Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hollande vyzdvihol odvahu polície a varoval, že hrozby pokračujú

Francúzsky prezident Francois Hollande počas prejavu 9. januára 2015. Foto: TASR/AP Photo

V prejave k národu Hollande odsúdil fanatizmus útočníkov, ktorý podľa neho nemá nič spoločné s moslimskou vierou.

Paríž 9. januára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v prejave k národu vyzdvihol odvahu a efektivitu policajných zložiek, ktoré na dvoch miestach úspešne zasahovali pri neutralizácii islamistických teroristov. Ocenil, že vďaka ich zásahu sa podarilo ochrániť ľudské životy. Súčasne vyjadril solidaritu rodinám obetí a zraneným.

Udalosti, ku ktorým došlo v stredu v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo a dnes v Paríži, označil Hollande za skúšku pre Francúzsko a národnú tragédiu, a vyhlásil, že povinnosťou Francúzska bolo čeliť jej.

FRANCÚZSKY MASAKER MINÚTU PO MINÚTE: ONLINE: Dráma vo Francúzsku: Všetci útočníci sú mŕtvi

V prejave k národu Hollande odsúdil fanatizmus útočníkov, ktorý podľa neho nemá nič spoločné s moslimskou vierou.

Upozornil, že Francúzsko je terorizmom ohrozené aj naďalej a vyzval obyvateľstvo na ostražitosť, jednotu a mobilizáciu. Zdôraznil, že "naša sila je v jednote". "Je to naša najväčšia a najsilnejšia zbraň," vyhlásil Hollande. Súčasne vyjadril presvedčenie, že skúška, ktorou Francúzsko prechádza, ho ešte viac posilní.

"Musíme dať najavo naše odhodlanie bojovať proti všetkému, čo by nás mohlo rozdeliť, v prvom rade musíme viesť nezmieriteľný boj proti rasizmu a antisemitizmu," povedal Hollande, čím reagoval na dnešnú rukojemnícku drámu v Paríži, kde ozbrojený islamista niekoľko hodín zadržiaval skupinu zákazníkov supermarketu s kóšer potravinami. Hollande tento útok označil za desivý.

Francúzsky prezident ďalej informoval, že sa v nedeľu zúčastní na celoštátnom pochode na obranu republikánskych hodnôt, demokracie a plurality. Pozvanie zúčastniť sa na ňom prijali aj britský premiér David Cameron a jeho taliansky kolega Matteo Renzi, informovala televízia BFMTV. Podľa správ na sieti Twitter na pochod prídu aj španielsky premiér Mariano Rajoy, predseda fínskej vlády Alexander Stuff, nemecká kancelárka Angela Merkelová a celý rad francúzskych politikov.

Okrem Hollanda sa dnes večer k najnovšiemu vývoju vo Francúzsku v štúdiu televízie RTL vyjadril aj premiér Manuel Valls.

Francúzsko má za sebou nesmierne náročné tri dni, keď zažilo tri závažné útoky. V stredu pri útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo prišlo o život 12 ľudí. Spáchali ho bratia Said a Chérif Kouachiovci, ktorých dnes elitná policajná jednotka zastrelila počas zásahu v obci Dammartin-en-Goele, kde sa po dvoch dňoch strávených na úteku skryli.

Obaja atentátnici z Paríža sú mŕtvi, rukojemníka nezadržiavali


Vo štvrtok na juhoparížskom predmestí Montrouge zastrelil iný islamista, Amédy Coulibaly, známy bratov Kouachiovcov, mladú policajtku.

Dráma v supermarkete skončila tragicky, zahynuli štyria rukojemníci

Coulibaly, ozbrojený útočnou puškou Uzi, dnes popoludní rozpútal rukojemnícku drámu v supermarkete s kóšer potravinami v blízkosti Porte de Vincennes v Paríži. Usmrtil pri tom najmenej štyroch zákazníkov obchodu. Vážne zranení boli štyria rukojemníci. Útočníka podvečer pri svojom zásahu zastrelilo policajné komando.

Atentátnik zo supermarketu sa označil za príslušníka Islamského štátu

Oba dnešné zásahy francúzske i zahraničné médiá pertraktovali ako dve rukojemnícke drámy. Po policajnom zásahu sa však ukázalo, že osoba, považovaná za rukojemníka bratov Kouachiovcov, sa v objekte celý deň skrývala bez toho, aby o nej útočníci vedeli. Ide o 26-ročného mladíka, ktorý sa údajne skontaktoval aj s políciou a informoval ju o vývoji situácie.