Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Prvý deň útoku strelca v Mníchove

Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky patrolujú v centre Mníchova po streľbe v nákupnom centre Olympia. Útok strelcov si vyžiadal mŕtvych a zranených. Nemecké ministerstvo vnútra potvrdilo troch mŕtvych. Bezpečnostné zložky uzavreli oblasť v okolí nákupného centra, ktoré sa nachádza vo štvrti Moosach. V Mníchove 22. júla 2016. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Polícia potvrdila viacero ťažko zranených a útočili jeden až traja strelci, ktorí sú na úteku. Medzi obeťami útoku by nemali byť Slováci. Správu aktualizujeme.

Mníchov/Praha 22. júla (TASR) -Počet potvrdených obetí na životoch po dnešnej streľbe v mníchovskom nákupnom centre Olympia sa zvýšil na najmenej osem. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie, ktoré polícia zverejnila na sieti Twitter.

Polícia tiež informovala o náleze mŕtveho muža v blízkom okolí uvedeného nákupného centra, pričom "intenzívne" preveruje možnosť, že ide o jedného z aktérov útoku.


VIDEO: Streľba v Mníchove má až 10 obetí, útočník sa zrejme sám zabil


V Mníchove naďalej platí "akútny" stav teroristického ohrozenia a polícia pátra po útočníkoch v celom meste i jeho okolí.

Svedkovia hovorili o troch osobách s dlhými strelnými zbraňami. Podľa agentúry Reuters polícia predtým nevylúčila, že išlo o teroristický útok. V súvislosti s dnešnou streľbou v nákupnom centre Olympia v Mníchove polícia hovorí o "akútnej teroristickej hrozbe", informovala spravodajská stanica BBC.

Ako informovala spravodajská stanica BBC, podľa bulvárneho denníka Bild boli do Mníchova povolané posily aj z Rakúska. Okrem toho boli do mesta vyslané všetky dostupné bezpečnostné zložky v Bavorsku, ako aj jednotky zo susedných spolkových krajín Hesensko a Bádensko-Württembersko.



Polícia zatiaľ nevie, či v nákupnom centre útočili islamisti
Polícia po dnešnej streľbe v nákupnom centre Olympia v Mníchove zatiaľ nemá žiadne indície, že ide o útok s islamistickým pozadím. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenie policajného hovorcu Marcusa da Gloria Martinsa.

"Na to je zatiaľ priskoro," povedal hovorca. Polícia podľa neho vychádza zo scenára teroristického útoku, ktorý si vyžaduje prijatie opatrení s "najvyšším možným účinkom".

Nemecká polícia po útoku presúva do metropoly Bavorska špeciálne jednotky z iných spolkových krajín Nemecka, pričom je medzi nimi aj elitný protiteroristický útvar známy ako Skupina hraničnej stráže 9 (GSG 9). Spolková vláda medzitým zvolala v Berlíne krízové zasadnutie.



V Čechách posilnili políciu

Český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) pre Českú televíziu uviedol, že polícia preventívne posilňuje počty policajtov v obchodných centrách a hliadky na hranici. Nemá však informácie, že by prípadný útok hrozil aj v Česku.

Český minister vnútra Milan Chovanec.
Foto: TASR - Milan Kapusta




Medzi obeťami by nemali byť Slováci
"Informácie, ktoré máme, nehovoria, že by boli medzi obeťami Slováci. Polícia ale pokračuje v identifikácii," povedal to TASR hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano. Bavorské ministerstvo vnútra po streľbe v nákupnom centre Olympia v Mníchove doteraz potvrdilo troch mŕtvych. BBC informuje už o šiestich obetiach.

Hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano
Foto: TASR/Miroslav Košírer


Polícia nevylučuje terorizmus

Agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu mníchovskej polície uviedla, že viacerí ozbrojenci zabili "veľa ľudí". Špeciálne jednotky zatiaľ žiadneho z páchateľov nezadržali.

Polícia tvrdí, že nevie, kam strelci utiekli. "Dávajte si na seba pozor a vyhýbajte sa verejným priestranstvám," odkázala mníchovská polícia cez Twitter. Bezpečnostné zložky podľa agentúry DPA nevylučujú, že udalosti v nákupnom centre boli teroristickým útokom.

