Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Desiatky osôb utiekli z Tuniska do Líbye bojovať po boku IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tuniské bezpečnostné zložky sú naďalej v najvyššej pohotovosti po útoku v letovisku Súsa z 26. júna tohto roka, keď zradikalizovaný strelec zabil 38 turistov.

Tunis 10. júla (TASR) - Tuniské úrady vyšetrujú zmiznutie 33 obyvateľov mesta Ramáda, ktorí ešte v utorok utiekli do Líbye, kde sa pridali k teroristickej organizácii Islamský štát. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych obyvateľov a úrady.

"Mesto je skutočne v šoku," uviedol jeden z obyvateľov a dodal, že rodiny dostali od príbuzných správy o ich odchode do Líbye.

Ramáda je malé mesto v centrálnom Tunisku, ktoré má približne 11.000 obyvateľov a leží neďaleko hraníc s Líbyou. Podľa informácií tuniských úradov sa väčšina nezvestných osôb boli konzervatívni salafisti, ako aj jeden pilot, dvaja vojaci a žena.



Tuniské bezpečnostné zložky sú naďalej v najvyššej pohotovosti po útoku v letovisku Súsa z 26. júna tohto roka, keď zradikalizovaný strelec zabil 38 turistov. Pri krvavom atentáte zahynulo 30 občanov Británie; ďalšie obete pochádzali z Belgicka, Írska, Nemecka, Portugalska a Ruska.

Útočník Sajfuddín Rizkí, ktorý turistov zastrelil, absolvoval koncom roka 2014 výcvik v tábore džihádistov v Líbyi. Vyčíňanie strelca trvalo približne pol hodiny, potom ho pri hoteli zneškodnila polícia.