Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bild: Andreas Lubitz mal masívne problémy so zrakom

Policajt stojí pred domom, v ktorom býval Andreas Lubitz, druhý pilot havarovaného lietadla spoločnosti Germanwings v nemeckom meste Düsseldorfe 26. marca 2015. Foto: TASR/AP

Lubitz spôsobil havária dopravného lietadla vo francúzskych Alpách, ktorá si vyžiadala 150 obetí.

Berlín/Düsseldorf 28. marca (TASR) - Druhý pilot havarovaného nemeckého Airbusu, ktorý zrejme zámerne spôsobil tragédiu vo francúzskych Alpách s celkove 150 vyhasnutými životmi, bol v starostlivosti lekárov kvôli masívnym problémom s videním. Informáciu získalo víkendové vydanie nemeckého denníka Bild, ktorý zdroj neuviedlo.



Podľa periodika je aktuálne predmetom vyšetrovania, či zrakové problémy Andreasa Lubitza boli organického alebo psychosomatického charakteru. V každom prípade však predstavovali ohrozenie jeho spôsobilosti lietať. Navyše pilot, u ktorého sa pri domovej prehliadke našiel roztrhaný dokument naznačujúci, že bol v deň osudného letu vlastne práceneschopný, čo zatajil, trpel aj silnými psychickými problémami.



Vyšetrovatelia zo skupiny "Alpy" policajného prezídia v Düsseldorfe získali jednoznačné poznatky o vážnom psychosomatickom ochorení Andreasa Lubitza.

Vysokopostavený vyšetrovateľ pre nedeľník Welt am Sonntag uviedol, že 27-ročného druhého pilota havarovaného Airbusu liečilo viacero neurológov a psychiatrov.

Pri domovej prehliadke v jeho bydlisku v Düsselderofe sa podľa periodika našlo množstvo liekov používaných na terapiu psychických ochorení. Indície, ktoré by naznačovali pilotovu závislosť na drogách alebo alkohole, však kriminalisti nemajú.



Podľa vyšetrovateľov trpel Andreas Lubitz na silný subjektívny syndróm preťaženia a sužovali ho vážne depresie. To vyplýva z jeho osobných poznámok, ktoré si viedol a zanechal.