Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ONLINE: V metre v Petrohrade vybuchla bomba, najmenej jedenásť mŕtvych

Ženy plačú pri zastávke metra Technologičeskyj Institut po výbuchu v petrohradskom metre 3. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Vážení čitatelia online spravodajstvo o výbuchu v petrohradskom metre na dnes ukončujeme. Situáciu budeme zajtra v utorok sledovať v rámci bežného spravodajstva na Teraz.sk.

Moskva 3. apríla (TASR/Teraz.sk) - Viacero zranených a mŕtvych si dnes vyžiadal výbuch, ku ktorému došlo na jednej zo staníc metra v ruskom meste Petrohrad.

Výbuch v metre v Petrohrade
- k výbuchu v petrohradskom metre došlo o 13.40 h SELČ medzi dvoma stanicami
- najmenej 11 ľudí prišlo o život
- po výbuchu hlásia takmer 50 zranených
- podľa agentúry Interfax útočil samovražedný atentátnik, ktorým má byť 32-ročný rodák zo strednej Ázie
- V Petrohrade platí výnimočný stav, v utorok sa začína v meste trojdňový smútok
- Vyšetrovací výbor Ruskej federácie kvalifikoval ako teroristický čin
- bezpečnostné opatrenia posilnila aj Moskva


Priamo z Petrohradu


23:24
Vážení čitatelia online spravodajstvo o výbuchu v petrohradskom metre na dnes ukončujeme. Situáciu budeme zajtra v utorok sledovať v rámci bežného spravodajstva na Teraz.sk.


23:19
Pozrite si chronológiu najväčších útokov v Rusku alebo na ruské ciele v uplynulých rokoch.


22:57
Podľa predbežných informácií útočil samovražedný atentátnik, ktorým má byť 32-ročný rodák zo strednej Ázie, doplnil Interfax, ktorý citoval zdroje blízke vyšetrovania.


22:56
Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill odslúži v utorok dopoludnia zádušnú omšu za obete výbuchu v petrohradskom metre. Omša sa začne o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) v jednej z kaplniek Chrámu Krista Spasiteľa v Moskve, informovala agentúra Interfax. Podobné obrady sa uskutočnia v utorok aj v Chráme sv. Izáka v Petrohrade, uviedla agentúra RIA Novosti.
Pravoslávny kňaz slúži omšu na pamiatku obetí po výbuchu v metre v Petrohrade 3. apríla 2017.
Foto: TASR/AP



22:53
Budova radnice v Tel Avivu je nasvietená ruskými národnými farbami.




22:48
Brandenburská brána nebude nasvietená ruskými národnými farbami. Petrohrad nie je na rozdiel od Paríža, Bruselu, Londýna či Istanbulu partnerským mestom nemeckej metropoly.




22:40
Ruský prezident Vladimir Putin kladie kyticu červených ruží neďaleko zastávky metra Technologičeskyj Institut po výbuchu v petrohradskom metre.
Ruský prezident Vladimir Putin kladie kyticu červených ruží neďaleko zastávky metra Technologičeskyj Institut po výbuchu v petrohradskom metre 3. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


22:10
Podozrivý z útoku, ktorého zachytili bezpečnostné kamery, prišiel na políciu a uviedol, že je nevinný, píše agentúra Interfax.


22:06
K útoku sa vyjadril aj slovenský premiér Robert Fico



21:55
Francúzska vláda v reakcii na bombový útok v Petrohrade rozhodla zvýšiť bezpečnosť verejnej dopravy v Parížskom regióne.


21:49
Národný protiteroristický výbor informoval, že počet obetí sa zvýšil na jedenásť. V nemocniciach podľa výboru zostáva 45 zranených.


21:33
Päť liniek petrohradského metra prepraví denne 2,3 milióna ľudí, informovala CNN.


21:13
Útok v Petrohrade odsúdil aj americký prezident Donald Trump. Reportérom, povedal, že je to "absolútne strašná vec". Doplnil, že takéto udalosti "sa dejú po celom svete".Tu sú reakcie ďalších politikov.


21:09
Rozhlasová stanica Echo Moskvy okrem toho citovala vyhlásenie generála v zálohe ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Aleksandra Michajlova, podľa ktorého do výbuchu v metre môžu byť zapletení občania Ukrajiny.


