Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ANALÝZY: Teror v Nice je útokom osamelého vlka, vojna kultúr pokračuje

Vyšetrovatelia prehliadajú kamión, ktorým neznámy vodič zaútočil na dav v Nice v noci na dnes. Foto: TASR/AP

Multikulturalizmus podľa analytika I. Samsona zlyhal.

Bratislava 15. júla (TASR) – Opakovane sa upozorňovalo na to, že sa dajú očakávať ďalšie útoky a toto je jeden z nich. "O tom, že Francúzsko je terčom, niet pochýb," pre TASR to uviedol bezpečnostný analytik Milan Žitný.

"Je tam veľká komunita mladých moslimov, ktorí nie sú spokojní, nie sú integrovaní spoločensky, kultúrne a ani politicky. Táto ich vykorenenosť je jedným z kľúčových motívov," skonštatoval Žitný.

Útok sa podľa jeho slov očakával už počas Majstrovstiev Európy vo futbale, teroristi možnosť nakoniec nevyužili. Až doteraz. Súčasnú situáciu označil pre nich za ideálnu. "Môžeme hovoriť o útoku osamelého vlka, ktorý nemusel zháňať výbušniny," dodal analytik.



Útočníci podľa neho pochádzajú minimálne z druhej generácie, ktorá vyrástla v danom prostredí, ale nestotožnila sa s ním. Generácie, ktoré podľa jeho slov prichádzali pred mnohými desaťročiami, prichádzali z horších podmienok do lepších. "A vedeli to oceniť, že sa dostávali do lepších sociálnych, existenčných podmienok. A tieto ich deti alebo už vnúčatá sa narodili v prostredí, ktoré nemali s čím porovnávať. Nevyrástli v chudobe, vyrástli vo svete, kde videli obrovské priepastné rozdiely medzi jednou časťou toho sveta a druhou časťou," tvrdí analytik, podľa ktorého práve to môže byť dôvodom na ich nespokojnosť so systémom, ktorý ich vyraďuje.

Milan Žitný prirovnáva problém k rómskej problematike. "Keď treba pomôcť nejakej komunite, tak musí aj komunita vyvinúť nejaké úsilie, aby sa tie dva záujmy niekde spoločne stretli," dodal.

Čo možno očakávať v blízkej budúcnosti sám nevedel povedať. "Keď to nevedia kompetentní v spravodajských bezpečnostných štruktúrach, nemôžeme to vedieť my, ktorí sme ďaleko od toho," skonštatoval.

Maďarský analytik: Vojna kultúr pokračuje

Ak sú pravdivé správy, že štvrtkový teroristický útok vo francúzskom meste Nice vykonal Tunisan, znamená to, že vojna kultúr v Európe pokračuje, konštatoval dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió maďarský expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi.

"Vo Francúzsku, kde je 10-12 percent moslimov, sa situácia tejto časti obyvateľstva zhoršuje, a to aj tých, ktorí nemajú nič spoločné s terorizmom. Francúzske obyvateľstvo sa radikalizuje - a ukáže sa to aj vo voľbách. Radikalizuje sa i moslimské obyvateľstvo, čím teroristická organizácia Islamský štát (IS) dosiahne svoj cieľ, pretože bude mať k dispozícii mnoho ľudí, ktorých bude môcť aktivizovať," povedal Nógrádi.

Podľa jeho slov dnes už má IS svojich ľudí v každej západoeurópskej krajine. "Aktivizuje ľudí, ktorí sú členmi druhej až tretej generácie. Ich je veľmi ťažké odhaliť," zdôraznil s poznámkou, že ak chce Západ zlikvidovať Islamský štát, musí sa spojiť s Ruskom, voči ktorému však potom už nebude môcť uplatňovať embargo.

"Západu však chýbajú strategické rozhodnutia," uzavrel maďarský bezpečnostný analytik.

I. CIBULA: Útok pripomína samovražedné atentáty osamelých vlkov

Zatiaľ nemožno zo zistených faktov a zverejnených informácií robiť zásadné závery. Uviedol pre TASR v reakcii na krvavý útok vo francúzskom Nice bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igor Cibula.

Pritom pripomenul nedávno publikované vyjadrenie riaditeľa Národného spravodajstva USA Jamesa R. Clappera, že "spravodajská činnosť je zbieranie a analýza informácií, nie jasnovidectvo a nemožno predvídať každý útok skôr, ako k nemu dôjde."



Podľa názoru predsedu ABSD I. Cibulu "najnovší teroristický útok francúzskeho občana arabského pôvodu pripomína samovražedné atentáty takzvaných osamelých vlkov, teda osôb bez priameho napojenia na štruktúry teroristických organizácií, ako sú napríklad Islamský štát, Al-Káida alebo iné skupiny takéhoto charakteru".

"Policajné a spravodajské orgány primárne však preveria telekomunikačné kontakty páchateľa a na základe toho jeho väzby na všetky osoby, s ktorými komunikoval. Keďže teroristický útok v Nice nesie znaky dôkladne premysleného činu, vyšetrovanie nevylúči ani verziu, že atentátnik mal spolupáchateľov. Bude sa analyzovať nielen jeho komunikácia, ale aj aktivity na sociálnych sieťach," objasnil ďalej Cibula.

