Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Islamský štát zaživa upálil jordánskeho pilota

Jordánsky pilot, 3. feburára 2015 Foto: youtube.com

Smrť jordánskeho pilota Muáza Kasásbu prišla až neočakávane drastickým spôsobom. Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre slabé povahy a mladistvých.

Bejrút 3. februára (TASR) - Jordánskeho pilota Muáza Kasásbu, zadržiavaného militantmi z tzv. Islamského štátu (IS), zaživa upálili. Vyplýva to z fotografií, ktoré prívrženci tejto zločineckej organizácie dnes rozšírili na sociálnych sieťach, informovala agentúra Reuters.

Na piatich záberoch, ktorých hodnovernosť sa bezprostredne nepodarilo overiť, je vidno horiaceho človeka stojaceho v klietke.



Šéf jordánskych ozbrojených síl však upovedomil Kasásbových rodinných príslušníkov o jeho zavraždení, píše Reuters.



Kasásbu zajali extrémisti z IS po tom, ako so svojím lietadlom havaroval vlani v decembri v Sýrii.



Jordánska vláda potvrdila zavraždenie jordánskeho pilota. Šéf jordánskych ozbrojených síl upovedomil Kasásbovu rodinu o jeho smrti. Ammán prisľúbil "potrestanie a odplatu" pre tých, ktorí zločin spáchali.



Americký prezident Barack Obama uviedol, že ak sa potvrdí autenticita predmetného videa, bude to ďalší znak "krutosti a barbarstva" tejto zločineckej organizácie.

"Nech vychádzajú z akejkoľvek ideológie, je zvrhlá," uviedol Obama dodávajúc, že sa tým zdvojnásobí odhodlanie koalície pod vedením USA v boji proti IS v Sýrii a Iraku.

Biely dom ďalej oznámil, že americké tajné služby pracujú na potvrdení pravdivosti záznamu. "Spojené štáty ostro odsudzujú činy IS a vyzývajú na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Bernadette Meehanová, pričom vyjadrila spolupatričnosť s jordánskym ľudom a vládou.

V súvislosti s dnešnou správou o zabití Kasásbu prerušil jordánsky kráľ Abdalláh II. svoju návštevu USA a vracia sa do vlasti, pripomína agentúra DPA.