Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

ONLINE: Zemetrasenie a katastrofa. Tak hodnotia voľby politológovia

Na snímke vľavo predseda KDH Ján Figeľ, vpravo podpredseda KDH Pavol Zajac počas tlačovej konferencie hnutia k výsledkom volieb do Národnej rady SR v Bratislave v nedeľu 6. marca 2016. Foto: TASR/Jakub Kotian
Na snímke uprostred predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba pred televíznou debatou v TV Markíza v Bratislave 6. marca 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Voliči v sobotnom hlasovaní rozdelili hlasy tak prekvapivo, že vytvorenie nového kabinetu nebude jednoduché. Ďakujeme, že ste priebeh volieb sledovali s nami ONLINE.

Bratislava 6. marca (Teraz.sk) - Neoficiálne priebežné výsledky volieb priniesli očakávané víťazstvo Smeru-SD, prekvapujúci úspech SaS, ale aj Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu a Sme rodina Borisa Kollára. Do Národnej rady sa po štyroch rokoch prebojovala Slovenská národná strana, parlament však opustila dlhoročná stálica v podobe Kresťanskodemokratického hnutia, prekvapil tiež nízky výsledok strany #Sieť.

Predseda Smeru-SD Robert Fico už avizoval okamžitý začiatok neformálnych rokovaní o zložení budúceho kabinetu. O tom, kto bude poverený oficiálnymi rokovaniami rozhodne prezident Andrej Kiska.

V PARLAMENTE BUDE 8 POLITICKÝCH SUBJEKTOV:

-Smer-SD (49 kresiel)
-SaS (21 kresiel)
-OĽaNO-NOVA (19 kresiel)
-SNS (15 kresiel)
-ĽS Naše Slovensko (14 kresiel)
-SME RODINA - Boris Kollár (11 kresiel)
-MOST-HÍD (11 kresiel)
-#SIEŤ (10 kresiel)

Prečítajte si všetko o VÝSLEDKOCH PARLAMENTNÝCH VOLIEB.


Ďakujeme, že ste sledovali náš ONLINE. Všetky ďalšie informácie o povolebnom dianí nájdete na stránke Teraz.sk.

19:34
Oficiálne výsledky volieb sú známe, podrobnosti si môžete pozrieť na našej stránke volby.teraz.sk. Ďakujeme, že ste priebeh volieb sledovali s nami dnes, ako aj včera ONLINE.

19:32
Strana Smer-SD je víťazom volieb, potvrdila štátna volebná komisia
Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila predbežné výsledky sobotných parlamentných volieb na Slovensku. Oficiálnym víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente.

19:13
"Je to naša druhá šanca a zároveň obrovský záväzok," poďakovala sa na sociálnej sieti podpredsedníčka strany SaS Jana Kiššová. "Zároveň sa neviem zbaviť po včerajšej noci trpkého pocitu z toho, kam sme sa tu na Slovensku posunuli .. a hlavne, ako sa s tým vysporiadame," priznala sa.

PRIATELIA, VEĽKÁ VĎAKAvšetkým vám, ktorí ste boli voliť a obzvlášť tým, ktorí ste to hodili SaS-ke :-). Je to naša druh...

Posted by Jana Kiššová, poslankyňa NR SR - SaS on 6. marec 2016


18:49
V súvislosti s výsledkami volieb sa na sociálnych sieťach strhla vlna protestu. Na Facebooku vznikla udalosť, ktorá vyzýva ľudí na protestné zhromaždenie v Bratislave v pondelok 7. marca s názvom Antifašistická mobilizácia - Nikdy neprejdete!. Chce tak reagovať na výsledok strany Mariana Kotlebu ĽS Naše Slovensko, ktorá vo voľbách dosiahla 8,04%, čím si zaistila 14 kresiel v parlamente.

