Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Francúzi žijú voľbami aj v práci, tvrdia Slovenky žijúce v Paríži

Christophe Sanz, stúpenec francúzskeho centristického prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona lepí jeho predvolebný plagát vedľa portrétu predsedníčky krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovej na ulici v meste Bayonne na juhozápade Francúzska 19. apríla 2017. Foto: TASR/AP

O tom, či sa novou hlavou štátu stane Emmanuel Macron alebo Marine Le Penová rozhodnú francúzski voliči v nedeľu v druhom kole prezidentských volieb.


Paríž 6. mája (TASR) - Parížania žijú prezidentskými voľbami aj v práci, zhodli sa dve mladé Slovenky žijúce vo francúzskej metropole. Pre TASR povedali, že v okruhu svojich známych v Paríži nevedia o žiadnych voličoch Marine Le Penovej. Ak by samy mohli voliť, dokázali by si vybrať vhodného kandidáta v prvom i druhom kole volieb.

Slovenka Silvia žije v Paríži už niekoľko rokov a pracuje v oblasti informačných technológií. Všimla si, že Francúzi veľa o voľbách na verejnosti nehovoria, ale študujú si pritom volebné programy a majú prehľad o jednotlivých kandidátoch.

"Ja som bola veľmi prekvapená reakciami Francúzov, pretože pred prvým kolom prakticky o téme volieb v práci vôbec nediskutovali. Keď už ale bolo jasné, ktorí dvaja kandidáti boli vo finále, tak sa debatovalo cez každú kávičkovú pauzu a všetci sa k tomu vyjadrovali," skonštatovala Silvia.

Dodala, že momentálne už je zjavné, kto bude koho voliť v druhom kole volieb. "Z môjho okolia, čo poznám, nikto nebude voliť Marine Le Penovú," uviedla Silvia s tým, že keby mala voliť ona, svojho kandidáta by si dokázala vybrať v prvom i druhom kole.

Respondentka s rovnakým menom Silvia uviedla, že robí v mediálnej sfére, kde boli prezidentské voľby témou neustále. V okruhu kamarátov, ktorý si počas piatich rokov života v Paríži vytvorila, ale o voľbách nezvyknú diskutovať.

Medzi svojimi parížskymi známymi nevie o nikom, kto by volil Marine Le Penovú, ale na jednu voličku Národného frontu (FN) si predsa spomenula. "Mám jednu známu, ktorá sa teda priznala, že bude voliť Marine Le Penovú. Ona si za tým stojí, ona nie je extrémistka, ale ten program, sa s ním stotožňuje, takže ona nemala nejaký problém to priznať a bude ju voliť aj v druhom kole," vysvetlila.

Keby mala volebné právo, uvažovala by v prvom kole volieb nad viacerými kandidátmi. "V tom druhom kole by to už myslím pre mňa bolo jasné," zhrnula mladá Slovenka.

O tom, či sa novou hlavou štátu stane Emmanuel Macron alebo Marine Le Penová rozhodnú francúzski voliči v nedeľu v druhom kole prezidentských volieb.