21:05
Nemenované zdroje dodali, že za výbuchom sú zrejme extrémisti, "pričom nie nevyhnutne tí" z džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Spresnili, že útok v petrohradskom metre "mohol byť spáchaný nacionalistami" z tzv. blízkeho zahraničia.


21:00
Páchateľ alebo páchatelia mohli výbušninu aktivovať pomocou telefónu. Informoval o tom dnes ruský denník Kommersant s odvolaním sa na vlastné zdroje.


20:51
Agentúra TASS informovala, že petrohradské metro dnes večer čiastočne obnovilo svoju prevádzku, ktorú zastavilo na všetkých linkách dnes popoludní po explózii výbušniny nastraženej v jednom z vagónov metra. Fungovať začali tri linky.

Vchod do stanice metra Sadovaja je uzavretý po výbuchu v Petrohrade 3. apríla 2017.
Foto: TASR/AP



20:50
Rozhlasová stanice Echo Moskvy však dnes večer s odvolaním sa na nemenované zdroje priniesla správu, že počet obetí sa zvýšil na 14. Uvedený zdroj informoval, že charakter zranení svedčí o tom, že výbušné zariadenie obsahovalo aj kovové guľôčky a matice na zosilnenie ničivého účinku.


20:45
Generálný tajomník OSN António Guterres výbuch odsúdil a zdôraznil, že osoby zodpovedné za útok musia byť postavené pred súd.




20:35
Zverejnené video z výbuchu z agentúry AP



20:20
V Petrohrade sa dnes stretol ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko. V ruských médiách sa objavili aj špekulácie, že výbuch bol "starostlivo naplánovaný a načasovaný" práve na dnešný deň, keď bol v Petrohrade ruský prezident.
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský prezident Alexander Lukašenko si podávajú ruky počas stretnutia v Petrohrade 3. apríla 2017.
Foto: TASR/AP



20:03
Podľa spravodajcu Českej televízie v Rusku Davida Miřejovského má útok v Petrohradu už 14 obetí.

19:40
Úprimnú sústrasť vyjadril aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák prostredníctvom Twitteru



19:37
Ruská polícia vyhlásila pátranie po dvoch osobách, ktoré sú podozrivé z prípravy dnešného útoku v petrohradskom metre. S odvolaním sa na zdroje v bezpečnostných zložkách o tom informovala agentúra Interfax.

Jedna z hľadaných osôb uložila výbušninu vo vagóne metra a druhá osoba ukryla inú nálož pod hasiaci prístroj na stanici metra Ploščaď vosstanija. Kým prvá nálož explodovala, pričom zabila alebo zranila desiatky ľudí, druhú výbušninu sa podarilo včas nájsť a zneškodniť.

19:35
Tlačové agentúry informovali, že v moskovskom metre dnes preverovali viacero podozrivých batožín. Vo všetkých prípadoch sa ukázalo, že ide o neškodné predmety, ktoré si vo vagónoch alebo na staniciach zabudli cestujúci.Niektorí obyvatelia mesta sa medzičasom vo svojich blogoch sťažovali, že bezpečnostné služby kontrolujú "hádam každého tretieho cestujúceho" metra, takže na staniciach sa vytvárajú rady. Iní blogeri však napísali, že takáto situácia nie je na každej stanici.

19:34
Bezpečnostné opatrenia vo verejnej doprave posilnili nielen v Petrohrade, ale aj v Moskve. Tento režim bude platiť až do odvolania, uviedol dnes moskovský primátor Sergej Sobjanin.


19:25
V Moskve sa konala bohoslužba v časovni (kaplnke) Svätiteľa Mikuláša.

19:20
Moskovčania i Petrohradčania si uctili pamiatku obetí výbuchu v metre

19:17
Rodinám, blízkym a priateľom obetí útoku, ktorý sa odohral v ruskom Petrohrade vyjadrila hlbokú sústrasť a spoluúčasť europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová. Desiatkam zranených zároveň zaželala veľa síl a čo najskoršie možné uzdravenie sa.


