Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

Sýriu ovládajú vlny protestov proti Bašárovi Asadovi

Foto: TASR/AP

Podobné protesty po skončení poludňajších modlitieb sa napriek rozmiestneniu vojakov a ostreľovačov konali aj v provincii Dará na juhu krajiny.

Bejrút 13. apríla (TASR) - Za zvýšených bezpečnostných opatrení sa dnes v niekoľkých oblastiach Sýrie konali rozsiahle protivládne protesty. Informovali o tom aktivisti z organizácie Sýrske observatórium pre ľudské práva.

Masové demonštrácie, požadujúce koniec vlády prezidenta Bašára Asada, sa uskutočnili v prístavnom meste Lázikíja i na perifériách miest provincie Homs v strednej časti Sýrie, priblížila agentúra DPA.

Podobné protesty po skončení poludňajších modlitieb sa napriek rozmiestneniu vojakov a ostreľovačov konali aj v provincii Dará na juhu krajiny.

V meste Hamá, severne od Damasku, zastrelili bezpečnostné jednotky najmenej jednu osobu, spresnila ľudskoprávna skupina so sídlom v Londýne. Na ostatných miestach však protiasadovské demonštrácie prebehli bez násilností, uviedla agentúra Reuters. Čítajte tiež:Slovensko dôrazne odsudzuje útoky režimu proti vlastným občanom


Bašár Asad
Foto: TASR/AP Photo/SANA

TASR prináša profil prezidenta Sýrskej arabskej republiky Bašára Asada.




Krátko po úmrtí sýrskeho prezidenta Háfiza Asada 10. júna 2000 sýrsky parlament pozmenil článok ústavy, aby tak umožnil nástup Háfizovmu synovi Bašárovi do prezidentského kresla už vo veku 34 rokov. Bašár Asad, ktorý sa narodil v Damasku 11. septembra 1965, sa tak stal najmladším prezidentom v histórii Sýrie.

Pôvodne plánoval Háfiz Asad pre svojich dvoch najstarších synov celkom inú kariéru. Zatiaľ čo starší Basil sa mal po otcovom vzore vydať na politickú dráhu, mladší Bašár sa mal venovať vede a vyštudovať v Londýne medicínu.

Tragická smrť Basila, ktorý zahynul v januári 1994 v aute, keď išiel veľkou rýchlosťou v hmle na letisko v Damasku, však všetko zmenila. Bašár, ktorého na rozdiel od otca vo všeobecnosti oslovujú v regióne len jeho prvým menom, sa musel vzdať civilného povolania a nastúpiť na vojenskú akadémiu.

Vo funkcii plukovníka pôsobil naposledy ako veliteľ jednotky v prezidentskej garde. Háfiz pripravoval svojho druhorodeného syna systematicky na nadchádzajúce úlohy. Bašár vykonával vládne a stranícke úlohy a stal sa predĺženou rukou svojho otca v diplomatickej oblasti. Absolvoval štátne návštevy viacerých arabských krajín a Francúzska, kde sa stretol s ich predstaviteľmi s cieľom prediskutovať blízkovýchodný mierový proces a bilaterálne vzťahy. Okrem iného navštívil po smrti kráľa Husajna Jordánsko a nadviazal priateľstvo s jeho nástupcom. Pôsobil aj ako osobný splnomocnenec pre Libanon.

Aj v inej oblasti sa Bašar stal stredobodom pozornosti. Prehovoril svojho otca a bezpečnostné sily, aby dali zaviesť v Sýrii internet a otvorili v sýrskej metropole internetové kaviarne. Získal tak imidž modernizátora krajiny. Rovnako ako ostatné deti takmer asketicky žijúceho Háfiza a na rozdiel od synov hláv ostatných arabských krajín či potomkov bohatej sýrskej elity nedával Bašár, prezývaný "pán bezproblémový", žiadne zámienky na to, aby sa o ňom šírili klebety - žiadne škandály, žiadne aféry so ženami, excesy v zahraničí či korupcia.