"Dočkali sme sa času, kedy si ľudia zvolili v parlamentných voľbách fašistov. Naši starí otcovia, ktorí bojovali za našu slobodu, sa obracajú v hroboch. Ocitli sme sa na medzníku histórie, kedy zápasíme o charakter našej spoločnosti. Príďte tento pondelok o 18.00 na Námestie SNP v Bratislave," znie výzva na sociálnej sieti. Doteraz svoju účasť na podujatí potvrdilo vyše 1.900 ľudí.

18:08
OKS vidí tri príčiny úspechu extrémistických a nesystémových strán. Na Slovensku sa podľa nej trvalo ignoruje potreba vyrovnať sa s minulosťou, a to nielen fašistickou, ale aj komunistickou. Neznalosť kritických súvislostí a nekritické prijímanie tendenčných výkladov dejín vedú k príliš širokej akceptácií extrémistov aj v politickom živote krajiny, píše sa vo vyhlásení.

18:00
"Snažil som sa v parlamente aj s niečím pomôcť ľuďom. Asi málo, alebo to nikoho nezaujalo," napísal Alojz Hlina na sociálnej sieti. Kandidoval za hnutie KDH, ktoré brány parlamentu neprekročilo.

Pozdravujem,Hovorím tomu "piatacká fyzika": Koľko energie dáš, toľko dostaneš späť.Asi som dal málo.Ale snažil som...

Posted by Alojz Hlina on 6. marec 2016


17:47
Už o 19:00 vám NAŽIVO prinesieme tlačovú konferenciu volebnej komisie o oficiálnych výsledkoch parlamentných volieb.

17:39
Dnes sa za hlasy voličom poďakovala aj líderka strany Šanca Eva Babitzová, ktorá sa do parlamentu na základe výsledku volieb nedostala. "Mrzí ma, že sme s našou víziou nedokázali osloviť viac ľudí," konštatovala.

POĎAKOVANIEMáme za sebou náročnú noc a ja by som sa Vám chcela úprimne poďakovať za energiu, odhodlanie a nádej, ktorú...

Posted by Eva Babitzová on 6. marec 2016


16:59
Britský minister spravodlivosti Michael Gove varoval, že ultrapravica v Európe je teraz najsilnejšia od čias nástupu Hitlera k moci v 30. rokoch. Vo vyostrenej slovnej prestrelke s premiérom Davidom Cameronom súčasne odmietol, že by Británia bola v Európskej únii bezpečnejšia a silnejšia.

V súvislosti s ultrapravicou spomenul konkrétne grécky parlament a stranu Zlatý úsvit, ktorej členov nazval "Hitlerovými ctiteľmi", uviedol denník Daily Mail. V rozsiahlom článku nazvanom EÚ podnecuje 'Hitlerových ctiteľov' a je zlá pre národnú bezpečnosť denník dodal, že Gove sa vyjadril v čase, kedy boli neonacisti zvolení aj do slovenského parlamentu.

16:51
Ak novú vládu zostaví strana Smer-SD, na jej čele musí stáť Robert Fico. Uviedol to podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák. Odmietol, že by mohli pri nasledujúcich rokovaniach vyjsť pravicovým stranám v ústrety tým, že v záujme dohody obetujú svojho predsedu.

Na snímke zľava podpredseda strany Smer-SD Peter Pellegrini, predseda strany SaS Richard Sulík, líder hnutia OĽaNO-NOV Igor Matovič, predseda SNS Andrej Danko, zástupca strany Ľudová strana Naše Slovensko Milan Uhrík, predseda strany Sme rodina Boris Kollár, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka pred televíznou debatou k výsledkom volieb do Národnej rady SR v RTVS v Bratislave 6. marca 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok

16:43
Prezident Andrej Kiska zrušil svoj dnešný program, ktorý mal v lyžiarskom stredisku Jasná, kde mal navštíviť preteky Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní. Dôvodom sú výsledky parlamentných volieb.

16:42
Za výsledok volieb nesie podľa Fica zodpovednosť aj Kiska

"Pán prezident tiež niečo konal počas kampane. Každý z nás urobil nejaké chyby a prejavilo sa to vo výsledkoch. Ľudia rozhodli a na ľudí sa nehodno hnevať. Takto to je, musíme s tým žiť. Nenariekam, rešpektujem výsledky volieb," uistil Fico.

