Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Baltimorská polícia odovzdala prokuratúre správu o smrti F. Graya

Demonštranti kľačia na kolenách pred políciou počas nepokojov v uliciach Baltimoreu po pohrebe Afroameričana Freddieho Graya v americkom Baltimore 29. apríla 2015. Gray zomrel na následky zranení chrbtice po tom, ako ho zatkla a transportovala polícia. Foto: TASR/AP

Na tlačovej konferencii to oznámil komisár polície v Baltimore Anthony Batts, ktorého citovala agentúra Reuters.

Baltimore 29. apríla (TASR) - Baltimorská polícia odovzdala dnes prokuratúre správu o smrti mladého Afroameričana v policajnej väzbe, ktorá v meste podnietila násilné protesty a nepokoje.

Výsledky interného vyšetrovania polícia odovzdala hlavnému mestskému prokurátorovi o deň skôr, než sa očakávalo. Na tlačovej konferencii to oznámil komisár polície v Baltimore Anthony Batts, ktorého citovala agentúra Reuters.

Vyšetrovatelia podľa neho preskúmali všetky dostupné stopy a svoje zistenia zhrnuli v správe pre prokuratúru, s ktorej zverejnením sa momentálne nepočíta. Skoršie odovzdanie správy Batts vysvetlil tým, že miestne úrady si uvedomujú naliehavosť celého prípadu.

Komisár zdôraznil, že vyšetrovanie sa v žiadnom prípade nekončí, ale stále sa pátra po nových dôkazoch a svedkoch. Na prípad bolo vyčlenených až 30 detektívov.

Prokuratúra chce celú záležitosť preskúmať aj po vlastnej línii. Až potom sa rozhodne, či vznesie obvinenia voči šiestim policajtom, ktorý sa 12. apríla podieľali na zatknutí černošského mladíka a dočasne ich postavili mimo služby.



Nepokoje v Baltimore vyvolala smrť 25-ročného Afroameričana Freddieho Graya, ktorý po zatknutí v problémovej štvrti mesta 12. apríla utrpel pri prevoze do väzby poranenie miechy. Neskôr upadol do kómy a 19. apríla zomrel v nemocnici.

Po pondelkovom pohrebe Freddieho Graya vypukli v tomto vyše 600-tisícovom meste, obývanom prevažne Afroameričanmi, najhoršie nepokoje od roku 1968, keď bol zavraždený bojovník za práva Afroameričanov Martin Luther King.

Po zavedení nočného zákazu vychádzania a nasadení masívnych policajných posíl, resp. príslušníkov Národnej gardy panuje v Baltimore napriek napätej atmosfére opäť relatívny pokoj.