Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Teroristom z Londýna je podľa polície Khalid Masood

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prostredníctvom agentúry Amák extrémistická organizácia uviedla, že útočník bol "vojakom Islamského štátu".

Londýn 23. marca (TASR/TABLET.TV) - Britská polícia dnes oznámila, že podľa jej presvedčenia je za stredajší teroristický útok v Londýne zodpovedný 52-ročný Khalid Masood, narodený v Británii.

Polícia vo vyhlásení uviedla, že Masood sa narodil v juhovýchodnom Anglicku a v poslednom čase žil v grófstve West Midlands v strednom Anglicku.

Podľa polície Masood používal množstvo falošných mien, v súčasnosti nebol vyšetrovaný a "neexistovali vopred žiadne spravodajské informácie o tom, že má v úmysle podniknúť teroristický útok".

V minulosti ho zatkli za napadnutie, držbu útočných zbraní a narušovanie verejného poriadku. Prvýkrát ho odsúdili v novembri 1983 za trestný čin spôsobenia ujmy a naposledy v decembri 2003 za držbu noža.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

K zodpovednosti za stredajší útok v Londýne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Prostredníctvom agentúry Amák uviedla, že útočník bol "vojakom Islamského štátu".

Muž ozbrojený nožom vyčíňal v stredu v blízkosti britského parlamentu v londýnskej štvrti Westminster. Najprv zrážal autom chodcov na Westminsterskom moste, potom z auta vystúpil a vo vchode na pozemok parlamentu dobodal na smrť ozbrojeného policajta.

Pri incidente zahynuli štyria ľudia vrátane útočníka a jedného policajta. Zranenia utrpelo 29 osôb z 11 krajín.

Zranenej turistke sa darí lepšie



Taliansky veľvyslanec v Británii dnes oznámil, že talianskej turistke, ktorá utrpela zranenia pri stredajšom útoku autom na Westminsterskom moste v Londýne, sa už darí lepšie.

Talianska tlačová agentúra ANSA z Londýna citovala veľvyslanca Pasqualeho Terracciana, ktorý navštívil ženu v nemocnici. Turistka diplomatovi povedala, že po náraze auta stratila vedomie asi na desať minút.

Turistka z Ríma podstúpila operáciu pre komplikovanú zlomeninu nohy. Utrpela aj menej závažné zranenie dvoch stavcov pri krku a ranu na hlave.

Izraelský expert: V Británii väčšina policajtov nenosí pri sebe zbraň


Teroristické útoky, aký sa stal v stredu v Londýne na Westminsterskom moste a pri budove britského parlamentu, je takmer nemožné zastaviť, tvrdí bývalý bezpečnostný expert z Izraela.

"Londýnsky útok sa odohral v podstate na verejnom priestore, pričom v takýchto zónach je takmer nemožné takýmto veciam zabrániť," tvrdí Šlomo Harnoj, niekdajší šéf VIP ochranky, ktorý pracoval 25 rokov pre izraelskú bezpečnostnú službu Šin Bet. Zároveň pripustil, že s predmetným problémom bojuje aj židovský štát.

"Uvažuje sa o vybudovaní verejných plôch, kde sa bude dať čeliť bezpečnostným hrozbám, najmä čo sa týka výbušných látok, v prípade útoku na moste alebo niečom podobnom, je to však náročné. Podľa mňa je najlepším riešením, ako zastaviť útok, pripravenosť ľudí na zaobchádzanie so zbraňami," uviedol Harnoj.

Izraelskí policajti nosia zbrane a nie je ničím výnimočným vidieť v tamojších uliciach aj ozbrojených vojakov. Mnohí obyvatelia, z ktorých väčšina absolvovala povinnú vojenskú službu, nosia pri sebe pištoľ. Ak sa vyskytne útok, občania ihneď vyťahujú zbraň a zasahujú proti teroristovi.

"Samozrejme, v Británii je to veľmi ťažké, keďže ani väčšina policajtov nenosí pri sebe zbraň. Podľa môjho názoru je to jedna z chýb," zakončil izraelský bezpečnostný expert.

K zodpovednosti za stredajší útok v Londýne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Prostredníctvom agentúry Amák uviedla, že útočník bol "vojakom Islamského štátu".
Foto: TASR/AP


Terorista použil automobil značky Hyundai, ktorý si požičal od firmy Enterprise v meste Solihull neďaleko Birminghamu. S odvolaním sa na vyhlásenie samotnej firmy o tom informovala stanica Sky News.



"Môžeme potvrdiť, že auto použité pri včerajšom tragickom útoku v Londýne bolo jedným z našich. Náš zamestnanec identifikoval vozidlo podľa poznávacej značky po tom, ako ho zbadal na obrázku na internete. Podrobili sme to ešte ďalšej kontrole, aby sme (toto tvrdenie) overili, a okamžite sme skontaktovali úrady," uviedla dnes firma Enterprise vo vyhlásení.

"S úradmi plne spolupracujeme a budeme im pri vyšetrovaní poskytovať všetku pomoc, ktorá je v našich silách. V myšlienkach sme s obeťami tejto hroznej tragédie," dodala.

Zabitý Američan oslavoval v Londýne 25. výročie sobáša



Jednou z troch obetí, ktoré zomreli pri stredajšom teroristickom útoku v Londýne, je Američan Kurt Cochran zo štátu Utah, ktorý so svojou manželkou v britskom hlavnom meste oslavoval 25. výročie sobáša. Jeho manželka Melissa utrpela ťažké zranenia.



Pár bol zrazený automobilom útočníka na Westminsterskom moste pred budovou britského parlamentu. Útok si zatiaľ vyžiadal tri obete na životoch vrátane jedného policajta, páchateľa následne zastrelila bezpečnostná hliadka. Zranenia utrpelo 40 ďalších ľudí. V súvislosti s prípadom úrady zatkli osem osôb.

Americký manželský pár sa mal vrátiť do USA dnes, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na rodinných príslušníkov Cochranovcov.

Westminsterský most po útoku znovu otvorili



Britská polícia dnes oznámila, že Westminsterský most v Londýne dnes už znova otvorili pre dopravu, a to necelých 24 hodín po stredajšom útoku.



Historický, slávny most cez rieku Temža bol zatvorený odvtedy, ako na ňom neidentifikovaný útočník v stredu zrazil vozidlom množstvo chodcov. Neskôr ho zastrelila polícia, keď sa dostal na pozemok britského parlamentu a dobodal policajta. Ten napriek snahe záchranárov zraneniam podľahol.

Rušný most je obľúbenou turistickou atrakciou, návštevníci z celého sveta si tam robia mobilnými telefónmi "selfie", keďže v blízkosti stojí sídlo parlamentu Westminsterský palác a vyhliadkové koleso Londýnske oko.