Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Charkove zlyhali tajné služby, ktoré neodhalili prípravy na útok

Na snímke mŕtve telo leží na zemi počas pochodu jednoty v Charkove 22. februára 2015. Foto: TASR/AP

Tragédia z Charkova podľa Malomuža svedčí o tom, že treba zlepšiť prácu vnútornej rozviedky a nájsť informačné kanály v oboch samozvaných republikách vytvorených v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Kyjev 23. februára (TASR) - Bývalý šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Mykola Malomuž tvrdí, že teroristický útok, ktorý sa odohral v nedeľu v Charkove a vyžiadal si dve obete na životoch, je dôsledkom zlého odhadu situácie zo strany bezpečnostných zložiek.



V rozhovore pre ukrajinskú televíznu stanicu 5 kanal Malomuž uviedol, že v nedeľu, keď si Ukrajina pripomínala prvé výročie protivládnych demonštrácií na kyjevskom Majdane a ich obete, mali byť tajné služby, zložky ministerstva vnútra a Národná garda pripravené zabrániť akýmkoľvek útokom alebo im včas predísť.

Tragédia z Charkova podľa Malomuža svedčí o tom, že treba zlepšiť prácu vnútornej rozviedky a nájsť informačné kanály v oboch samozvaných republikách vytvorených v Doneckej a Luhanskej oblasti. Malomuž v tejto súvislosti zdôraznil, že Ukrajina má dostatok odborníkov, ktorí podľa neho už v minulosti dokázali zabrániť viacerým teroristickým činom, a to vrátane tých, čo sa pripravovali na území USA.

Ukrajinským špecialistom sa podarilo infiltrovať aj do teroristickej siete al-Káida, ako aj do čečenských teroristických organizácií, ktoré svojho času plánovali útoky na území Ukrajiny. Malomuž uviedol, že treba "oživiť tie štruktúry a potom žiadne útoky nebudú".

K výbuchu v Charkove došlo počas zhromaždenia a pochodu na podporu jednoty Ukrajiny. Dvaja ľudia zahynuli a 11 ďalších utrpelo zranenia. Jedným z mŕtvych je podľa neho známy miestny aktivista Ihor Tolmačov, druhým je policajt.

Agentúra Ukrinform dnes informovala, že stav troch zranených je kritický - medzi nimi aj tínedžer, ktorý v nedeľu upadol do kómy. Stav ďalšieho zraneného lekári považujú za veľmi vážny. Ostatní zranení nie sú v ohrození života, ale zostávajú v nemocniciach.

Poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU Markijan Lubkivskyj v nedeľu na Facebooku oznámil, že boli zadržané štyri osoby, ktoré sa mohli podieľať na príprave a spáchaní teroristických trestných činov v Charkove. Zaistili sa aj zbrane - vrátane raketometu. Polícia a prokuratúra prípad vyšetrujú ako pokus o teroristický útok, spresňuje RIA Novosti.

V meste po útoku vyhlásili najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti a nedeľňajší útok sa vyšetruje ako pokus o teroristický čin s následkom smrti.

Ako uviedla charkovská radnica, dnes na všetkých úradoch, školách a iných verejných budovách spustili ukrajinské zástavy na pol žrde. O 13.00 h miestneho času obyvatelia mesta uctia pamiatku obetí minútou ticha.