Bašár Asad, ktorý vyštudoval vo Veľkej Británii očné lekárstvo, bol inaugurovaný do funkcie prezidenta krátko po smrti svojho otca 17. júla 2000. Od nástupu k moci sa usiloval modernizovať Sýriu, podnikol nové ekonomické opatrenia a prepustil stovky politických väzňov. Na druhej strane je terčom kritiky za zásahy proti prodemokratickým aktivistom. Asad začal slávnostnou prísahou 17. júla 2007 aj svoje druhé sedemročné funkčné obdobie v úrade hlavy štátu. Opätovne ho zvolili do tejto funkcie 27. mája 2007 v referende, v ktorom ako jediný kandidát získal 97,62 percenta hlasov. Plebiscit bojkotovala opozícia a kritici ho zavrhli ako podvod.

V decembri 2000 sa oženil s Asmou, finančnou analytičkou, narodenou 11. augusta 1975, s ktorou majú tri deti.

Sýria je nielen prvou krajinou regiónu Blízkeho východu, ale jedinou za hranicami Európy, s ktorou má Slovensko vo svojej krátkej histórii samostatnosti najintenzívnejšie bilaterálne kontakty na úrovni hláv štátov. Návšteva sýrskeho prezidenta v SR 29. a 30. apríla 2009 bola tretím oficiálnym kontaktom prezidentov. V apríli 2001 vtedajší prezident Rudolf Schuster navštívil Damask, kam v decembri 2007 cestoval aj Ivan Gašparovič.


Foto: TASR/AP



Podľa odhadov OSN zahynulo počas 13 mesiacov trvajúcich násilných protestov proti režimu prezidenta Bašára Asada najmenej 9000 ľudí. Sýrska armáda tvrdí, že bojuje proti ozbrojeným teroristom, ktorí od vlaňajšieho marca zabili 2500 vojakov a policajtov.

Sýria, po desaťročia záruka stability na Blízkom východe, sa rok od výziev na politickú reformu z marca 2011, ktoré vyvolali násilnú reakciu režimu Asada, prepadla do krvavých nepokojov. Krehké prímerie začalo v Sýrii platiť vo štvrtok 12. apríla.

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v Sýrii počas 13 mesiacov trvajúcich násilných protestov proti režimu prezidenta Bašára Asada.





16. marca 2011 - Sýrske bezpečnostné sily rozohnali približne 150 demonštrantov, ktorí pred ministerstvom vnútra v centre Damasku žiadali prepustenie politických väzňov. Desiatky príslušníkov bezpečnostných síl v civile zasiahli proti demonštrantom obuškami. Zatkli najmenej päť účastníkov protestu. Menší protest za účasti približne 40 ľudí sa v Damasku konal už deň skôr. Išlo o prvú demonštráciu proti vládnucej strane Baas v Sýrii od vypuknutia vlny nepokojov v arabskom svete. Bašár Asad, ktorý vystriedal vo funkcii svojho otca pred 11 rokmi, predtým vyhlásil, že nepokoje šíriace sa arabským svetom nemôžu zasiahnuť Sýriu. Podľa Asada, ktorý tiež vedie stranu Baas vládnucu od roku 1963, je totiž vedenie Sýrie názorovo blízke ľudu a v krajine neexistuje väčšia nespokojnosť so štátom.

Od povstaní, ktoré viedli k zosadeniu dlhoročných prezidentov Egypta a Tuniska, sýrske úrady zintenzívnili zatýkanie disidentov, nezávislých spisovateľov a opozičných predstaviteľov. Podľa organizácie Human Rights Watch (HRW) patrili sýrske úrady v roku 2010 k najhorším porušovateľom ľudských práv na svete, keď uväzňovali právnikov, mučili oponentov a násilne utláčali etnických Kurdov.



