Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécko má vládu - Nezávislí Gréci a Syriza ohlásili koalíciu

Grécky líder strany Syriza Alexis Tsipras, archívne foto Foto: TASR/AP

Syrize po sčítaní vyše 99 percent hlasov chýbali k absolútnej väčšine 151 z 300 kresiel v parlamente len dva poslanecké mandáty.

Atény 26. januára (TASR) - Grécka ľavicová strana Syriza uzavrela dnes dohodu s malou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci o vytvorení novej vlády po tom, čo v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách prišla tesne o absolútnu väčšinu.

"Chcem oznámiť, že od tejto chvíle máme vládu," vyhlásil dnes podľa agentúry DPA predseda Nezávislých Grékov Panos Kammenos. "Nezávislí Gréci vyslovili dôveru premiérovi Alexisovi Tsiprasovi," dodal s odvolaním sa na šéfa Syrizy.

"Premiér pôjde ešte v priebehu dnešného dňa k prezidentovi, aby získal mandát na zostavenie vlády," spresnil Kammenos pri odchode z rokovaní s Tsiprasom v Aténach.

Tsipras len tesne minul nadpolovičnú väčšinu v 300-člennom gréckom parlamente po tom, čo vo voľbách porazil konzervatívnu stranu Nová demokracia (ND), vedenú súčasným premiérom Antonisom Samarasom.

Po sčítaní 99,9 percenta hlasov získala Syriza 36-percentnú podporu, a tým aj 149 kresiel v parlamente. Nezávislí Gréci získali zhruba štyri percentá hlasov a 13 mandátov. Kammenos doposiaľ nespresnil, koľko ministerstiev pripadne v novej vláde Nezávislým Grékom.



Obe strany, ktoré sa dohodli na vytvorení koalície, sa zhodujú len v malom počte otázok - okrem svojho spoločného odmietavého postoja voči podmienkam, na základe ktorých Grécko získalo balík medzinárodnej finančnej pomoci.