Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Britská premiérka odsúdila zvrátený útok v Londýne

Policajt mieri zbraňou na muža počas ošetrenia neďaleko britského parlamentu 22. marca 2017 v Londýne. Foto: TASR/AP

Pred sídlom vlády na Downing Street Mayová vyhlásila, že národ neustúpi pred terorom a tými, ktorí zaútočili na sídlo moci v Británii.

Londýn 23. marca (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová odsúdila včerajší "chorý a zvrátený teroristický útok" v Londýne a povedala, že parlament nebol jeho cieľom náhodou.

Oznámila tiež, že britská vláda nezvýši platný stupeň teroristickej hrozby, ponechá ho na druhej najvyššej úrovni, kedy je hrozba "vážna". To znamená, že možnosť útoku je vysoká, povedala po zasadnutí vládneho výboru pre mimoriadne situácie, ktorému predsedala.



Druhý najvyšší stupeň teroristickej hrozby platí v Británii už vyše dvoch rokov.

V neskorom nočnom vyjadrení pred sídlom vlády na Downing Street Mayová vyhlásila, že národ neustúpi pred terorom a tými, ktorí zaútočili na sídlo moci v Británii. Zdôraznila, že "zajtra ráno parlament normálne zasadne" a vyzvala krajinu, aby pokračovala vo štvrtok v normálnom živote a správala sa ako zvyčajne.



"My všetci budeme postupovať spoločne, nikdy neustúpime pred terorom a nikdy nedovolíme hlasom nenávisti a zla, aby nás rozdelili," uviedla.

Premiérka potvrdila, že pri útoku zomreli štyria ľudia (vrátane útočníka) a pochválila pracovníkov bezpečnostných služieb, ktorí bežali v ústrety nebezpečenstvu.

Zranenia utrpeli aj dvaja Rumuni


Rumunské ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že pri krvavom útoku v londýnskej štvrti Westminster, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych, utrpeli zranenia dvaja Rumuni.

Ministerstvo oznámilo, že oboch Rumunov odviezli záchranári do nemocnice na ošetrenie a liečbu. Ďalšie podrobnosti o totožnosti dvojice nie sú známe a ani to, aké vážne sú zranenia Rumunov. Ministerstvo uviedlo, že informácie dostalo od úradov v Londýne.

Južná Kórea potvrdila piatich zranených


Medzi 40 zranenými z teroristického útoku v blízkosti britského parlamentu v Londýne sú piati občania Južnej Kórey vo veku okolo 50-60 rokov. Potvrdilo to dnes juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí.

Uviedlo, že zranenia utrpeli v panike, keď sa ľudia pokúšali ujsť pred útočníkom. Podľa vyjadrenia ministerstva štyria Juhokórejčania majú zlomeniny kostí a ďalšia Juhokórejčanka, staršia šesťdesiatnička, absolvovala so zranením hlavy operáciu.

Keď útočník vbehol so svojím autom na chodník na Westminsterskom moste, do Temže odtiaľ spadla či skočila jedna žena, ktorú vylovili s vážnymi zraneniami. BBC incident zachytila na kameru.

Medzi zranenými sú ďalej traja francúzski stredoškoláci, ktorí boli v Londýne na školskom výlete.

Čo už vieme a čo nevieme o útoku v Londýne

Útočník, inšpirovaný podľa všetkého medzinárodným terorizmom, v stredu popoludní v centre Londýna vrážal úmyselne s autom do chodcov na Westminsterskom moste a spôsobil smrteľné bodné zranenia policajtovi strážiacemu pred britským parlamentom.

ČO UŽ VIEME

- Pri útoku bolo zabitých päť ľudí: uvedený policajt, traja civilisti a útočník.

- Zranených bolo 40 ľudí, časť z nich má kritické zranenia. Medzi zranenými sú traja francúzski stredoškoláci a traja policajti, ktorí boli na moste, ďalej dvaja Rumuni a piati starší Juhokórejčania. Tí utrpeli zranenia - zlomeniny kostí a 67-ročná žena úraz hlavy - v panike, keď sa ľudia pokúšali ujsť pred útočníkom.

- Pobodaný policajt, ktorý zomrel, bol 48-ročný Keith Palmer.

- Útočníka zastrelila polícia.

- Niekoľko stoviek poslancov parlamentu, vrátane premiérky Theresy Mayovej, muselo zostať v budove zákonodarného zboru, ktorú ihneď po útoku hermeticky uzavreli.

ČO NEVIEME

- Nepoznáme totožnosť civilných obetí útoku.

- A neznáma zostáva aj totožnosť a motivácia útočníka, hoci polícia uviedla, že vie, kto to je a pracuje na predpokladu, že sa "inšpiroval medzinárodným terorizmom".