Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

R. SULÍK: Poverenie R. Ficovi zostaviť vládu je jediný správny krok

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska prijal lídra strany SaS Richarda Sulíka (vľavo) 7. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Ak sa Ficovi vládu zostaviť nepodarí, Sulík ako predseda druhej najsilnejšej strany v NR SR by mal dostať poverenie ako druhý v poradí.

Bratislava 7. marca (TASR) - Rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kiska dať v utorok (8.3.) poverenie na zostavenie vlády víťazovi volieb šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi je jediný správny krok. Novinárom to dnes povedal šéf SaS Richard Sulík, ktorý s hlavou štátu hovoril o výsledku sobotňajších (5.3.) parlamentných volieb.

Ak sa Ficovi vládu zostaviť nepodarí, Sulík ako predseda druhej najsilnejšej strany v NR SR by mal dostať poverenie ako druhý v poradí. Zatiaľ to však považuje za predčasnú otázku. "Uvidíme, ako Robert Fico s poverením naloží, potom som pripravený ísť do toho," vyhlásil Sulík. O ďalších konkrétnych krokoch bude SaS informovať tento týždeň vo štvrtok (10.3.) alebo v piatok (11.3.) na tlačovej konferencii.

Sulík uznáva, že zostaviť vládu nejde zo dňa na deň, v naťahovaní času však nevidí zmysel. "Tie otázky, ktoré musia byť zodpovedané, sa veľmi rýchlo zúžia. Ako sa k tomu postaví Béla Bugár (Most-Híd), možno Andrej Danko (SNS), potom to pôjde veľmi rýchlo. Ale 30 dní by som považoval za zbytočne dlhý čas," deklaroval.



Richard Sulík tvrdí, že Kiska ho v rozhovore nevyzval, aby zvážil v prípade potreby odmietavý postoj SaS ku koalícii so Smerom-SD. Stále tak platí, že liberáli so Smerom-SD do vlády nepôjdu. "Bol by to taký mačkopes. Našim voličom sme sľúbili, že nepôjdeme so Smerom-SD do vlády," zopakoval s tým, že Fico ho zatiaľ nekontaktoval.



S SNS však nejaké prieniky vidí. "Pán Danko je tiež za nižšie dane, zlepšenie podnikateľského prostredia, tu sa dokážeme dohodnúť. On nie je ten, kto chce rozdávať sociálne balíčky. Má záujem o korektné vzťahy a záujem komunikovať," povedal Sulík.

To, že koalíciu s SNS odmieta Most-Híd, komentoval šéf liberálov tým, že treba pokračovať v rozhovoroch. "Myslím si, že sme pre neho jedna z opcií, o ktorej má zmysel pouvažovať," odkázal.

Prezident Kiska sa zaujímal o Sulíkov postoj k predsedníctvu SR v EÚ. "Náš postoj je zodpovedný, konanie je vypočítateľné. Myslím si, že medzi priority nášho predsedníctva mala byť už dávno zaradená migračná kríza, lebo to bude top téma," povedal.

Na margo svojho mandátu europoslanca zopakoval, že ak bude SaS vo vláde, postu v Bruseli sa vzdá. Ak pôjde do opozície, Sulík europoslancom zostane a do slovenského parlamentu nenastúpi.