Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Grécko sa priblížilo k odchodu z eurozóny, voľby vyhrala Syriza

Líder Koalície radikálnej ľavice (Syriza) Alexis Tsipras hlasuje počas predčasných parlamentných volieb vo volebnej miestnosti v Aténach 25. apríla 2015. V Grécku sa v nedeľu konajú historické predčasné parlamentné voľby, v ktorých sa očakáva víťazstvo Koalície radikálnej ľavice (Syriza). Foto: TASR/AP

Podľa spoločného prieskumu viacerých agentúr, ktorý zverejnila grécka štátna televízia, získala Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) od 35,5 do 39,5 percenta odovzdaných hlasov.

Atény 25. januára (TASR) - Dnešné predčasné parlamenté voľby v Grécku vyhrala ľavicová koalícia Syriza s výrazným náskokom pred konzervatívnou stranou Nová demokracia. Vyplýva to výsledkov prieskumov medzi voličmi (exit polls), ktoré zverejnili grécke médiá krátko po uzavretí volebných miestností.

Podľa spoločného prieskumu viacerých agentúr, ktorý zverejnila grécka štátna televízia, získala Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) od 35,5 do 39,5 percenta odovzdaných hlasov. Zatiaľ nie je jasné, či to bude stačiť na samostatné zostavenie vlády.

Na druhom mieste podľa prieskumu skončila Nová demokracia premiéra Antonisa Samarasa, ktorú podporilo 23 až 27 percent voličov.

Prvé oficiálne výsledky si prečítajte TU.


Podporovatelia konzervatívnej strany Nová demokracia sledujú výsledky exit pollu predčasných gréckych parlamentých volieb vo volebnej centrále strany v Aténach 25. januára 2015.
Foto: TASR/AP


O tretie miesto podľa prieskumu zápasia centristická strana Potami a extrémne pravicová strana Zlatý úsvit. Podpora oboch strán sa pohybuje v rozmedzí 6,4 až 8 percent.

Euroskupina bude v pondelok rokovať o Grécku, prečítajte si v tejto správe.


Na zostavenie vlády potrebuje najsilnejšia strana získať od 36 do 40 percent hlasov. Presné percento závisí na podiele hlasov pre strany, ktoré zostanú pod trojpercentnou hranicou zvoliteľnosti. Celkovo by sa do gréckeho parlamentu mohlo dostať sedem až osem politických subjektov.

Stúpenkyňa ľavicovej koalície Syriza sleduje výsledky exit pollu predčasných gréckych parlamentých volieb vo volebnej centrále strany v Aténach 25. januára 2015.
Foto: TASR/AP

Od výsledkov predčasných volieb závisí pokračovanie úsporného kurzu v tejto vysoko zadlženej krajine. Líder strany Syriza Alexis Tsipra chce zrušiť časť úsporných opatrení a presadiť u zahraničných veriteľov odpustenie dlhov. Vystúpenie Grécka z eurozóny by v tom prípade už nebolo vylúčené. Okrem toho by úspech Syrizy mohol podľa pozorovateľov povzbudiť podobné hnutia v Španielsku a Portugalsku.