Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Budapeštianski taxikári sa zhromaždili na protest proti firme Uber

Taxikári blokujú dopravu na ulici v centre Budapešti počas demonštrácie proti používaniu aplikácie Uber 18. januára 2016. Foto: TASR/AP

Premávku budú na najfrekventovanejších uliciach hlavného mesta blokovať pomalou jazdou.

Budapešť 26. apríla (TASR) - Stovky maďarských taxikárov sa zhromaždili dnes na budapeštianskom Námestí hrdinov. Po januárových protestoch proti činnosti súkromnej platformovej spoločnosti Uber chcú opäť vyjadriť svoju nespokojnosť s riešením tejto otázky. Premávku budú na najfrekventovanejších uliciach hlavného mesta blokovať pomalou jazdou.

Podľa spravodajského servera Valasz.hu organizátori deklarovali, že protest so začiatkom o 09.00 h nebude už namierený iba proti Uber, ale proti všetkým formám ilegálnej prepravy osôb.

Viaceré spoje Budapeštianskeho dopravného podniku BKK budú pre demonštráciu upravené. Polícia niektoré hlavné ťahy úplne uzatvorí, preto je možné očakávať na celom území mesta zápchy.

Taxikári v januári protestovali štyri dni a žiadali zrušiť "protiprávny stav a zakázať činnosť ilegálnych prepravcov osôb, akým je aj Uber". V prípade Uber požadovali vyriešiť okamžité vypnutie jej aplikácie.

Uber na protest taxikárov v Budapešti zareagoval polovičnou zľavou

Súkromná platformová spoločnosť Uber dnes na budapeštiansku demonštráciu taxikárov zareagovala ponukou polovičnej ceny. Informoval o tom spravodajský server Hvg.hu.

"Neblokuj Budapešť, udržuj hlavné mesto v pohybe!" uviedol Uber na spoločenských sieťach a v emailových správach adresovaných užívateľom. V čase od 08.30 do 15.00 h zároveň ponúkla táto spoločnosť 50-% zľavu na svoje služby.

Server pripomína, že po januárových protestoch taxikárov rapídne stúpol počet tých, čo si stiahli aplikáciu Uberu, ktorá umožňuje lacnú osobnú prepravu.