16:41
Najúspešnejšou stranou parlamentných volieb 2016 v Bratislave bola strana SaS, ktorá z celkového počtu 257.505 platných hlasov získala 68.767, čo je 26,70 percenta.

Na snímke zľava Lucia Nicholsonová, predseda SaS Richard Sulík, podpredseda strany Ľubomír Galko a podpredsedníčka strany Jana Kiššová oslavujú prvé predbežné odhady výsledkov volieb do Národnej rady Slovenskej republiky počas volebnej noci v priestoroch Liberálneho domu v Bratislave 5. marca 2016.
Foto: TASR/Jakub Kotian

16:16
Výsledky parlamentných volieb na Slovensku ukázali, že stávka premiéra Roberta Fica na obavy z prisťahovalcov mohla prospieť ďalším kandidátom, napísal dnes britský denník Guardian. Informoval, že ultrapravicová radikálna strana Mariána Kotlebu získala 8,2 percenta hlasov, čo je takmer trojnásobok toho, čo predpovedali predvolebné prieskumy.

15:44
R. Kaliňák: Štvrté víťazstvo v rade, aj keď nie oslnivé



15:43
Poľské médiá citujú slová premiéra Roberta Fica o náročných rokovaniach o zostavení budúcej vlády, ktoré si vyžiadajú istý čas, ako aj Igora Matoviča z OĽaNO-NOVA o "veľkom zemetrasení". Poukazujú na fakt, že Smer-SD a SNS by v možnej koalícii museli doplniť ďalší koaliční partneri, ak má ísť o vládu väčšinovú a stabilnú. Práve ich hľadanie nebude jednoduché.

15:42
Príčinou neúspechu KDH v sobotňajších parlamentných voľbách je strata vlastnej identity i personálna opotrebovanosť ľudí vo vedení hnutia. V súvislosti s volebnou porážkou kresťanských demokratov to pre TASR povedal politológ Juraj Marušiak.

15:10
Víťaz sobotňajších parlamentných volieb Smer-SD by podľa svojho podpredsedu Petra Pellegriniho o zostavení vlády mohol rokovať s viacerými stranami. "Vidím päť relevantných strán, ktoré oslovíme na spoluprácu," uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS.

15:07
VO VOĽBÁCH BODOVALI AJ ŽENY
V novej zostave Národnej rady Slovenskej republiky figuruje 28 žien. Pozrite si zoznam poslankýň.

15:04
Výsledky volieb do Národnej rady SR považuje líder Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba za začiatok novej éry pre Slovensko. Verí, že raz bude vo vláde.
Na snímke predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba pred televíznou debatou v TV Markíza v Bratislave 6. marca 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok

14:52
Pozrite si celý zoznam zvolených poslancov podľa neoficiálnych výsledkov parlamentných volieb na základe údajov Štatistického úradu SR.

14:27
R. FICO: Mnohí volili v duchu "nech je sranda"


"Nebude to ľahké, ale pokúsime sa zostaviť zmysluplnú vládu," uviedol premiér Robert Fico dnes na sociálnej sieti. Mnohí podľa neho volili v duchu "veď nech je sranda", čo rešpektuje. Riadenie štátu však nie je cirkus, dodáva.

V prvom rade chcem podakovat vsetkym volicom SMER-u za pretrvavajucu podporu a blahozelam vsetkym stranam k vstupu do...

Posted by Robert Fico on 6. marec 2016


14:21
PODNIKATELIA HOVORIA O ZEMETRASENÍ
Narastajúci počet strán v parlamente a konkrétne rozloženie síl otvára dve základné možnosti, myslí si prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec:

Prvou je vznik širšej koaličnej vlády zloženej z viacerých, aj programovo nesúrodých, politických strán.
Druhou je patová situácia, úradnícka vláda a napokon predčasné voľby, myslí si Oravec.