24. marca 2011 - Najmenej desať sýrskych demonštrantov prišlo o život a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri policajnej streľbe v meste Dará na juhu Sýrie. Demonštranti protestovali proti predchádzajúcim krvavým zákrokom bezpečnostných síl, žiadali ukončenie zákona o výnimočnom stave a väčšie politické slobody.



29. marca 2011 - Desaťtisíce obyvateľov Sýrie sa zišli v centre Damasku na demonštrácii na podporu prezidenta Asada. Pre sýrskeho lídra to bol najzložitejší problém od začiatku jeho 11-ročnej vlády.



- Sýrska vláda podala demisiu, prezident Asad ju prijal. Zároveň vymenoval premiéra odstupujúcej vlády Muhammada Nádžího al-Utrího za nového dočasného šéfa vlády. Rezignácia 32-členného kabinetu bola krokom zameraným na upokojenie vyše týždňových masových protestov. Vláda má v Sýrii málo právomocí, pričom moc je sústredená v rukách Asada, jeho rodiny a bezpečnostného aparátu.



31. marca 2011 - Sýrsky prezident Bašár Asad nariadil zriadenie právnej komisie, ktorá by preskúmala možnosť zrušenia 48 rokov trvajúceho výnimočného stavu. Nariadenie prišlo iba deň po tom, ako Asad v kľúčovom prejave v rozpore s očakávaniami neoznámil rozsiahle reformy vrátane zrušenia výnimočného stavu. Miesto toho zvolil radikálnu líniu a dva týždne trvajúce ľudové nepokoje v Sýrii pripísal zahraničnému sprisahaniu.



7. apríla 2011 - Sýrsky prezident Bašár Asad vydal dekrét priznávajúci občianstvo tisícom Kurdov žijúcim vo východnom regióne al-Hasaka. V čase protivládnych protestov tak Asad splnil kľúčovú požiadavku dlho diskriminovanej kurdskej menšiny.



8. apríla 2011 - Sýrske bezpečnostné sily použili slzotvorný plyn a ostré náboje na rozohnanie tisícov demonštrantov v nepokojnom meste Dará na juhu krajiny, ktoré sa stalo epicentrom protestov. Strieľať začali v okamihu, keď po modlitbách tisíce ľudí vyšli z mešity. Protesty vypukli aj na východe Sýrie, kde tisíce etnických Kurdov demonštrovali za reformy napriek ponuke autokratického prezidenta Bašara Asada z tohto týždňa zmierniť požiadavky, ktoré mnohým Kurdom neumožňujú získať sýrske občianstvo.



12. apríla 2011 - Sýrska ľudskoprávna organizácia uviedla, že necelý mesiac trvajúce protivládne nepokoje v krajine si už vyžiadali približne 200 obetí. Organizácia Damaskej deklarácie zároveň vyzvala Ligu arabských štátov (LAŠ), aby na sýrsku vládu uvalila sankcie.



14. apríla 2011 - Sýrsky premiér Ádil Safar sformoval nový kabinet. Post ministra zahraničných vecí si udržal skúsený diplomat Walíd Mualim.



15. apríla 2011 - Rozsiahla prodemokratická protestná akcia sa konala v sýrskom meste Dajr az-Zaur na brehu rieky Eufrat. Menšia demonštrácia, ktorej účastníci volali po "slobode", sa uskutočnila aj vo štvrti Barza v sýrskej metropole Damask. Sýrske bezpečnostné sily rozohnali pokojný sprievod desaťtisíc demonštrantov, pochodujúcich z predmestia Duma k metropole Damask. Masové protesty sa konali vo viacerých mestách Sýrie. Demonštranti požadovali slobodu a vyzývali prezidenta Bašara Asada, aby zaviedol oveľa rozsiahlejšie reformy než limitované ústupky, prisľúbené za posledné týždne.



