Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Hollande nazval streľbu vo francúzskej redakcii teroristickým útokom

Francúzsky prezident Francois Hollande odchádza z Elyzejského paláca po útoku na redakciu Foto: TASR/AP

Streľba v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo si vyžiadala už 12 obetí.

Paríž 7. januára (TASR) - "Teroristickým útokom" nazval francúzky prezident Francois Hollande dnešnú streľbu v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorá si vyžiadala už 12 obetí. Informovala o tom agentúra AP.

Galéria k masakru v redakcii satirického časopisu:




Francúzsko podľa nej zároveň zvýšilo stupeň pohotovosti v krajine na najvyššiu úroveň. Hollande, ktorý navštívil miesto útoku, dodal, že "v uplynulých týždňoch bolo zmarených niekoľko teroristických útokov" v krajine. Na dnes je v súvislosti s útokom naplánované aj mimoriadne zasadanie francúzskeho kabinetu.



K útoku sa podľa agentúry Reuters vyjadril aj britský premiér David Cameron. "Vrahovia v Paríži sú ohavní. Stojíme po boku francúzskeho ľudu v boji proti terorimu a ochrane slobody tlače," uviedol na svojom oficiálnom konte na sociálnej sieti Twitter.




Sídlo týždenníka sa stalo terčom útoku zápalnými bombami aj v roku 2011 v súvislosti so zverejnením karikatúry proroka Mohameda na svojej titulnej strane, pripomína Reuters. Približne o rok neskôr magazín opätovne zverejnil hanlivé karikatúry proroka Mohameda, čím vyvolal odsúdenie zo strany moslimov vo svete.