Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V gréckom referende hlasovali premiér, prezident aj minister financií

Na snímke grécky minister financií Janis Varufakis vkladá hlasovací lístok do urny počas referenda v Aténach 5. júla 2015. Varufakis rezignuje, ak voliči v nedeľnom referende povedia Áno reformám a úsporným opatreniam, ktoré požadujú veritelia. Foto: TASR/AP

Minister financií Varufakis prišiel odovzdať hlas v spoločnosti svojho 90-ročného otca.

Atény 5. júla (TASR) - Gréci dnes hlasujú v referende o prijatí prísnych reforiem, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú poskytnutie ďalšej finančnej pomoci, a výsledok hlasovania bude mať ďalekosiahle následky nielen pre zadlženú krajinu, ale pre celú Európu. Hlas už odovzdal grécky premiér Alexis Tsipras, prezident Prokopis Pavlopulos aj minister financií Janis Varufakis. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA, AP a Reuters.

Krajne ľavicový premiér Tsipras vyzýval Grékov, aby hlasovali za "nie" prísnym reformám, ktoré požadujú veritelia. Pri vhadzovaní svojho hlasovacieho lístka do urny vo štvrti Kypseli v centre Atén povedal, že je "optimista" ohľadne výsledku referenda.



"Dnes je deň osláv, lebo demokracia je oslava," povedal premiér a zdôraznil, že rozhodnutie má v rukách grécky ľud. "Vôľu vlády môžu mnohí ignorovať, ale nie vôľu ľudu," upozornil.

Vyhlásil tiež, že referendum vysiela posolstvo, že Gréci vítajú s otvorenou náručou zjednotenú Európu, ale chcú žiť "dôstojne". Podľa jeho slov referendum demonštruje právo gréckeho ľudu vybrať si vlastnú budúcnosť. Uviedol, že referendum "je porážkou strachu a ultimát" a želá si víťazstvo tábora "nie". Premiér už skôr vysvetľoval, že rozhodné "nie" v dnešnom hlasovaní by posilnilo jeho pozíciu pri vyjednávaní s medzinárodnými veriteľmi o treťom balíku pomoci pre Grécko.

Prezident Pavlopulos vyzval na jednotu Grékov, nech je výsledok referenda akýkoľvek. Keď dnes hádzal do urny svoj hlas, povedal: "Budeme kráčať ďalej, všetci spolu."

Minister financií Varufakis dnes vyhlásil, že referendum dáva Grékom príležitosť rozhodnúť o "ultimáte" v podobe prísnych úsporných opatrení, ktoré Grécku predložila 19-členná eurozóna.

Varufakis dodal, že "obrovské chyby" eurozóny viedli k požiadavkám, aby Grécko uplatnilo ešte prísnejšie úsporné kroky, ale svoj názor na ne musia vyjadriť samotní Gréci. Podľa ministrových slov dnešné hlasovanie "dáva Európe nádej, že spoločná mena a demokracia môžu koexistovať".

Varufakis prišiel odovzdať hlas v spoločnosti svojho 90-ročného otca Jorgosa na južnom predmestí Atén nazývanom Faliro.

Dnešné referendum v Grécku je prvé od roku 1974, keď Gréci hlasovali o zrušení monarchie.