Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Brutálny samovražedný útok v Ankare si vyžiadal najmenej 97 obetí

Na snímke ľudia sa zhromažďujú okolo tiel obetí, ktoré sú zakryté vlajkami a transparentmi na mieste výbuchu bomby 10. októbra 2015 v Ankare. Dva bombové výbuchy dnes otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara, pripravili o život 30 ľudí a zranili ďalších 126 osôb. Išlo o teroristický čin, zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prisľúbil objasnenie pozadia teroristického útoku. Zdôraznil, že turecká vláda pracuje využívajúc všetky svoje možnosti na objasnení tohto činu.

Ankara/Istanbul 10. októbra (TASR) - Turecká opozičná prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) dnes večer oznámila, že počet obetí bombového útoku namiereného na zhromaždenie zvolané aktivistami v Ankare sa zvýšil na 97 mŕtvych.

Minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu predtým na tlačovej konferencii uviedol, že útok si vyžiadal najmenej 86 mŕtvych a 186 zranených, z ktorých sa 28 nachádzalo na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na mieste podľa neho zahynulo 62 ľudí a ďalších 24 podľahlo zraneniam po prevoze do nemocnice.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu oznámil trojdňový štátny smútok s tým, že útok pravdepodobne spáchala dvojica samovražedných atentátnikov, o čom hovorili aj svedkovia citovaní médiami. Podľa Davutogla mohli za dvoma výbuchmi stáť extrémisti z Islamského štátu, kurdskí alebo krajne ľavicoví militanti.

Predstaviteľ HDP i protestujúci, ktorí sa neskôr zišli v Istanbule, však zo zodpovednosti obvinili turecké vedenie. Strana HDP sa domnieva, že terčom bola práve ona.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, policajné zložky pátrajú po páchateľoch, avšak správy o prípadných zadržaniach zatiaľ nie sú k dispozícii.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prisľúbil objasnenie pozadia teroristického útoku. Zdôraznil, že turecká vláda pracuje využívajúc všetky svoje možnosti na objasnení tohto činu. Súčasne vyjadril presvedčenie, že sa páchateľov podarí v čo najkratšom čase zadržať a odovzdať do rúk justície.



Najvyšší predstaviteľ krajiny ostro odsúdil odsúdeniahodný útok, ktorého terčom bola jednota, solidarita a pokoj v Turecku. Podľa jeho názoru niet rozdielu medzi dnešným teroristickým útokom a atakmi mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) na príslušníkov bezpečnostných zložiek krajiny.

Strana kurdských pracujúcich dnes prostredníctvom kurdských agentúr informovala o jednostrannom pozastavení útokov na štátne zložky pred blížiacimi sa voľbami s jedinou podmienkou, ktorou je upustenie od útokov na kurdské hnutie, obyvateľstvo a povstalcov.

Aj keď PKK nehovorí o prímerí, z vyhlásenia vyplýva, že jeho bojovníci zostanú na svojich pozíciách a nepodniknú nič, čo by narušilo pokojný priebeh slobodných a korektných volieb.



Zdá sa, že toto vyhlásenie bolo koncipované ešte pred útokmi v Ankare.

Turecký vicepremiér Yalcin Akdogan iba v piatok vyhlásil, že i v prípade jednostranného prímeria zo strany PKK by bezpečnostné zložky pokračovali v postupe proti členom alebo sympatizantom tohto subjektu.

Spolupredseda prokurdskej strany HDP Selahattin Demirtas obvinil zo zodpovednosti za útok turecké vedenie. "Nie je to útok na jednotu krajiny alebo čosi podobného, je to ale útok štátu na ľud," cituje jeho slová tlačová agentúra DPA. Demirtas podľa vlastných slov predpokladá, že ani táto udalosť sa nevyšetrí.

Strana HDP sa domnieva, že cieľom odpálenia dvoch náloží, ktoré vybuchli medzi jej stúpencami, bola práve ona.

Podľa očitých svedkov spáchali útok dvaja samovražední atentátnici.

Špičkoví predstavitelia Európskej únie dnes vyzvali tureckú spoločnosť v reakcii na krviprelievanie v Ankare k zomknutiu.

Podľa spoločného vyhlásenia šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej a podpredsedu Európskej komisie Johannesa Hahna by turecký ľud a všetky politické sily krajiny mali vystúpiť jednotne proti teroristom a všetkým, ktorí sa pokúšajú o destabilizáciu ich krajiny. Signatári vyhlásenia súčasne prisľúbili Ankare podporu Bruselu. "Naše partnerstvo a vôľa spolupracovať s tureckými úradmi a tureckou spoločnosťou na všetkých úrovniach v boji proti násiliu a terorizmu sú silnejšie ako kedykoľvek predtým," konštatuje sa v dokumente.

O tri týždne sa v Turecku uskutočnia parlamentné voľby, v polovici novembra bude okolie mesta Antalya dejiskom summitu krajín G20.

Slovenská diplomacia odsúdila útok v Ankare:

Bratislava 10. októbra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí SR ostro odsúdilo dnešný teroristický útok v tureckej metropole Ankara. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na svojom účte na Twitteri označil útok za zbabelý a vyjadril podporu rodinám obetí i obyvateľom Turecka.

"Ministerstvo vyjadruje hlbokú ľútosť nad vyhasnutými životmi a sústrasť rodinám obetí, ako aj občanom a vláde Tureckej republiky a praje zraneným obetiam skoré vyzdravenie. Ministerstvo dúfa, že páchatelia budú rýchlo identifikovaní a postavení pred súd," uviedol hovorca rezortu Peter Stano.

Centrom tureckého hlavné mesta dnes otriasli dva bombové výbuchy. Pripravili o život najmenej 86 ľudí a zranili ďalších 186 osôb. Išlo o teroristický čin zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Medzi obeťami a zranenými by nemali byť žiadni Slováci.