Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécko: Konzervatívci priznali porážku v parlamentných voľbách

Stúpenci gréckeho premiéra Samarasa sledujú výsledky volieb. Foto: TASR/AP

Podľa aktualizovaného exit pollu získala Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) od 36 do 38 percent odovzdaných hlasov, čo predstavuje 148 až 154 poslaneckých kresiel.

Atény 25. januára (TASR) - Vládni konzervatívci gréckeho premiéra Antonisa Samarasa priznali porážku v dnešných parlamentných voľbách, ktoré podľa prieskumov medzi voličmi (exit polls), vyhrala s výrazným, možno až desaťpercentným náskokom ľavicová koalícia Syriza. Informácia o výsledku gréckych volieb spôsobila okamžitý pokles kurzu eura.

"Prehrali sme. Rozsah tejto porážky ale ešte nie je jasný," vyhlásil po zverejnení výsledkov minister zdravotníctva Makis Voridis, parlamentný hovorca premiérovej strany Nová demokracia (ND).

Euroskupina bude v pondelok rokovať o Grécku, prečítajte si v tejto správe.

Strana sa podľa Voridisa pripravuje na úlohu hlavnej opozičnej sily, ktorú jej prisúdili voliči. Minister vyjadril poľutovanie nad tým, že úsporná politika súčasnej vlády musí skončiť skôr, než mohla priniesť reálne výsledky.

Strana Syriza naopak hovorí o svojom "historickom víťazstve", ktoré je podľa nej dobrou správou nielen pre Grékov, ale aj pre ostatných Európanov. Podľa hovorcu strany Panosa Skurletisa sa v Grécku končí obdobie "divokého šetrenia" a krajina sa opäť vracia k princípom sociálnej spravodlivosti, dôstojnosti a demokracie.



Zatiaľ však nie je jasné, či volebný zisk strany Syriza bude stačiť na samostatné sformovanie vlády.

Na zostavenie vlády potrebuje najsilnejšia strana získať 151 kresiel v 300-člennom parlamente, čo znamená 36 až 40 percent hlasov. Presné percento závisí na podiele hlasov pre strany, ktoré zostanú pod trojpercentnou hranicou zvoliteľnosti.

Podľa aktualizovaného exit pollu získala Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) od 36 do 38 percent odovzdaných hlasov, čo predstavuje 148 až 154 poslaneckých kresiel.

Na druhom mieste skončila Nová demokracia premiéra Antonisa Samarasa, ktorú podporilo 26 až 28 percent voličov.

O tretie miesto podľa prieskumu zápasia centristická strana Potami a extrémne pravicová strana Zlatý úsvit. Podpora oboch strán sa pohybuje v rozmedzí 6 až 7 percent.


To či Syriza získa absolútnu väčšinu kresiel bude do veľkej miery závisieť od toho, či sa do parlamentu dostane novozaložená strana expremiéra Jorgosa Papandreua Hnutie pre demokratov (a) socialistov. Podľa exit pollov sa pohybuje v rozmedzí 2,2 až 3,2 percenta hlasov.

Celkovo by sa do gréckeho parlamentu mohlo dostať sedem až osem politických subjektov.

Od výsledkov predčasných volieb závisí pokračovanie úsporného kurzu v tejto vysoko zadlženej krajine. Líder strany Syriza Alexis Tsipra chce zrušiť časť úsporných opatrení a presadiť u zahraničných veriteľov odpustenie dlhov. Vystúpenie Grécka z eurozóny by v tom prípade už nebolo vylúčené. Okrem toho by úspech Syrizy mohol podľa pozorovateľov povzbudiť podobné hnutia v Španielsku a Portugalsku.