19:15
Úrady mesta Petrohrad zabezpečili pre cestujúcich náhradnú autobusovú dopravu, ktorej linky vo veľkej miere kopírujú trasy metra. Na tento účel bolo vyhradených 160 autobusov. Autobusy, trolejbusy a električky prepravujú cestujúcich bezplatne.

19:14
Petrohradčania majú okrem toho k dispozícii telefonickú linku na poskytnutie psychologickej pomoci.

19:12
Po výbuchu v petrohradskom metre evakuovali vyše 1200 ľudí


19:06
Podľa nepotvrdených informácií zatiaľ neznámy páchateľ zanechal vo vozni výbušné zariadenie v aktovke.

19:00
V rámci bezpečnostných prehliadok v petrohradskom metre sa na stanici Námestie povstania (Ploščaď vosstanija) našla výbušnina nastražená pod hasiacim prístrojom. Pyrotechnici ju zneškodnili.

18:58
Ruský Národný protiteroristický výbor oznámil, že nariadil prijať opatrenia na posilnenie bezpečnosti v dopravnej infraštruktúre a jej objektoch v Rusku, ako aj na miestach zhromažďovania ľudí.

18:56
Úrad gubernátora oznámil, že pozemná verejná doprava v Petrohrade je až do konca dnešného dňa bezplatná, pričom časť liniek kopíruje aj trasy metra.

18:51
Ruský premiér Dmitrij Medvedev vyjadril prostredníctvom Twitteru úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí explózie v petrohradskom metre. "Táto bolesť je spoločná, pre nás pre všetkých," dodal.




18:40
Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SKRF) kvalifikoval dnešný výbuch v petrohradskom metre ako teroristický čin. Informovala o tom agentúra TASS s tým, že vyšetrovatelia prešetria aj iné možné verzie tragickej udalosti.

18:37
Zničený vagón metra po výbuchu na zastávke metra Technologičeskyj Institut v Petrohrade.
Foto: TASR/AP


18:24
Kým úrad gubernátora Petrohradu informoval, že do nemocníc bolo po výbuchu prevezených 22 zranených ľudí vrátane detí, podľa ministerky zdravotníctva Veroniky Skvorcovovej bolo zranených 47 ľudí. Stav šiestich z nich je vážny, ostatní majú stredne ťažké zranenia.

18:23
Ministerstvo zdravotníctva podvečer vydalo informáciu o desiatich obetiach s tým, že siedmi ľudia zomreli na mieste výbuchu, jeden zranený zomrel počas prevozu a dvaja po prevoze do nemocnice.

18:19
Mesto Petrohrad v súvislosti s dnešnou tragédiou vyhlásilo trojdňový smútok. Rozhodol o tom gubernátor mesta Georgij Poltavčenko.

18:16
Prezident SR Andrej Kiska poslal sústrastný telegram prezidentovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi v súvislosti s dnešným útokom v Petrohrade. TASR informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Hlava štátu v telegrame bombový útok na nevinných ľudí odsúdila. "Iba spoločne, prostredníctvom aktívnej medzinárodnej spolupráce, je možné čeliť terorizmu a jeho podporovateľom. V mene svojom, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky vyjadrujem Vám a rodinám obetí úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie," napísal Kiska ruskému prezidentovi.

18:08
Najhlbšiu sústrasť tým, ktorých postihol výbuch v petrohradskom metre, ich milovaným a ruskému ľudu,“ uviedol na sociálnej sieti generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.




17:54
Vrtuľník lieta nad vozidlami hasičov po výbuchu na zastávke metra Technologičeskyj Institut v Petrohrade 3. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


17:49
Kamera zachytila údajného páchateľa v metre.



17:35
Šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault prostredníctvom Twitteru vyjadril svoju "solidaritu s Ruskom" a "sústrasť rodinám obetí".



17:34
Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson prostredníctvom svojho účtu na Twitteri uviedol, že je "zdesený" explóziou v Petrohrade. "Smútim s obeťami a ich rodinami," uviedol.




17:33
Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že o smrtiacom výbuchu v Petrohrade sa dozvedel "s hlbokým zármutkom". Vyjadril podporu "priateľom v Rusku" a sústrasť rodinám obetí útoku v metre. "Všetko dokazuje, že to bol zákerný útok na nevinných ľudí, ktorí šli za svojimi každodennými záležitosťami," oznámil Gabriel.