16. apríla 2011 - Desaťročia platné zákony o výnimočnom stave v Sýrii by mali byť o týždeň zrušené. Uviedol to sýrsky prezident Bašar Asad. Súčasne však varoval, že nové zákony, na ktorých sa pracuje, nebudú zhovievavé voči "sabotérom". Zákony o výnimočnom stave dávajú režimu voľnú ruku pri zatýkaní, keď polícia môže zadržiavať kohokoľvek bez vznesenia oficiálneho obvinenia.



17. apríla 2011 - Desaťtisíce ľudí mávajúcich sýrskymi vlajkami a zvolávajúcich prodemokratické heslá vyšli do ulíc juhosýrskeho mesta Dará.



19. apríla 2011 - Sýrska vláda schválila zrušenie výnimočného stavu, ktorý v krajine platil od roku 1963. Zrušenie výnimočného stavu patrilo medzi kľúčové požiadavky sýrskej opozície. Vláda okrem toho odsúhlasila aj zrušenie štátneho bezpečnostného súdu, ktorý súdil politických väzňov a odobrila návrh zákona povoľujúceho pokojné protesty.



21. apríla 2011 - Sýrsky prezident Bašár Asad podpísal zákon o zrušení výnimočného stavu.



22. apríla 2011 - Desaťtisíce demonštrantov sa zhromaždili v sýrskej metropole Damask i v meste Dará na juhu krajiny s požiadavkou na zosadenie režimu prezidenta Bašára Asada.



27. apríla 2011 - Zo sýrskej vládnucej strany Baas vystúpilo 200 členov na protest proti útoku bezpečnostných síl na juhosýrske mesto Dará. Vystúpenie zo strany Baas (Arabská socialistická strana obrody) bolo pred vypuknutím prodemokratických protestov v Dare v marci 2011 nemysliteľné. Ďalších 28 členov strany Baas z nepokojného pobrežného mesta Bániás v separátnom vyhlásení oznámilo rezignáciu na protest proti "praktikám bezpečnostných síl voči počestným občanom... a mučeniu a vraždeniu, ktoré spáchali".



28. apríla 2011 - Medzi sýrskymi vojenskými jednotkami vypukli údajne zrážky pre tvrdé zásahy voči protivládnym demonštrantom v juhosýrskom meste Dará, kam prezident Bašár Asad vyslal vojakov.



29. apríla 2011 - Sýrske bezpečnostné sily spustili streľbu na demonštrantov pokúšajúcich sa prelomiť vojenskú blokádu mesta Dará na juhu krajiny. Ďalšie tisíce ľudí po celej Sýrii sa vzopreli zákazu protestov a odsúdili krvavé zásahy sýrskej vlády proti domácemu povstaniu.



30. apríla 2011 - Sýrska armáda podporovaná tankami a bojovými vrtuľníkmi ostreľovala historickú časť mesta Dará a dobyla hlavnú mestskú mešitu, ktorá bola kontaktným miestom prodemokratických protestov v juhosýrskom meste. Operácia bola súčasťou veľkej ofenzívy, ktorú nariadil 29. apríla prezident Bašár Asad, aby potlačil vleklé povstanie.



5. mája 2011 - Francúzsko s európskymi partnermi rokovalo o uvalení sankcií proti sýrskym lídrom. Rokovania nedospeli k dohode.  

6. mája 2011 - Tanky sýrskej armády sa rozostavili pri stredosýrskom meste Homs. Sýrske bezpečnostné sily zároveň strieľali do davu demonštrantov aj v meste Tel južne od metropoly Damask.



9. mája 2011 - Sýrske bezpečnostné zložky vykonávali v rámci zásahov proti protivládnym demonštrantom razie po celej krajine a zatkli stovky ľudí. Zatýkanie sa podľa nich zameriavalo na organizátorov a účastníkov demonštrácií za odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Razie sa sústredili predovšetkým do miest Homs, Bániás, na niektoré predmestia metropoly Damask a do dedín v okolí mesta Dará na juhu Sýrie.