14:05
Výsledky parlamentných volieb treba rešpektovať, keďže vzišli z demokratickej voľby občanov Slovenskej republiky. Zároveň sa ukázalo, že asi treba na Slovensku niečo zmeniť. Myslí si to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók.

13:14
Igor Matovič vyzýva k zodpovednosti, vládu so SNS si vie predstaviť.



13:55


13:10
Zlá správa pre krajinu. Tak zhodnotil výsledky parlamentných volieb minister školstva Juraj Draxler. "Po vyslovene deštruktívnej predvolebnej kampani je tu aj primeraný výsledok," dodal.

Po vyslovene deštruktívnej predvolebnej kampani je tu aj primeraný výsledok. Bohužiaľ, pre krajinu je toto veľmi zlá správa.

Posted by Juraj Draxler on 6. marec 2016


13:04
Pozrite si video s lídrami budúcich parlamentných strán pred spoločnou televíznou debatou:



12:13
NICHOLSONOVÁ HOVORÍ O REVOLÚCII PRAVICOVÉHO VOLIČA


Luciu Nicholsonovú voliči strany Sloboda a Solidarita prekrúžkovali na druhé miesto v rámci strany. Za podporu sa poďakovala na sociálnej sieti. Výsledky parlamentných volieb zároveň prirovnala k revolúcii pravicového voliča, za čo sú v SaS vďační, uviedla.

par slov k vam, mili priatelia.... dali ste nam druhu sancu. pre mna osobne to, co ste vcera pri tych urnach predviedli,...

Posted by Lucia Nicholsonová verí v zdravý rozum on Sonntag, 6. März 2016


12:10
BEBLAVÝ: Okrem Kotlebu a Kollára nemá kto oslavovať

"Voliči dali najavo zásadnú nespokojnosť so stavom krajiny a politiky," reagoval na výsledky volieb na sociálnej sieti Miroslav Beblavý. Urobili to podľa neho "buchnutím po stole", ktoré reálnu praktickú zmenu v zásade znemožnilo.

Priatelia, po 3 hodinach spanku len nasledovne: dakujem za kazdy hlas Sieti aj mne osobne, vazim si ich. Volici dali...

Posted by Miroslav Beblavy on Sonntag, 6. März 2016


11:57
V obci Borovce volila jedna žena zrejme dvakrát.

11:52
Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská sa obáva, že sa sny o akejkoľvek vláde, ktorá by mohla posunúť krajinu dopredu, nateraz skončili. Uviedla to na sociálnej sieti.

"Máme v parlamente dve antisystémové strany, z toho jednu krajne pravicovú. Dnes je takmer zbytočné riešiť, kto s kým bude alebo nebude rokovať a kto s kým chce alebo nechce ísť do vlády," reagovala na výsledky volieb.

Podobne sa k výsledkom postavil aj predseda strany Béla Bugár na tlačovej konferencii.

Ďakujem za všetky hlasy pre Most-Híd, krúžky pre mojich kolegov, aj mňa osobne. Vážim si vašu dôveru.Včera sa stalo...

Posted by Lucia Žitňanská on Sonntag, 6. März 2016


11:44
Je to katastrofa kresťanskej demokracie na Slovensku. Politológ Ján Baránek to pre TASR uviedol v súvislosti s výsledkami parlamentných volieb 2016 pre kresťanskodemokratické strany.

"Tri takéto strany, KDH, SDKÚ-DS i #Sieť, vo voľbách prepadli, takže na tejto strane politického spektra sa bude musieť niečo udiať," upozornil Baránek.

11:41
Predseda strany #Sieť Radoslav Procházka sa na sociálnej sieti poďakoval voličom. Mrzí ho však absencia tých, ktorí sa do parlamentu neprekrúžkovali.

Dám aj podrobnejšie neskôr, ale teraz taký spontánny prúd, z prvej:- Ďakujem všetkým, ktorí včera prišli voliť,...

