Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

FOTO: Chorvátsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,4

Na snímke vojaci počas záchranných prác po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja. Foto: TASR/AP

Silné zemetrasenie si vyžiadalo najmenej jednu obeť.

Záhreb 29. decembra (TASR) - Silné zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo oblasť vo vnútrozemí Chorvátska, spôsobilo značné škody na domoch a ďalších budovách, informovala agentúra AP. Záchranári spod trosiek vytiahli z auta muža a chlapca, ktorých následne previezli do nemocnice.

Európsko-stredomorské seizmologické centrum uviedlo, že zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo oblasť v okolí mesta Petrinja ležiacu približne 46 kilometrov južne od hlavného mesta Záhreb. Z miesta hlásili rozsiahle škody vrátane zrútených striech a poškodených budov. Niektoré budovy boli úplne zničené.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,2 túto istú oblasť zasiahlo aj v pondelok, pripomína AP. Stovky budov boli vtedy údajne poškodené, píše na svojej webovej stránke nemecká stanica Deutsche Welle.

Na snímke poškodená budova po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja.
Foto: TASR/AP


Jedna zo zrútených budov v utorok spadla na vozidlo, z ktorého záchranári vyslobodili muža s chlapcom.

Ulice mesta boli pokryté popadaným murivom a prachom a mnohé domy boli úplne zničené. V meste Petrinja zasahovala aj armáda, ktorá pomáhala so záchrannými prácami.



Chorvátsky seizmológ Krešimir Kuk utorkové zemetrasenie označil za mimoriadne silné. Ľudí varoval, aby sa vyhýbali nestabilným a starým budovám a presunuli sa do novších oblastí mesta.



Ľudia v Záhrebe takisto vybehli do ulíc, píše AP, a mnohí opúšťali mesto - pričom porušovali zákaz cestovania zavedený v spojitosti s koronavírusovou pandémiou.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri napísala, že v súvislosti so zemetrasením už hovorila s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom. EÚ je podľa jej slov pripravená Chorvátsku pomôcť.



Počet obetí zemetrasenia v Chorvátsku stúpol na šesť

Najmenej šesť obetí na životoch a 20 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo strednú časť Chorvátska. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

O život prišlo 13-ročné dievča v najviac postihnutom 25-tisícovom meste Petrinja, ležiacom približne 50 kilometrov južne od Záhrebu.

Ďalších päť ľudí zahynulo podľa portálu vecernji.hr v oblasti mestečka Glina ležiacej juhozápadne od Petrinje. V nemocniciach hospitalizovali vyše 20 zranených, z toho šiestich vo vážnom stave, uviedla chorvátska verejnoprávna televízia HRT.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič ukazuje na staršiu ženu, ktorú evakuujú po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja.
Foto: TASR/AP



Mnohé domy v meste Petrinja boli úplne zničené. Pri záchranných prácach pomáha aj chorvátska armáda. „Centrum Petrinje už neexistuje," uviedla televízia HRT, podľa ktorej sú pod troskami budov stále uväznení ľudia.

Starosta Darinko Dumbovič dokonca rozsah skazy prirovnal k japonskej Hirošime po zhodení atómovej bomby. Medzi obeťami sú podľa neho aj deti.

Do Petrinje pricestoval chorvátsky premiér Andrej Plenkovič a ďalší členovia jeho vlády. Vyhlásil, že ľuďom, ktorí zostali bez strechy nad hlavou, ponúknu nocľah v armádnych kasárňach, kde na tento účel vyčlenili 500 lôžok. Ďalší môžu byť ubytovaní v miestnych hoteloch a iných ubytovacích zariadeniach.

Na snímke vojaci prehľadávajú poškodenú budovu po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja.
Foto: TASR/AP


„Nikto nesmie zostať dnes v noci vonku v chlade," vyhlásil premiér.