- Európska únia zverejnila zoznam 13 predstaviteľov Sýrie, na ktorých sa vzťahujú sankcie v podobe zmrazenia vkladov a zákazu cestovania. Na zozname figurujú aj brat prezidenta Bašára Asada, jeden z najvplyvnejších sýrskych podnikateľov, minister vnútra a šéf sýrskej tajnej služby.



11. mája 2011 - Tanky sýrskej armády ostreľovali obytnú štvrť tretieho najväčšieho mesta Homs. Homs je najhustejšie zaľudneným centrom nepokojov v Sýrii. Demonštranti požadovali odstúpenie prezidenta Bašára Asada.



20. mája 2011 - Sýrske vojenské jednotky podporované tankami obsadili mesto Maarrat an-Numán na severozápade krajiny. Zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom vo viacerých mestách si vyžiadali ďalších minimálne desať obetí z radov civilistov.



21. mája 2011 - Sýrske oficiálne zdroje uviedli, že bližšie neidentifikované ozbrojené skupiny "zneužili zhromaždenia demonštrantov" a zabili 17 ľudí. Správa nasledovala deň po tom, ako do ulíc sýrskych miest vyšli opäť tisíce ľudí, aby protestovali proti prezidentovi Bašárovi Asadovi.



25. mája 2011 - Sýrsky prezident Bašár Asad pred duchovnými lídrami v meste Dará, ktoré je centrom protivládnych protestov, vyhlásil, že pripravuje vládne reformy. Demonštranti už na sľuby o reforme dlhoročného Asadovho režimu nereflektujú a požadovali odstúpenie prezidenta.



31. mája 2011 - Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil generálnu amnestiu v snahe upokojiť vlnu masových protivládnych protestov. Amnestia sa vzťahovala na všetky osoby zadržané pre "zločiny" spáchané počas nepokojov. Platila pre členov všetkých politických strán a hnutí, vrátane zakázaného Moslimského bratstva.



10. júna 2011 - Sýrske bezpečnostné sily ostreľovali mesto Márat Númán na severe krajiny a strieľali na protestujúcich v ďalších mestách, zabili najmenej 28 ľudí.



16. júla 2011 - Viac ako 30 ľudí bolo zabitých počas 24 hodín v sýrskom meste Homs v stretoch medzi prívržencami a odporcami prezidenta Bašára Asada. Násilnosti v meste ležiacom 160 kilometrov severne od metropoly Damask podľa SOHR prepukli po tom, čo tam minulý týždeň boli unesení traja prívrženci režimu a ich znetvorené telá v sobotu vrátili ich príbuzným.



24. júla 2011 - Sýrska vláda prijala zákon, ktorý umožní vznik nových politických subjektov popri vládnej strane Baas, ktorá kontroluje krajinu už vyše polstoročie. Legislatíva bola súčasťou programu politických reforiem, prisľúbeného prezidentom Bašárom Asadom v snahe upokojiť mesiace protivládnych protestov.



31. júla 2011 - Sýrske tanky začali nadránom ostreľovať sýrske mesto Hamá po takmer mesačnom obliehaní, ktoré nastalo v reakcii na jednu z najväčších demonštrácií proti vláde prezidenta Bašára Asada, o život prišlo 97 ľudí.



1. augusta 2011 - Násilie sýrskeho režimu proti vlastnému obyvateľstvu dosiahlo podľa Organizácie Spojených národov nové rozmery. Od začiatku konfliktu v krajine zabili viac ako 1500 civilistov, uviedol zástupca vedúceho oddelenia OSN pre politické záležitosti Oscar Fernandez-Taranco na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.



3. augusta 2011 - Bezpečnostná rada OSN odsúdila sýrske úrady za útoky proti civilistom a rozsiahle porušovanie ľudských práv. Po viac ako troch mesiacoch patovej situácie 15-členný orgán OSN napokon prijal vyhlásenie kritizujúce krvavé zásahy režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada voči protivládnym demonštrantom. OSN vyzvala Damask na plné rešpektovanie ľudských práv a plnenie záväzkov podľa medzinárodného práva.



