Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezident sa stretol s lídrami víťazných strán okrem M. Kotlebu

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) prijal lídra strany #Sieť Radoslava Procházku (vľavo) v Prezidentskom paláci v Bratislave 7. marca 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Sledujeme stretnutia prezidenta SR Andreja Kisku s lídrami víťazných strán vo voľbách do NR SR.

Bratislava 7. marca (TASR/Teraz.sk) - Lídri šiestich politických strán, ktorí sa v sobotňajších (5.3.) voľbách do NR SR prebojovali do parlamentu, dnes navštívia prezidenta SR Andreja Kisku.

Ako prvý prišiel do prezidentského paláca líder SaS Richard Sulík. Druhý je líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a Daniel Lipšic zo strany NOVA. Po ňom nasleduje predseda Most-Híd Béla Bugár. Ako štvrtý navštívi Andreja Kisku predseda SNS Andrej Danko, nasledovať ho bude líder hnutia Sme rodina Boris Kollár a stretnutia ukončí predseda #Siete Radoslav Procházka. Predseda SMERu-SD R. Fico by sa mal s prezidentom stretnúť zajtra.




Radoslav Procházka po stretnutí s prezidentom:


Líder strany #Sieť si osobne vie predstaviť širokú stredopravú vládu aj za účasti SNS. Povedal to po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom, na ktorom sa hovorilo o výsledku sobotňajších parlamentných volieb.



Boris Kollár po stretnutí s prezidentom:

Líder strany Sme rodina Boris Kollár sa nechce zamazať priamou účasťou v pravicovej vláde, je však ochotný ju podporovať pod podmienkou splnenia programových priorít jeho politického subjektu. Povedal to po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom.



Andrej Danko po stretnutí s prezidentom:

Názory v SNS na to, či by mali národniari vstúpiť do vlády so Smerom-SD, alebo s pravicovými stranami, sú rozdelené 50 na 50. Po dnešnom rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom to povedal šéf SNS Andrej Danko s tým, že on je v strane jazýčkom na váhach, a preto sa chce rozhodnúť zodpovedne.



K situácii u prezidenta sa vyjadrila aj Ľudová strana Naše Slovensko, ktorú si prezident Andrej Kiska na rokovanie nezavolal.

Béla Bugár po stretnutí s prezidentom:

Strana Most-Híd by prípadnú koalíciu s SNS vysvetľovala svojim voličom len ťažko, bolo by to negatívne vnímané, aj keď všetko sa dá vysvetliť. Uviedol to dnes líder Mosta-Híd Béla Bugár po tom, ako rokoval s prezidentom SR Andrejom Kiskom o výsledku sobotňajších (5.3.) parlamentných volieb.



Igor Matovič po stretnutí s prezidentom:

Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý dostane poverenie na zostavenie vlády, si môže vymazať číslo lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča z mobilu. Odkázal mu to dnes Matovič po tom, ako aj v spoločnosti Daniela Lipšica rokoval s prezidentom SR Andrejom Kiskom o výsledku sobotňajších (5.3.) parlamentných volieb.



Richard Sulík po stretnutí s prezidentom:

Ak sa Ficovi vládu zostaviť nepodarí, Sulík ako predseda druhej najsilnejšej strany v NR SR by mal dostať poverenie ako druhý v poradí. Zatiaľ to však považuje za predčasnú otázku. "Uvidíme, ako Robert Fico s poverením naloží, potom som pripravený ísť do toho," vyhlásil Sulík. O ďalších konkrétnych krokoch bude SaS informovať tento týždeň vo štvrtok (10.3.) alebo v piatok (11.3.) na tlačovej konferencii.



10.00 - Prijatie Richarda Sulíka
11.00 - Prijatie Igora Matoviča
12.00 - Prijatie Bélu Bugára
13.00 - Prijatie Andreja Danka
14.00 - Prijatie Borisa Kollára
15.00 - Prijatie Radoslava Procházku


Prezident Andrej Kiska poverí zostavením vlády Roberta Fica

Prezident SR Andrej Kiska poverí v utorok (8.3.) zostavením vlády predsedu víťaznej strany Smer-SD Roberta Fica. Hlava štátu to dnes oznámila na tlačovej besede s tým, že po voľbách vznikla komplikovaná situácia.

Kiska si myslí, že nikto nebude tvrdiť, že nebol výsledkami volieb prekvapený. "Máme tu iné výsledky, ako predpokladala väčšina samotných strán. Máme tu hneď niekoľko nových strán v parlamente a budeme tam mať aj radikálny politický extrémizmus v rovnošatách," podotkol.



Podľa jeho slov tak vznikla komplikovaná situácia. "Je tu viacero deliacich čiar medzi zvolenými stranami. Niektoré nie je možné prekonať, ani by to nebolo správne, niektoré nebude ľahké prekonať, aj keď to zrejme bude nevyhnutné. Zvolení lídri si s tým budú musieť poradiť," odkázala hlava štátu.

Práve so šiestimi predsedami zvolených strán sa Kiska stretne ešte dnes. Fico cestuje na summit do Bruselu, s prezidentom sa stretne v utorok ráno. Šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu prezident nepozval. "Chcem vedieť, ako predsedovia vidia možnosť poskladať stabilnú väčšinu. Situácia je komplikovaná, preto chcem postupovať systematicky tak, aby sme postupne zistili, aké možnosti sú a aké nie sú," vysvetlil.

Podľa prezidenta už nejaký čas voliči odkazujú, že potrebujeme u nás dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát. "Tentoraz to odkázali tak nahlas a tak zreteľne, že sa to nedá prepočuť. Nemyslím, že sú u nás ohrozené hodnoty, ľudia však dali najavo očakávanie, že tieto hodnoty prinesú konkrétne výsledky pre ich každodenný život," dodal Kiska s tým, že potrebujeme vládu aj opozíciu, ktoré presvedčia ľudí, že nemusia chodiť k voľbám len protestovať.

Prezidenta dnes navštívi šesť predsedov, M. Kotlebu nepozvali

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas brífingu, na ktorom sa vyjadril k výsledkom volieb a ďalším krokom 7. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Lídri šiestich politických strán, ktorí sa v sobotňajších (5.3.) voľbách do NR SR prebojovali do parlamentu, dnes navštívia prezidenta SR Andreja Kisku. Hlava štátu sa ešte predtým k výsledkom volieb vyjadrí na tlačovej besede.

Následne od 10. hodiny budú postupne prichádzať predsedovia. Ako prvý príde Richard Sulík (SaS), nasledovať budú Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Danko (SNS), Boris Kollár (Sme rodina) a Radoslav Procházka (#Sieť).

Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý by mal ako víťaz volieb dostať do Kisku poverenie na zostavenie vlády, dnes cestuje na summit do Bruselu, prezidenta by mal navštíviť v utorok (8.3.) ráno. Šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu do prezidentského paláca podľa informácií TASR nepozvali.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE


Oficiálnym víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente. Okrem nej bolo v boji o kreslá do Národnej rady SR úspešných ešte sedem strán. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel).

Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.