Posted by Rado Procházka on Sonntag, 6. März 2016


11:26
Prinášame vám prehľad neoficiálnych výsledkov v jednotlivých krajov. Na východe by sa do parlamentu dostalo aj KDH, v Žilinskom kraji Most-Híd neuspel.

11:22
ZAHRANIČNÉ MÉDIÁ: Slováci si zvolili do parlamentu fašistov
Sobotňajšie parlamentné voľby na Slovensku vyprodukovali roztrieštený parlament: odstupujúci premiér Robert Fico, hoci je víťazom volieb s 28,3 percentami hlasov, bude mať ťažkosti pri zostavovaní vládnej koalície, domnievajú sa francúzsky denník Le Monde i belgická televízna stanica RTBF.

11:09
"Máme povinnosť aspoň sa pokúsiť o vytvorenie inej vlády," uviedol Daniel Lipšic na sociálnej sieti. Zároveň sa voličom poďakoval za hlasy.

Chcem sa najskor poďakovať za Vašu doveru, za každý Váš hlas. Volebná situácia vyzerá neprehľadne, ale faktom je, že dve...

Posted by Daniel Lipšic on Sonntag, 6. März 2016


11:01
Ján Figeľ sa na tlačovej konferencii poďakoval svojim voličom za hlasy. Výsledky parlametných volieb označil za výrazný neúspech, za ktorý je potrebné vyvodiť zodpovednosť. Rozhodli sa preto zvolať mimoriadny snem strany na 19. marca. "Naším cieľom je vrátiť KDH do parlamentu," dodal predseda hnutia.

Na snímke vľavo predseda KDH Ján Figeľ, vpravo podpredseda KDH Pavol Zajac počas tlačovej konferencie hnutia k výsledkom volieb do Národnej rady SR v Bratislave v nedeľu 6. marca 2016.
Foto: TASR/Jakub Kotian

10:58
Je to druhý najhorší spôsob, akým sa mohli skončiť voľby. Politológ Rastislav Tóth to skonštatoval pri hodnotení výsledkov sobotňajšieho hlasovania vo voľbách do NR SR.

Najväčšími prekvapeniami volieb je pokles Smeru-SD, prepad #Siete a tiež výsledok KDH.

10:33
"Zo situácie, v ktorej sa Slovensko ocitlo, sa môže tešiť len málokto," konštatoval na tlačovej konferencii v súvislosti s výsledkami parlamentných volieb predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

"Sny o pevnej, stabilnej vláde sa skončili. Úlohou strán v parlamente je zabezpečiť západnú a proeurópsku vládu," dodal Bugár. Zároveň vylúčil spoluprácu so stranou SNS.

10:26
Pozrite si FOTKY z volebnej noci: Matovič tancoval, v Smere sa hrali karty.

Na snímke hostia strany OĽaNo - NOVA vo volebnej centrále počas volebnej noci v Bratislave 5. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Miroslav Košírek

10:25
Český premiér Bohuslav Sobotka zablahoželal Robertovi Ficovi k volebnému víťazstvu. "Prajem Slovensku stabilitu," dodal.




10:10
Šéf SNS Andrej Danko nevylučuje z povolebnej spolupráce nikoho okrem strany Mariana Kotlebu. Vyplynulo to z jeho vyjadrenia v diskusii Rádia Expres a Hospodárskych novín. Ako povedal, stretnúť sa vie s každým, vrátane predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. Názorovú zhodu však, rovnako ako podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská, nevidí.

05:06
"Na situáciu, ktorá vzniká, treba chladnú hlavu," vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico. Zároveň vyhlásil, že jeho strana dosiahla po štvrtý krát volebné víťazstvo a má ambíciu rokovať o zostavení budúcej vlády. Smer podľa neho očakával o štyri až päť percent viac. "Po ôsmich rokoch vládnutia prichádza určitá únava materiálu. Ale výsledok je solídny," povedal Fico.

Premiér Robert Fico v centrále Smeru-SD počas volebnej noci.
Foto: Teraz.sk