4. augusta 2011 - Sýrsky autokratický prezident Bašár Asad podpísal návrh zákona, umožňujúci založenie nových politických strán, ktoré budú pôsobiť popri strane Baas. Tá vládne v krajine už od 60. rokov minulého storočia.



23. augusta 2011 - Rada OSN pre ľudské práva veľkou väčšinou hlasov - napriek námietkam Ruska, Číny a Kuby - schválila rezolúciu, ktorou vyzýva Sýriu, aby prestala s krvavými zásahmi voči odporcom režimu a spolupracovala s medzinárodným vyšetrovaním krviprelievania vrátane prípadných zločinov voči ľudskosti.



6. októbra 2011 - Sýrsky prezident Bašár Asad vydal dekrét, v ktorom stanovil 12. december 2011 za termín celoštátnych komunálnych volieb. Na účasť vo voľbách vyzval prezident aj opozíciu. Budú prvým takýmto hlasovaním za celé obdobie vlády jednej strany - strany Baas.



12. októbra 2011 - Tisíce Sýrčanov demonštrovali v hlavnom meste Damask pod mottom Deň pre moju vlasť na podporu režimu prezidenta Bašára Asada. Mávajúc jeho fotografiami a sýrskymi vlajkami odsúdili zahraničné zasahovanie do vnútorných záležitostí Sýrie a vyjadrili podporu jednote krajiny.



24. októbra 2011 - Sýria povolala do vlasti veľvyslanca z USA. Damask tak urobil po tom, ako Spojené štáty stiahli z dôvodu obáv o bezpečnosť svojho veľvyslanca zo Sýrie, kde už siedmy mesiac trvalo ľudové povstanie proti režimu prezidenta Bašára Asada.



28. októbra 2011 - Najmenej 29 ľudí prišlo o život v Sýrii pri streľbe príslušníkov bezpečnostných síl do demonštrantov požadujúcich zavedenie bezletovej zóny nad krajinou na ochranu civilistov. Informovali o tom opoziční aktivisti.



29. októbra 2011 - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Sýriu na okamžité ukončenie vojenských akcií proti civilnému obyvateľstvu.



31. októbra 2011 - Výbor Ligy arabských štátov predložil Sýrii plán na ukončenie krviprelievania v sedemmesačnom povstaní v krajine.



8. novembra 2011 - Najmenej 3500 ľudí už prišlo o život od začiatku protivládnych nepokojov v Sýrii.



15. novembra 2011 - Najnovšia vlna násilia si v Sýrii vyžiadala najmenej 50 obetí. Išlo najmä o sýrskych vojakov, ktorí sa stali terčom útoku armádnych dezertérov v provincii Dará na juhu krajiny.



18. novembra 2011 - Najmenej 14 ľudí zahynulo pri novej vlne násilia v Sýrii, hoci sýrski lídri "v zásade" súhlasili s pozorovateľskou misiou Ligy arabských štátov.



22. novembra 2011 - OSN odsúdila Sýriu za pokračujúce rozsiahle násilie voči protestujúcim a smrť vyše 3500 ľudí počas ôsmich mesiacov nepokojov. Rezolúciu výboru Valného zhromaždenia OSN pre ľudské práva podporilo 122 krajín, proti sa vyslovilo 13 a nehlasovalo 41 štátov.



25. novembra 2011 - OSN vyzvala Sýriu, aby zaujala stanovisko k správam o tom, že jej bezpečnostné sily pri zákrokoch voči protivládnym demonštrantom mučia deti. Výbor proti mučeniu podľa svojho predsedu Claudia Grossmana dostal početné a podložené správy o náraste fyzického násilia od začiatku povstania proti vláde prezidenta Bašára Asada pred ôsmimi mesiacmi.



