Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Germanwings zverejnila aktualizované informácie o príslušnosti obetí

Minúta ticha, zamestnanci Lufthansy Foto: TASR/AP

Vyšší počet obetí uvádzajú vlády Japonska i Venezuely, podľa ktorých zahynuli po dvaja ich občania

Kolín/Madrid 25. marca (TASR) - Medzi 150 obeťami utorkového leteckého nešťastia v južnom Francúzsku sú občania najmenej 15 štátov, informovali dnes francúzske médiá s tým, zoznamy obetí sa stále ešte len aktualizujú.



Thomas Winkelmann, výkonný riaditeľ spoločnosti Germanwings, ktorej patrilo havarované lietadlo Airbus A320, dnes na tlačovej konferencii v Kolíne spresnil, že medzi obeťami je najmenej 72 nemeckých občanov a 35 Španielov.

O život prišli aj po dvaja občania Austrálie, Argentíny, Iránu a Venezuely. Winkelman potvrdil, že zahynul aj jeden Brit, jeden Holanďan, jeden Kolumbijčan, jeden Mexičan, jeden Japonec, jeden Dán, jeden Belgičan a jeden Izraelčan.

Winkelmann poznamenal, že zoznam cestujúcich sa stále aktualizuje, spoločnosť Germanwings zatiaľ kontaktovala 123 rodín a príbuzných. Doteraz sa spoločnosti nepodarilo nadviazať kontakt s príbuznými 27 obetí.

Situáciu pri aktualizovaní zoznamov cestujúcich komplikuje aj to, že viacerí z nich mali dvojité občianstvo, upozornil Winkelmann.

Prioritou spoločnosti Germanwings je pomoc pozostalým, vrátane psychologickej podpory a zabezpečenia cesty na miesto nešťastia. Firma dala k dispozícii všetky dostupné zdroje, poznamenal Winkelmann. Dodal, že pre pozostalých bude vypravený letecký špeciál, ktorý ich prepraví na juh Francúzska.

Medzičasom Španielsko korigovalo počet svojich občanov, ktorí prišli o život pri leteckom nešťastí na juhu Francúzska - podľa ministerstva vnútra zahynulo 49 španielskych občanov. Winkelmann však informoval o 35 španielskych obetiach.

Agentúra AP informovala, že polícia v Barcelone už zabezpečila, aby príbuzným španielskych obetí, ktorí sa zišli na letisku El Prat, odobrali vzorky tkaniva nutné na analýzu DNA a identifikáciu obetí.

Britská vláda dnes v Londýne vyslovila obavu, že medzi obeťami leteckej havárie by mohli byť najmenej traja občania Británie. Germanwings potvrdila doteraz len jednu obeť z Británie.

Vyšší počet obetí uvádzajú vlády Japonska i Venezuely, podľa ktorých zahynuli po dvaja ich občania. Podľa francúzskeho premiéra Manuela Vallsa prišiel o život aj jeden Maročan. Turecká vláda informovala, že obeťou mohol byť aj jeden občan tejto krajiny.