Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN: IS je teroristická organizácia bez úcty k ľudskému životu

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval súčasne všetky vlády, aby zvýšili úsilie v boji proti terorizmu a extrémizmu v hraniciach svojich záväzkov v oblasti ľudských práv.

New York 4. februára (TASR) - Bezpečnostná rada OSN v utorok odsúdila zavraždenie jordánskeho pilota Muáza Kasásbu extrémistami zo skupiny Islamský štát (IS) ako "ohavný a zbabelý zločin", informovala agentúra AP.



"Tento zločin znova preukazuje brutálnosť IS, ktorý je zodpovedný za tisíce zločinov a porušovania práv ľudí všetkých vyznaní, etnickej a štátnej príslušnosti a bez ohľadu na akúkoľvek základnú hodnotu ľudskosti," uvádza sa vo vyhlásení rady, o ktorom informovalo Jordánsko ako jej súčasný člen.

BR OSN zároveň žiadala okamžité prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržiava IS a ďalšie teroristické skupiny.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun rovnako odsúdil vraždu Kasásbu a označil Islamský štát za "teroristickú organizáciu bez úcty k ľudskému životu". Vyzval súčasne všetky vlády, aby zvýšili úsilie v boji proti "pohrome terorizmu a extrémizmu v hraniciach svojich záväzkov v oblasti ľudských práv", citovala z vyhlásenia jeho kancelárie agentúra Reuters.