17:30
Solidaritu s ruským ľudom a sústrasť rodinám obetí vyjadrili poprední politici z členských krajín Európskej únie krátko po prvých správach o bombovom útoku v Petrohrade, ktorý si vyžiadal najmenej deväť obetí na životoch.
Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová, ktorá dnes predsedá rokovaniam Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu, oznámila, že ona a podobne aj všetci ministri zahraničných vecí EÚ "sú v týchto chvíľach s ľuďmi v Rusku".

17:26
Záchranári vynášajú na nosidlách zraneného muža.
Foto: TASR/AP


17:10
Výbuch v petrohradskom metre si vyžiadal najmenej deväť obetí na životoch a viac ako 20 zranených. Informoval o tom Národný protiteroristický výbor s tým, že ide o predbežnú bilanciu. Zranenia niektorých ľudí sú vážne. Medzi zranenými sú aj deti.

NAK podľa agentúry Interfax súčasne potvrdil informáciu, že v petrohradskom metre došlo len k jednému výbuchu, nie k dvom.

17:05
Nevybuchnutú nálož, ktorú našli na jednej zo staníc, zamaskovali ako hasiaci prístroj.

16:50
Bezpečnostné kamery zachytili údajného teroristu.



16:30
Bezpečnostné opatrenia sú aj v Moskve, tvrdí TASS.

16:21
Podľa prvých odhadov expertov mala podomácky vyrobená bomba silu 200 až 300 gramov TNT a boli v nej natlačené sklené črepiny a kovové úlomky.

16:20
Ruský národný protiteroristický výbor oznámil po výbuchu v Petrohrade sprísnenie bezpečnosti vo všetkých významných dopravných zariadeniach a uzloch v celej krajine.

16:14
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko prijal s hlbokým zármutkom správu o bombovom útoku v Petrohrade. Pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť. TASR informovala jeho hovorkyňa Eva Kliská.

"Úprimne súcitím s rodinami obetí a verím, že takýto hanebný čin nezostane nepotrestaný," uviedol Danko. Predseda NR SR vyjadril hlbokú sústrasť príbuzným obetí a ich rodinám, všetkým pozostalým i obyvateľom Petrohradu, ako aj predstaviteľom Ruskej federácie.

16:11
Hlavný ruský prokurátor označil výbuch za teroristický útok.

16:09
Nálož, ktorá vybuchla bola naplnená ostrými predmetmi.

16:05
Mestská doprava je momentálne v Petrohrade zdarma.

16:03


15:44
Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť rodinám najmenej desiatich ľudí, ktorí prišli o život pri dnešnom výbuchu vo vlaku petrohradského metra. Povedal, že vyšetrovatelia explóziu vyšetrujú ako možný teroristický útok, zvažujú však všetky možné príčiny. Putin sa v okamihu výbuchu nachádzal na predmestí Petrohradu, kde sa mal dnes stretnúť s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ale medzičasom už odcestoval, povedal jeho hovorca Dmitrij Peskov.

15:26
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemá informácie, že by medzi obeťami a zranenými po dnešnom výbuchu v metre v Petrohrade boli aj Slováci. TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru rezortu Igor Skoček.

15:25
Na jednej zo staníc našli aj ďalšiu nálož, ktorá ale nevybuchla.

15:21
Zábery priamo z metra po výbuchu.



15:18
Stanicu Technilogičeskij institut obsluhujú dve linky metra - jedna a dva -, prvú halu tu otvorili v roku 1955 a druhú v roku 1961.

Stanicu Sennaja ploščaď, ktorá je ďalšou stanicou na linke číslo dva, otvorili v roku 1963, informovala BBC.



15:17
Prezident Vladimir Putin, ktorý je v meste, povedal, že sa vyšetrujú všetky možné príčiny vrátane terorizmu.

16:16
Najmenej desať ľudí zabil a ďalších približne 50 zranil dnes výbuch v idúcom vlaku metra v ruskom Petrohrade. Tlačové agentúry TASS a Interfax informovali, že vlak sa práve nachádzal medzi dvoma stanicami - Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut - v centre mesta.