Podľa jeho vyjadrenia "v podmienkach anonymity internetu vzniká reálne riziko kontaktov s extrémistickými islamistami v zahraničí, ktoré sa prejaví názorovou radikalizáciou, ale môže vyústiť aj do nabádania k teroristickým činom."

I. SAMSON:Teroristické útoky, žiaľ, budú pokračovať,Európa si na ne musí zvyknúť

Multikulturalizmus zlyhal. Nie je vhodným modelom pre Európu, ukazuje sa, že nie je možné aj za cenu tzv. politickej pozitívnej diskriminácie imigrantov integrovať do občianskej spoločnosti. "Útoky, žiaľ, budú pokračovať a Európa si na ne musí zvyknúť." Na margo útoku vo francúzskom meste Nice to pre TASR povedal bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Teroristické útoky podľa neho možno naďalej očakávať. "Útok z dielne istého typu terorizmu – máme etnoterorizmus, politický terorizmus, patologický terorizmus, toto bol očividne islamistický terorizmus," uviedol Samson s tým, že útoky sa zrejme budú stupňovať.

Zároveň upozorňuje na to, že zatiaľ nikto nevie, do akej miery boli útoky iniciované sociálnymi sieťami, poprípade priamo navigované z prostredia Islamského štátu, ktorý podľa analytika stráca pôdu pod nohami a zrejme sa mu nepodarí vybudovať celoislamský kalifát. Samson poukazuje na to, že útok je vážnym varovaním pre tých, ktorí súhlasia s migráciou alebo imigráciou ľudí, ktorí prichádzajú zo Stredného Východu a severnej Afriky.

"To, či to bol človek, ktorý prišiel do Francúzska z Tuniska, alebo arabskej krajiny, poprípade už je z nejakej druhej, tretej generácie, nehrá úlohu, pretože pri útokoch v Británii sa ukázalo, že najradikálnejší sú ľudia, ktorí pochádzajú z tretej až štvrtej generácie, ktorým daná krajina poskytla výhody, ľudské práva, ženské práva, ukryla ich pred možným prenasledovaním vo vlastných krajinách," dodal.

Slovensko podľa analytika bolo doteraz v bezpečí. "Bránilo sa tým, že odmietlo kvóty a masový prísun imigrantov z týchto krajín," konštatoval. Patrí medzi krajiny, kde nežije početná moslimská menšina, analytik sa teda domnieva, že krajina je relatívne bezpečná, avšak útok úplne nevylučuje.

Útoky podľa neho hrozia najmä Francúzsku, Veľkej Británii, ktorá sa považuje za baštu islamu v Európe, Holandsku, Belgicku i Španielsku.

J. ZÁBOJNÍK: Šialenci budú bojovať tými najjednoduchšími zbraňami

Šialenci budú bojovať tými najjednoduchšími zbraňami, ktoré sú dostupné a ktorým z hľadiska prevencie bezpečnostné zložky nemôžu v žiadnom prípade zabrániť.

Takto reagoval na krvavý teroristický útok vo francúzskom Nice bezpečnostný analytik, dlhoročný policajný príslušník a exriaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.

"Ak je človek v bahne po pás, nikdy sa z neho nevytiahne, pokiaľ nezvolí taktiku, že si ľahne celou plochou naň a pomaly sa začne z neho vyslobodzovať. Ak sa začne panicky pohybovať, skončí zle a stratí sa v ňom. Európa je v podobnom bahne a ak nezačne konať, nie silou, ale rozumom, bude mnoho nevinných obetí ako v letoviskách, tak aj na miestach, kde sa sústreďuje najviac ľudí, a to sú letiská, verejné podujatia, nákupné centrá a podobne. Odkedy nás dejiny ako ľudstvo naučili zabíjať, pristupuje sa k tvrdým a nekompromisným metódam, ktoré by nikto nepripustil. Slová politikov, ako sú 'je nám to ľúto, súcitíme s pozostalými, neprestaneme bojovať s teroristami...' sú už nezaujímavé, pokiaľ robia sústavne chyby a nič nevymysleli," vyslovil svoj názor Zábojník.

Podľa jeho slov "zabijaci sú z vnútorného prostredia a preto treba myslieť a konať, a nie rozprávať do médií otrepané frázy". "Tomuto sa nedá zabrániť, pokiaľ sa nezmení celková filozofia a taktika, ktorá musí mať víziu, ako ochrániť občanov, a nie chaos v hlave. Smutná tvár politika pred médiami ľuďom už nepomôže. Toto je tvrdá vojna medzi dvoma stranami a ak toto nikto nevidí, tak je to smutné a povedal by som až katastrofálne. Očakávam veľmi rýchly zvrat politiky a prísneho prístupu k tým otázkam, ktoré sú nám jasné. Niet už nad čím zalamovať ruky, pozerať sa na to a čakať ako nepríčetný, kedy a kde budú ďalšie masakre. Treba dať toto riešenie do rúk odborníkom, od ktorých si musia dať politici poradiť a musia ich počúvať. Inak táto rovnica nemá riešenie," povedal bezpečnostný analytik.