Európsko-stredomorské seizmologické centrum uviedlo, že zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo oblasť v okolí mesta Petrinja. Otrasy poškodili v chorvátskej metropole aj budovu parlamentu, ľudia tam v panike vybiehali na ulice.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,2 zasiahlo oblasť Petrinje aj v pondelok.

Utorkové otrasy vážne poškodili aj budovu nemocnice v meste Sisak. Tamojších pacientov mali evakuovať do iných nemocníc vojenskými vrtuľníkmi a sanitkami.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už o zemetrasení hovorila s premiérom Plenkovičom a zdôraznila, že EÚ je pripravená Chorvátsku pomôcť. Pomoc Chorvátsku ponúkol aj srbský prezident Aleksandar Vučič.

Na snímke poškodená budova po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja.
Foto: TASR/AP


Výberová chronológia zemetrasení v Chovátsku za posledných desať rokov



10. januára 2012 - Zemetrasenie s magnitúdou 2,6 zasiahlo chorvátsky Slavonski Brod a jeho okolie. Epicentrum otrasov sa nachádzalo asi 14 km severovýchodne od tohto mesta.



27. augusta 2013 - Zemetrasenie v sile 2,3 stupňa Richterovej stupnice zaznamenali popoludní o 17.06 h v oblasti chorvátskej metropoly Záhreb.



1. novembra 2015 – Aj na území Chorvátska a v Záhrebe zaznamenali chvenie zeme pri zemetrasení s magnitúdou 4,2, ktoré zasiahlo krátko pred 09.00 h SEČ juhovýchod Slovinska. Epicentrum otrasov ležalo 94 kilometrov juhovýchodne od Ľubľany. Zaznamenaná bola aj séria dotrasov.



9. decembra 2016 - Podmorské zemetrasenie s magnitúdou 4,7 zasiahlo strednú časť chorvátskeho pobrežia. Epicentrum otrasov sa podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra (EMSC) nachádzalo osem kilometrov západne od chorvátskeho mesta Split. Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 22 kilometrov.



9. augusta 2017 - Severné pobrežie Chorvátska zasiahlo niekoľko slabých zemetrasení, ktoré vyvolali paniku medzi turistami a obyvateľmi, nespôsobili však nijaké zranenia ani väčšie škody. Chorvátska seizmologická služba zaznamenala v okolí prístavu Rijeka otrasy s magnitúdou 2,5-3,9.



22. marca 2020 - Chorvátsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,3. Zemetrasenie malo epicentrum sedem kilometrov severne od chorvátskej metropoly Záhreb a jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov. Vyžiadalo si život 15-ročného dievčaťa.

Auto zničené popadanými troskami na ulici po zemetrasení v Záhrebe 22. marca 2020. Chorvátsko zasiahlo v nedeľu zemetrasenie s magnitúdou 5,3.
Foto: TASR/AP



23. apríla 2020 - Zemetrasenie so silou 3,5 stupňa na otvorenej Richterovej stupnici zasiahlo chorvátske hlavné mesto Záhreb a po ňom nasledovali o niekoľko minút slabšie otrasy.


28. decembra 2020 - Zemetrasenie s magnitúdou 5,2 zaznamenali v strednej časti Chorvátska vrátane tamojšieho hlavného mesta Záhreb. Epicentrum sa nachádzalo približne 50 kilometrov južne pri mestách Sisak a Petrinja.

Obyvateľ si fotí na mobil škody na zničených budovách na ulici po zemetrasení v chorvátskom meste Sisak 28. decembra 2020. Zemetrasenie s magnitúdou 5,2 zaznamenali v pondelok skoro ráno v strednej časti Chorvátska vrátane tamojšieho hlavného mesta Záhreb. Oznámilo to Európsko-stredomorské seizmologické centrum (ESMC) s tým, že podľa prvotných správ si otrasy obete nevyžiadali. Zemetrasenie bolo podľa tlačovej agentúry AFP cítiť v Záhrebe o 06.30 h SEČ, pričom epicentrum sa nachádzalo približne 50 kilometrov južne pri mestách Sisak a Petrinja.
Foto: TASR/AP