Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Americká armáda priznala, že podnikla útok blízko kundúzskej nemocnice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva označil útok za nemocnicu za neospravedlniteľný čin.

Kábul 3. októbra (TASR) - Americká armáda priznala, že v noci nadnes podnikla letecký útok proti Talibanu v blízkosti nemocnice v severoafganskom meste Kundúz, ktorú prevádzkuje medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc (MSF). Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa najnovšej bilancie MSF si bombardovanie nemocnice vyžiadalo minimálne 19 mŕtvych a 37 zranených. Čo presne sa stalo a kto je za útok zodpovedný zatiaľ nie je jasné. MSF uviedlo, že sú za ním pravdepodobne stoja medzinárodné koaličné sily pod vedením USA.



Americká armáda dnes večer pripustila len to, že podnikla útok "v okolí" kundúzskej nemocnice. Jeho terčom mali byť povstalci, ktorí spustili paľbu priamo na amerických vojakov, asistujúcich afganským vládnym silám v Kundúze.

Armáda USA ubezpečila, že už začala celú záležitosť vyšetrovať. Dôkladné objasnenie "tragickej udalosti" prisľúbil aj šéf Pentagónu Ash Carter.



Kancelária afganského prezidenta vo večerných hodinách dementovala svoje skoršie vyjadrenie o údajnom ospravedlnení za útok zo strany veliteľa spojeneckých síl v Afganistane. Kancelária následne spresnila, že americký generál John Campbell súvislosti s útokom "vyjadril sústrasť" afganskému prezidentovi Ašrafovi Ghanímu.




Podľa údajov MSF prišlo pri nočnom bombardovaní nemocnice o život najmenej 19 ľudí vrátane troch detí a 12 miestnych zamestnancov. Medzi mŕtvymi je sedem pacientov z jednotky intenzívnej starostlivosti. Zranenia utrpelo 37 ľudí, z toho 19 zamestnancov a 18 pacientov a ošetrovateľov. Piati zo zranených členov nemocničného personálu sú v kritickom stave a približne 30 ľudí je stále nezvestných. V čase útoku sa v nemocnici nachádzalo viac ako 100 pacientov, uviedla agentúra AP.

Podľa vyjadrení afganských činiteľov sa v nemocnici ukrývali bojovníci Talibanu, ktorí odtiaľ zaútočili na prelietajúce poškodili nemocničnú budovu. MSF sa zatiaľ nevyjadrila k tomu, či sa v nemocničnom areáli nachádzali nejakí talibovia.



Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd al-Husajn označil útok za nemocnicu za neospravedlniteľný čin. Ak sa preukáže, že išlo o zámerný útok, mohol by byť kvalifikovaný ako vojnový zločin, vyhlásil komisár.