28. novembra 2011 - Spojené štáty a EÚ vyzvali Sýriu, aby okamžite ukončila násilnosti a umožnila pokojnú a demokratickú zmenu vlády. V spoločnom vyhlásení po výročnom summite lídri USA a Európskej únie v Bielom dome tiež vyzvali Damask, aby umožnil ľudskoprávnym pozorovateľom a medzinárodným novinárom vstup do krajiny.

- Vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu vyhlásila, že sýrska armáda a bezpečnostné sily sa počas potláčania protivládnych protestov dopustili zločinov proti ľudskosti, vrátane vrážd, mučenia a znásilnení. Za tieto zločiny nesie zodpovednosť vláda prezidenta Bašára Asada.



30. novembra 2011 - Organizácia islamskej spolupráce (OIC) vyzvala Sýriu, aby "ihneď prestala používať neprimeranú silu" voči svojim občanom a "rešpektovala ľudské práva". Vyplýva to z rezolúcie, ktorú najväčšia islamská organizácia sveta prijala na svojom stretnutí v Saudskej Arábii.



3. decembra 2011 - Sýria odsúdila ako nespravodlivú rezolúciu Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC), ktorá kritizovala zásahy sýrskych vládnych síl proti opozičným demonštrantom.



11. decembra 2011 - Stovky dezertérov sýrskej armády v južnej Sýrii bojovali proti vládnym silám, podporovaným tankami. Išlo o jeden z najväčších ozbrojených konfliktov počas deväťmesačného povstania proti sýrskemu autokratickému prezidentovi Bašárovi Asadovi.



12. decembra 2011 - Komunálne voľby sa za prísnych bezpečnostných opatrení konali v Sýrii, kde už deväť mesiacov trvá povstanie proti prezidentovi Bašárovi Asadovi.



13. decembra 2011 - Pri násilnom potláčaní deväť mesiacov trvajúcich protivládnych protestov v Sýrii zahynulo už vyše 5000 ľudí vrátane najmenej 300 detí. Úrady zadržiavajú vo väzbe tisíce ľudí, uviedla vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová. Komisárka členom Bezpečnostnej rady OSN odporučila nahlásiť Sýriu Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), aby vyšetril možné zločiny proti ľudskosti v krajine.



26. decembra 2011 - Prvá skupina pozorovateľov Ligy arabských štátov pricestovala do Sýrie s cieľom zhodnotiť, či režim prezidenta Bašára Asada dodržiava dohodnutý plán o ukončení deväť mesiacov trvajúceho zásahu proti opozičným demonštrantom.



19. decembra 2011 - Irán privítal mierovú dohodu, ktorú dnes Sýria podpísala s Ligou arabských štátov a označil ju za prijateľnú. Cieľom dohody bolo ukončenie deväťmesačných nepokojov proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.



30. decembra 2011 - Šéf ozbrojených povstalcov sýrskej opozície nariadil zastavenie všetkých útokov na vládne bezpečnostné sily počas návštevy pozorovateľov z Ligy arabských štátov. Tí kontrolovali, či Sýria uplatňuje dohodu o ukončení tvrdých zásahov proti deväťmesačnému povstaniu proti režimu dlhoročného prezidenta Bašára Asada.



5. januára 2012 - Sýrske úrady porušujú svoje sľuby, že stiahnu vojakov z ulíc miest, oznámili v stredu opoziční aktivisti. Ich informácie sa rozchádzajú s tvrdeniami mierových pozorovateľov z Ligy arabských štátov, podľa ktorých sa vládne sily už stiahli.

- Sýria prepustila 552 ľudí zadržaných počas deväťmesačného povstania proti dlhoročnému prezidentovi Bašárovi Asadovi.



7. januára 2012 - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a Bezpečnostná rada vyzvali na zastavenie násilností v Sýrii, kde pri samovražednom útoku zomrelo v ten deň 26 ľudí.



