Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Aktivisti protestovali proti postoju Fideszu voči prisťahovalcom

Ilustračné foto Foto: TASR/MTI

Proti sprísneniu podmienok prisťahovalectva v Maďarsku protestovali dnes v Budapešti občianski aktivisti.

Budapešť 10. februára (TASR) - Proti sprísneniu podmienok prisťahovalectva v Maďarsku protestovali dnes v Budapešti občianski aktivisti, ktorí narušili tlačovú konferenciu zvolanú k tejto otázke na budapeštianskej Západnej železničnej stanici (Keleti pályaudvar).

Podľa spravodajského servera Origo.hu trojica protestujúcich sa v závere tlačovej konferencie postavila za predsedu parlamentnej frakcie Fideszu Antala Rogána a v rukách držali papiere s nápismi: "Pozor! Štátom podnecovaná nenávisť voči cudzincom!", "Kedy zvoláš tlačovku kvôli odchodu Maďarov do zahraničia?", a "Aj v roku 1956 si chcel zatvorené hranice?".

Rogán na železničnej stanici preveroval situáciu ilegálnych migrantov často cestujúcich odtiaľ vlakom do Rakúska a Nemecka. Pred novinármi vyhlásil, že ilegálnych prisťahovalcov, ktorí do Maďarska prichádzajú z ekonomických dôvodov, je treba zadržať a čo najskôr ich vrátiť do vlasti. Pripustil, že je to v rozpore s oficiálnym postojom Európskej únie.

Podľa jeho slov Maďarsko bude nútené uzavrieť prístup ekonomických prisťahovalcov do krajiny, pretože im nedokáže poskytnúť prácu. "V rokoch 2012 a 2013 stúpol počet žiadateľov o azyl z 2500 na 45.000, v januári 2015 ich počet dosiahol 14.000," konštatoval.

Rogán podotkol, že z Maďarska sa stane cieľová krajina utečencov, pretože západné krajiny Európy ich budú vracať do štátu, v ktorom ilegálne prekročili hranice Európskej únie.