Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dotazník o migrácii v Maďarsku poslúžil iba na povzbudenie extrémistov

Archívne foto: Príslušníci maďarských obranných síl počas výstavby dočasných zábran na maďarsko-srbských hraniciach pri juhomaďarskej obci Mórahalom, 179 km juhovýchodne od Budapešti 16. júla 2015. 150 metrov dlhý plot má zabrániť masovému prílivu utečencov zo Srbska na územie Maďarska. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda podľa MSZP míňa miliardy na klamlivé konzultácie, nenávistné bilbordové kampane a na nezmyselný ostnatý drôt, namiesto toho by mala vytvoriť utečenecké tábory.

Budapešť 27. júla (TASR) - Dotazník maďarskej vlády týkajúci sa otázky prisťahovalectva úplne zlyhal, pretože na otázky odpovedala zhruba iba desatina obyvateľstva. Týmito slovami reagovala dnes v Budapešti opozičná Maďarská socialistická strana (MZSP) na tlačovú konferenciu hovorcu vlády Zoltána Kovácsa o výsledkoch prieskumu.

Kovács podľa agentúry MTI povedal, že drvivá väčšina respondentov sa vyjadrila za sprísnenie podmienok prisťahovalectva.



MSZP zdôraznila, že jediným výsledkom tejto "konzultácie" bolo, že vládou povzbudení extrémisti sa teraz už aktivizovali vo fyzickej i verbálnej agresii na dennej báze. "Úlohou vlády by namiesto zorganizovania nezmyselného dotazníka bolo posilniť bezpečnosť maďarského obyvateľstva, súčasne však aj zabezpečiť ľudské práva utečencov prichádzajúcich z vojnových oblastí," podčiarkla vo vyhlásení MSZP.

Socialisti vyjadrili názor, že ak by vláda mala záujem na riešení problémov a nie na prehĺbení chaosu, potom by namiesto výstavby zábran na maďarsko-srbských hraniciach sa obrátili na Európsku úniu o pomoc pri posilnení ochrany hraníc, prípadne na podporu rastúcich úloh úradov pracujúcich v azylovej oblasti.

Maďarská vláda podľa MSZP míňa miliardy na klamlivé konzultácie, nenávistné bilbordové kampane a na nezmyselný ostnatý drôt, namiesto toho by mala vytvoriť utečenecké tábory, v ktorých by imigranti mohli čakať v ľudských podmienkach na výsledok azylového konania, pritom by nebol rušený ani pokoj maďarského obyvateľstva.

Hovorca vlády o výsledkoch prieskumu povedal, že Maďari, ktorí reagovali na dotazník, jednoznačne zaujali postoj v tom smere, že na európskej i na maďarskej úrovni je potrebné prijať prísnejšiu reguláciu prijímania migrantov. Respondenti podľa Kovácsa súhlasili s tým, že novodobému sťahovaniu národov a ilegálnemu prekračovaniu hraníc je potrebné zabrániť.

Vláda na propagáciu dotazníka dala inštalovať bilbordy v znení: "Ak prídeš do Maďarska, nemôžeš Maďarom zobrať prácu", "Ak prídeš do Maďarska, budeš musieť ctiť našu kultúru" a "Ak prídeš do Maďarska, budeš musieť ctiť naše zákony".

Aktivisti niekoľkých opozičných strán viaceré bilbordy zatreli farbou, prípadne poškodili. Dotazník totiž maďarskí, ale aj zahraniční kritici vnímali ako prostriedok na šírenie nenávisti voči cudzincom.

"Sme šokovaní písomným úvodom premiéra (Viktora Orbána), ktorý naznačuje spojenie medzi migráciou a teroristickými útokmi vrátane útoku, ktorý sa uskutočnil v Paríži začiatkom januára tohto roka," uviedol úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vo vyhlásení k maďarskému dotazníku. "Máme tiež obavy zo znenia niektorých sugestívnych, navádzacích otázok, ktoré aktívne podporujú nepriateľstvo voči migrantom a riskujú šírenie xenofóbie v krajine."

"Národná konzultácia", ako nazval dotazník adresovaný maďarským voličom Orbán, má za cieľ získať podporu pre jeho odmietnutie imigrácie a pre jeho výzvu, aby Európska únia poskytla členským krajinám viac právomocí stanovovať si vlastnú imigračnú politiku.

Jedna z otázok sa pýta voličov, či súhlasia s vládou, že by mala namiesto imigrácie podporovať "maďarské rodiny, aby mali deti".

Budapeštianska kancelária ľudskoprávnej organizácie Amnesty International vyzvala na bojkotovanie "národnej konzultácie" a maďarským občanom odporučila, aby poslali Orbánovi list s výzvou, aby Maďarsko rešpektovalo ľudské práva migrantov a utečencov.