Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Exprezident Clinton ostro kritizoval Maďarsko,

Demokratická kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová a exprezident USA Bill Clinton. Foto: TASR/AP

Bill Clinton povedal, že Maďari a Polici by bez USA neboli slobodní počas studenej vojny. Teraz sa však rozhodli, že s demokraciou je príliš mnoho problémov, preto chcú diktatúru Putinovho druhu.



Budapešť 17. mája (TASR) - Urážať Maďarov si nemôže dovoliť nikto, ani Bill Clinton, vyhlásil dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na víkendové slová exprezidenta USA.

Podľa maďarského spravodajského servera Index.hu Clinton v prejave v rámci prezidentskej kampane svojej manželky Hillary 13. mája v New Jersey nečakane hovoril o Maďaroch a Poliakoch. Tí by podľa bývalého amerického prezidenta bez Spojených štátov a studenej vojny neboli slobodní. Teraz sa však rozhodli, že s demokraciou je príliš mnoho problémov, preto chcú diktatúru Putinovho druhu.

"Slobodu Maďarska si vybojovali Maďari - desaťtisíce Maďarov obetovalo svoje životy za slobodu. Je neprijateľné takto podceňovať boj maďarského ľudu za slobodu," reagoval Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že zrejme aj Clinton vie, že Maďari rozhodli o svojej budúcnosti v slobodných parlamentných voľbách.

"Je možné, že rozhodnutie Maďarov sa Billovi Clintonovi nepáči, to však nie je dôvodom, aby ich bývalý americký prezident takto urážal," podčiarkol Szijjártó.