Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia odmieta úlohu sprostredkovateľa v spore o Katalánsko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Katalánske úrady sú aj napriek tomu, že španielska justícia ho označila za nezákonné, odhodlané usporiadať v nedeľu referendum o nezávislosti Katalánska.

Brusel 28. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes zamietla žiadosť primátorky Barcelony Ady Colauovej, aby zohrala úlohu sprostredkovateľa v kríze medzi Madridom a katalánskou vládou, ktorá sa týka nedeľného referenda o nezávislosti Katalánska, a "pomohla nájsť demokratické riešenie".


Predstavitelia katalánskych separatistov obviňujú Európsku úniu, že odmieta priznať, že podporuje ústrednú vládu v Madride a v tichosti súhlasí s jej "represívnymi krokmi" na území Katalánska.

"Musíme rešpektovať právny a ústavný poriadok Španielska," uviedol na pravidelnej tlačovej konferencii hovorca EK Alexander Winternstein.

Zopakoval, že toto je oficiálne stanovisko exekutívy EÚ, ktoré bolo v posledných týždňoch už viackrát vyjadrené.

Katalánske úrady sú aj napriek tomu, že španielska justícia ho označila za nezákonné, odhodlané usporiadať v nedeľu referendum o nezávislosti Katalánska. Ústredná vláda v Madride naznačila, že je rozhodnutá zabrániť uskutočneniu referenda, aj keď by to malo znamenať zablokovanie prístupu do volebných miestností za pomoci polície a poriadkových síl.