Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Alexis Tsipras predstavil členov novej gréckej vlády

Na snímke Alexis Tsipras, vodca gréckej ľavicovej strany Syriza, pózuje fotografom po tom, ako zložil prísahu ako nový premiér v prezidentskom paláci v Aténach 26. januára 2015. Došlo k tomu len niekoľko hodín po hladkom víťazstve jeho strany v parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Vicepremiérom bude veterán Tsiprasovej radikálnej ľavicovej strany Syriza Jannis Dragasakis.

Atény 27. januára (TASR) - Nový grécky premiér Alexis Tsipras oznámi dnes, dva dni po víťazstve v predčasných parlamentných voľbách a deň po zložení prísahy predsedu vlády, členov svojho nového kabinetu. Informovala o tom agentúra Reuters.



Veterán Tsiprasovej radikálnej ľavicovej strany Syriza Jannis Dragasakis bude vicepremiérom, v kresle ministra financií Tsipras potvrdil ekonóma Jannisa Varufakisa (53).

Ekonóm Jannis Dragasakis (66), ktorý v predvolebnej kampani presadzoval vyšetrenie spôsobu, akým jeho krajina pristúpila k ekonomickému záchrannému programu, sa stane vicepremiérom pre otázky ekonomiky a financií.

Varufakis i Dragasakis sa podľa agentúry DPA netaja odmietavým postojom k prísnym šetriacim opatreniam Grécka a zasadzujú sa za okamžité ukončenie takejto úspornej politiky. Obaja muži budú podľa hovorcu novej vlády viesť rokovania s veriteľmi o prehodnotení úverových podmienok.

Panos Kammenos, líder koaličnej pravicovo-populistickej strany Nezávislí Gréci, prevezme kreslo ministra obrany. Dlhoročný Tsiprasov spolupracovník Nikos Pappas obsadí funkciu vedúceho úradu vlády.

Ministrom zahraničných vecí sa stane technokrat Nikos Kotzias, profesor politických vied na Univerzite v Pireuse. Jeho vymenovaním do tejto funkcie dáva premiér Tsipras podľa analytikov jasný signál smerom k zahraničných partnerom, že jeho cieľom je viesť "pokojnú" líniu v zahraničnopolitických témach, dodala DPA.