsu by mal okolo 21.00 h SEČ dosadnúť rover Perseverance (Vytrvalosť), ktorý vyniesla do vesmíru raketa Atlas V z floridského Mysu Canaveral 30. júla 2020. Súčasťou jeho technického vybavenia je aj malá helikoptéra Ingenuity (Vynaliezavosť).



Počas misie musí rover prekonať vzdialenosť od Zeme takmer 482 miliónov kilometrov, rýchlosťou 2,5 kilometra za sekundu, pričom najnebezpečnejších je posledných sedem minút pred pristátím na povrchu planéty.




Výskum Marsu patrí medzi náročné úlohy, keďže väčšina misií od roku 1960 sa skončila neúspechom, konštatuje AFP. Na Mars 18. februára zosadlo robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s názvom Perseverance (Vytrvalosť). Stal by sa tak piatym roverom, ktorý dokončil svoju misiu od roku 1997. Všetky z nich boli americké.