Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Berlusconi bude môcť opäť cestovať do zahraničia

Silvio Berlusconi, archívne foto Foto: TASR/AP

Súd potvrdil, že 78-ročný politik si odpykal celý vymeraný trest.

Miláno 14. apríla (TASR) - Súd v Miláne zrušil dnes cestovné obmedzenia, ktorým čelil bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi v dôsledku usvedčenia z daňového podvodu.

Súd potvrdil, že 78-ročný politik si odpykal celý vymeraný trest. Znamená to, že mu vrátia pas a bude môcť opäť cestovať za hranice Talianska, oznámila agentúra Reuters.

Stále však zostávajú v platnosti reštrikcie vyplývajúce z protikorupčného zákona, ktoré mu zabraňujú zastávať akýkoľvek verejný úrad a kandidovať vo voľbách.



Berlusconi pôvodne dostal za daňový podvod svojho mediálneho impéria Mediaset štyri roky väzenia, ale trest mu v rámci amnestie skrátili na jeden rok. S ohľadom na vysoký vek mu napokon trest ešte zmiernili na rok verejnoprospešných prác. Kontroverzný expremiér si ho odpykal v centre pre seniorov pre neďaleko Milána, kde nedobrovoľne vypomáhal až do marca tohto roku.

V máji sa budú v Taliansku konať regionálne voľby. Dnešné rozhodnutie súdu by podľa agentúry Reuters mohlo Berlusconimu uvoľniť ruky, aby sa zapojil do predvolebnej kampane svojej stredopravej strany Forza Italia.