15:11
Interfax odvolávajúc sa na zamestnanca metra priniesol informáciu, že v meste boli uzavreté všetky stanice metra.

15:03
O udalostiach v petrohradskom metre informujú domáce aj svetové médiá.


15:00
Podľa TA3 išlo o podomácky vyrobené nálože.

14:45
Takto to vyzeralo po incidente


14:40
Podľa ruských médií stanicu petrohradského metra Sennaja ploščaď zaplnil po výbuchu hustý dym a stanica musela byť evakuovaná. Rovnako bolo okamžite po incidente zatvorených aj niekoľko ďalších staníc metra.




14:28
Podľa viacerých zdrojov došlo k explózii v jednom z vagónov metra.

Stanica metra v Petrohrade pár minút po výbuchu.
Foto: lenta.ru


14:26

Spravodajský server lenta.ru informoval o 5 mŕtvych a 50 zranených.





Chronológia teroristických útokov vo vlakoch v Európe


11. marca 2004 - Španielsko/Madrid - Séria explózií, ktoré otriasli vlakmi v španielskej metropole Madrid, si vyžiadala 202 obetí na životoch a 2000 ľudí bolo zranených. Páchatelia odpálili 13 bômb, ďalšie tri zneškodnili experti španielskej polície. Teroristická organizácia al-Káida sa k útokom priznala v liste zaslanom v Londýne vychádzajúcemu denníku al-Kuds al-Arabí.

6. februára 2004 - Rusko/Moskva - Samovražedný útočník sa odpálil medzi stanicami metra Paveleckaja a Avtozavodskaja. Pri výbuchu prišlo o život 42 osôb.

7. júla 2005 - Británia/Londýn - Pri teroristickom útoku na londýnske metro a autobus zahynulo 52 ľudí a ďalších asi 700 bolo zranených. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, podľa vzoru al-Káidy nastúpili ráno na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu.

27. novembra 2009 - Rusko/Moskva - Čečenský rebel Doku Umarov a jeho skupina sa prihlásili k zodpovednosti za bombový útok na ruský vlak na trati Moskva-Petrohrad, pri ktorom zahynulo 26 ľudí a ďalších 100 bolo zranených.

29. marca 2010 - Rusko/Moskva - Dve samovražedné atentátničky pripravili na preplnenej stanici moskovského metra o život 40 ľudí a ďalších 100 výbuchy zranili. K útoku sa prihlásila skupina militantných islamských separatistov z kaukazského regiónu, ktorú viedol líder čečenských povstalcov Doku Umarov.

11. apríla 2011 - Bielorusko/Minsk - Silný výbuch otriasol večer prestupnou stanicou Okťabrskaja v centre Minska. Explózia nálože s piatimi až siedmimi kilogramami TNT, naplnená kúskami kovu, si vyžiadala 15 obetí a okolo 300 zranených.

22. marca 2016 - Belgicko/Brusel - Teroristické útoky na letisku Zaventem a v metre v Bruseli si vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených. K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

20. marca 1995 - JAPONSKO:
V priestoroch 16 staníc dvoch trás tokijského metra sa 20. marca 1995 v skorých ranných hodinách priotrávilo mnoho cestujúcich po vdýchnutí jedovatých výparov. Tokijská mestská polícia potvrdila, že išlo o sarín, chemickú substanciu, ktorú počas druhej svetovej vojny vyvinuli a používali nacisti pri výrobe chemických zbraní. Ženevské konvencie jeho používanie zakazujú. Keď nervový systém zasiahne aj malé množstvo, 0,01 miligramu na kilogram váhy človeka, paralyzuje dýchací systém a spôsobí zastavenie srdcovej činnosti. Na otravu sarínom nejestvuje nijaký osvedčený liek.

Páchatelia počas rannej dopravnej špičky prepichli plastové vrecká naplnené sarínom a rozmiestnili ich po staniciach metra. Bezprecedentný útok vykonali členovia budhistickej eschatologickej sekty Najvyššej pravdy (Óm Šinrikjó). Útok nervovým plynom sarín na tokijské metro si vyžiadal 12 obetí na životoch a viac ako 5500 cestujúcim spôsobil zdravotné ťažkosti.