V súvislosti so streľbou boli do služby v mníchovských nemocniciach mimoriadne povolaní lekári a zdravotné sestry. Toto opatrenie má preventívny charakter. Či boli nejakí zranení hospitalizovaní a koľko ich je, zatiaľ nie je známe.



Nervozita v meste
Podľa agentúry DPA vládne v Mníchove nervozita a miestami chaos, najmä v okolí hlavnej železničnej stanice, ktorá bola z dôvodu policajnej akcie evakuovaná. V centre sa množstvo ľudí zabarikádovalo v kaviarňach a obchodoch, informoval na webe týždenník Focus. Polícia vyzvala aj obyvateľov z okolia Mníchova, aby do mesta nechodili. Bezpečnostné sily evakuujú ľudí z nákupného centra, mnohí sa však ukrývajú vnútri.

Pozrite si aj Video Die Welt na Facebooku


Mníchov v Bavorsku, streľba v nákupnom centre Olympia.
Foto: CNN Facebook


Evakuovali železničnú stanicu
Polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli verejným priestranstvám a nezverejňovali fotografie alebo videá z policajnej akcie. "Nepodporujte útočníkov," odkázala polícia cez Twitter.

Podľa agentúry DPA bola večer z dôvodu policajnej akcie evakuovaná hlavná železničná stanica v Mníchove a vlaková doprava bola úplne zastavená.

Nemecká spravodajská televízia informovala o jednom mŕtvom a desiatich zranených, tieto údaje sú však neoficiálne. Situácia na mieste je podľa polície veľmi neprehľadná.

Streľbu v Mníchove odsúdili Gauck i Obama
Nemecký prezident Joachim Gauck reagoval šokovane na dnešný útok v Mníchove, kde pri streľbe v nákupnom centre zahynulo najmenej osem ľudí.

"Vražedný útok v Mníchove ma hlboko šokoval," uviedol Gauck vo svojom vyhlásení, ktoré citovala agentúra DPA. Nemecký prezident podľa vlastných slov myslí na obete tohto útoku, ako aj na ľudí, ktorí smútia za svojimi blízkymi alebo majú o nich obavy. Vyjadril tiež solidaritu príslušníkom zasahujúcich zložiek.

Útok v Mníchove odsúdila "tým najostrejším spôsobom" taktiež kancelária prezidenta USA Baracka Obamu. Podľa hovorcu Josha Earnesta, ktorého cituje DPA, zatiaľ "nevieme všetky fakty, viem však, že tento zbabelý čin pripravil o život a zranil mnohých ľudí v jednom z najživších miest Európy".

Samotný prezident Obama predtým osobne ponúkol Nemecku pomoc Washingtonu pri objasňovaní dnešného útoku.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere v čase útoku letel do USA na dovolenku, podľa DPA sa však rozhodol okamžite vrátiť do vlasti.


Mníchovská polícia potvrdila streľbu a požiar v nákupnom centre, ale bližšie detaily neuviedla. (AP Photo/APTV)
Foto: TASR AP



Policajti stoja pred podzemnou dráhou
v Mníchove, kde sa dnes strieľalo v nákupnom, centre Olympia. 22.júla 2016.
Foto: TASR AP





Nákupné centrum Olympia bolo otvorené spolu s neďalekým tlačovým centrom v roku 1972, keď sa v Mníchove konali letné olympijské hry. V rokoch 1993-1994 bolo rozšírené a modernizované. Ide o jedno z prvých veľkých nákupných centier v Nemecku a je stále jedným z najväčších v Bavorsku.

Mníchov po streľbe
Foto: Facebook Die Welt



Mníchov




Streľba na Karlsplatz bola falošný poplach

Po dnešnej streľbe v nákupnom centre Olympia v bavorskej metropole Mníchov sa objavili správy aj o podobnom incidente na zhruba päť kilometrov vzdialenom námestí Karlsplatz. Išlo však o planý poplach, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Na námestí prepukla so zatiaľ neznámych dôvodov panika, pričom niekoľko ľudí kričalo a plakalo. Ďalšie podrobnosti nie sú známe. Karlsplatz je dôležitým dopravným uzlom v bavorskej metropole, ktorý sa nachádza v blízkosti hlavnej železničnej stanice.