24. januára 2012 - Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim uviedol, že niektoré arabské krajiny sa pripojili k zahraničnému sprisahaniu proti jeho krajine. Liga arabských štátov (LAŠ) podľa neho Sýrii ponúkla mierový plán, o ktorom vedela, že ho Damask nemôže prijať.



31. januára 2012 - Sýrska vláda odmietla kritiku USA a Západu a vyhlásila, že prekazí zahraničné pokusy o šírenie chaosu. Vyhláseniu zdroja sýrskeho ministerstva zahraničných vecí predchádzalo vyhlásenie Bieleho domu, že prezident Bašár Asad stratil kontrolu nad Sýriou a jeho pád je nevyhnutný.



6. februára 2012 - Sýrske vojenské sily bombardovali skoro ráno znova mesto Homs, pričom zabili najmenej 15 ľudí.



8. februára 2012 - Najmenej 47 civilistov zahynulo pri bombardovaní sýrskeho mesta Homs vládnymi silami.



21. marca 2012 - Bezpečnostná rada OSN vrátane Ruska a Číny podporila návrhy medzinárodného vyslanca Kofiho Annana na ukončenie rok trvajúceho krviprelievania v Sýrii. Nezáväzné vyhlásenie schválené všetkými 15 členmi rady vyzvalo sýrsku vládu a opozíciu na okamžité prijatie šesťbodového mierového plánu, ktorý zahŕňa zastavenie paľby, politický dialóg a plný prístup pre humanitárne agentúry.



27. marca 2012 - Sýrska vláda medzinárodnému vyslancovi Kofimu Annanovi oznámila, že akceptuje jeho šesťbodový plán na ukončenie konfliktu v Sýrii.



31. marca 2012 – Podľa tvrdenia Sýrie rok trvajúce povstanie zamerané na zvrhnutie prezidenta Bašára Asada sa už skončil. Armáda však znovu ostreľovala opozičné oblasti. Povstalci vyhlásili, že nezastavia boje, kým sa nestiahnu vládne tanky, delostrelectvo a ťažké zbrane.



5. apríla 2012 - Päťčlenný tím OSN začal rozhovory so sýrskymi predstaviteľmi v metropole Damask o budúcom rozmiestnení mierových pozorovateľov v krajine.



7. apríla 2012 - Americký veľvyslanec pre Sýriu vyhlásil, že vláda v Damasku pred prímerím plánovaným na budúci týždeň stiahla vojakov z niektorých oblastí, na iných miestach však jednotky ponechala alebo len popresúvala vojakov a obrnené vozidlá.



10. apríla 2012 - Biely dom vyhlásil, že Spojené štáty zatiaľ nevideli žiadne dôkazy o stiahnutí sýrskej armády a budú spolupracovať so svojimi medzinárodnými partnermi na ďalších krokoch proti Damasku, ak ten nesplní svoje záväzky v rámci OSN podporovanej dohody o prímerí.

- Sýrski rebeli, ktorí bojujú so silami prezidenta Bašára Asada, vyjadrili odhodlanie dodržiavať prímerie v rámci OSN podporovaného mierového plánu na ukončenie rok trvajúceho násilia v krajine. Povstalci budú pokračovať v boji, ak Asad nestiahne svojich vojakov a tanky z miest a ich okolia do štvrtka 12. apríla v súlade s mierovým plánom.



11. apríla 2012 - Sýrska vláda uistila vyslanca OSN a Ligy arabských štátov Kofiho Annana, že bude rešpektovať prímerie s povstalcami.



12. apríla 2012 - Lehota na Spojenými národmi sprostredkované prímerie, ktoré má zastaviť vyše rok trvajúce násilie v Sýrii, uplynula ráno bez nových správ o bojoch. Prímeria má sýrska armáda, ako aj opoziční bojovníci, dodržiavať od 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ) toho dňa. Nádeje na okamžité zastavenie bojov sú však len malé.