Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécko neuhradilo dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur

Demonštrant počas zhromaždenia, ktoré zorganizovali stúpenci za áno na blížiace sa referendum v Aténach 30. júna 2015. Foto: TASR/AP

Grécko v utorok popoludní doslova v poslednej chvíli poslalo veriteľom nový návrh na vyriešenie krízy.

Washington 1. júla (TASR) - Grécko neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Atény mali dlh splatiť do polnoci. Podľa agentúry DPA o tom dnes informoval hovorca MMF Gerry Rice.

Grécko v utorok popoludní doslova v poslednej chvíli poslalo veriteľom nový návrh na vyriešenie krízy.



Na predĺženie záchranného programu pre Grécko je však príliš neskoro, vyhlásil Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) po skončení mimoriadnej telekonferencie. Dodal, že Euroskupina sa opäť zíde v dnes ráno, aby prediskutovala nové grécke návrhy.

Atény predložili tri požiadavky: chcú predĺženie súčasného záchranného programu, nový dvojročný úver a reštrukturalizáciu doterajšieho dlhu.



List, ktorý v utorok grécky minister financií Janis Varufakis poslal predsedovi Euroskupiny, má len jednu stranu. Píše v ňom, že Grécko "sa zaväzuje uhradiť svoj externý dlh, ale spôsobom, ktorý zabezpečí životaschopnosť gréckej ekonomiky, jej rast a sociálnu súdržnosť".

Ale v liste sa ani slovom nezmieňuje o opatreniach, ktorými Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a MMF, teda inštitúcie zastupujúce veriteľov, podmienili uvoľnenie zmrazených financií zo záchranného programu pre Grécko.

Grécko prijme návrhy veriteľov s určitými podmienkami

Grécky premiér Alexis Tsipras ponúkol veriteľom, že prijme návrhy, ktoré mu predložili koncom minulého týždňa, aby sa rokovania o záchrane Grécka dostali zo slepej uličky, ale s určitými podmienkami. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

V liste, ktorý Tsipras poslal veriteľom popoludní 30. júna, sa píše, že Grécko je pripravené akceptovať väčšinu ich reformných návrhov s istými "úpravami, dodatkami a vysvetleniami", cituje DPA britské noviny Financial Times.

Tsipras chce ponechať výnimku pre grécke ostrovy, ktoré majú nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH), odložiť zvýšenie veku pre odchod do dôchodku o niekoľko mesiacov a odložiť tiež postupné ukončenie tzv. solidárnych garancií pre ľudí s nízkymi dôchodkami.

Platnosť doterajšieho záchranného programu pre Grécko vypršala o polnoci 30. júna. Atény medzitým požiadali o tretí záchranný balík z Európskeho mechanizmu pre stabilitu spojený s reštrukturalizáciou ich dlhu.