Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Slovinsku za dva dni zaregistrovalo asi 1500 utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na registráciu podľa Šefica ešte čaká asi 600 ľudí. Žiadosť o poskytnutie azylu podala jedna osoba, spresnil.

Ľubľana 19. septembra (TASR) - Slovinsko za posledné dva dni zaregistrovalo asi 1500 utečencov, z ktorých približne 500 pochádza zo Sýrie a Afganistanu. Ďalších zhruba 150 prišlo z Iraku a zvyšní migranti sú z rôznych krajín Blízkeho východu, Ázie a Afriky. V Ľubľane to dnes pred novinármi uviedol námestník ministra vnútra Boštjan Šefic.

Na registráciu podľa Šefica ešte čaká asi 600 ľudí. Žiadosť o poskytnutie azylu podala jedna osoba, spresnil.

Predpokladá sa, že Slovinsko sa stane ďalším štátom čeliacim veľkému náporu utečencov po Chorvátsku, ktoré nezvládlo prúd migrantov zo Srbska a začalo ich hromadne a bez registrácie presúvať k hraniciam iných štátov.

Migranti z Chorvátska teraz prichádzajú na územie Slovinska cez oficiálne pohraničné priechody, ale aj mimo nich, a to aj napriek varovaniu, že budú považovaní za narušiteľov štátnej hranice a že im za to hrozí deportácia do Chorvátska.

Podľa miestnych médií slovinské úrady migrantov po registrácii presúvajú do tranzitných centier, najmä v mestách Brežice a Postojna alebo aj v Ľubľane. Niektorí migranti sa v skupinách pešo vydali pozdĺž hlavnej cesty smerom k Rakúsku. Jednu z takýchto skupín hlásili z Mariboru, informovala agentúra STA.

Médiá upozornili, že slovinský premiér Miro Cerar za posledných niekoľko hodín zmiernil doterajšiu pozíciu, keď tvrdil, že Ľubľana v žiadnom prípade nezabezpečí koridory pre utečencov - dnes podvečer však vyhlásil, že daný problém by Slovinsko mohlo začať posudzovať v spolupráci s inými krajinami, ak k nim bude smerovať prúd migrantov, ktorý slovinské úrady nebudú zvládať.

Maďarsko pohrozilo Chorvátsku zablokovaním jeho vstupu do Schengenu


Budapešť 19. septembra (TASR) - Maďarsko by mohlo zablokovať vstup Chorvátska do schengenskej zóny, ak nebude Záhreb brániť vonkajšie hranice Európskej únie, citovala dnes agentúra Reuters poradcu premiéra Viktora Orbána Antala Rogana.

Šéf Orbánovho politického kabinetu vo vysielaní rozhlasovej stanice InfoRado povedal, že "ak sa Chorvátsko vzdá a povie, že nebude brániť hranice, potom môže Maďarsko povedať iba toľko, že nie je pripravené na vstup do Schengenu, keď nastane okamih rozhodnutia".

"Podmienkou pre vstup do schengenskej zóny je, že sa krajina zaviaže brániť vonkajšie hranice EÚ," povedal Rohan v rozhlasovom interview v piatok večer. "Ak v tom očividne zlyhá, potom nie je pripravené na členstvo v Schengene."

Chorvátsko dnes uviedlo, že "prinútilo" Maďarsko prijať tisíce utečencov a bude mu ich posielať aj naďalej.

"Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

Vyše 20.000 migrantov, z ktorých sú mnohí sýrski utečenci, prišlo do Chorvátska odkedy im Maďarsko v utorok kovovým plotom na svojej južnej hranici, vodnými kanónmi a slzným plynom prehradilo cestu ďalej do Európskej únie.

Szijjártó: Záhreb klamal, keď tvrdil, že rokoval o migrantoch s Budapešťou


Budapešť 19. septembra (TASR) - Chorvátsko jednoducho prestalo spolupracovať s Maďarskom a s Európou, keď bez registrácie začalo presúvať migrantov do Maďarska. Na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti to dnes vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý dodal, že Záhreb navyše klamal, keď tvrdil, že o všetkom rokoval s Budapešťou.

"Nie je pravda, že Chorvátsko rokovalo s Budapešťou, navyše pritom narušilo suverenitu Maďarska tým, že poslalo cez hranice vlak," citovala Szijjártóa tlačová agentúra MTI.

Šéf maďarskej diplomacie reagoval po tom, čo chorvátsky premiér Zoran Milanovič sa dnes vyjadril, že Záhreb už Maďarsko prinútil, aby migrantov prijalo, a Chorvátsko bude v tomto smere pokračovať.

"Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

Podľa Szijjártóa sa zdá, že Maďarsko zostalo opäť osamotené, ale aj tak si ustráži svoje hranice i hranice Schengenu, to všetko v súlade s európskymi predpismi. "Už stoja zábrany, čoskoro bude stáť aj plot," dodal maďarský minister na margo fyzického uzatvorenia 40-kilometrového spoločného úseku maďarsko-chorvátskych hraníc.

Chorvátska strana tvrdila, že prepravu 800 migrantov v doprovode 40 príslušníkov chorvátskej polície mimoriadnym vlakom na maďarskú stanicu Magyarbóly v piatok večer prerokovala s Maďarskom. Maďarská strana hovorí o bezprecedentnom narušení hraníc. Chorvátskeho rušňovodiča zadržala maďarská polícia, ktorá tiež zabavila vlak a odzbrojila chorvátskych policajtov.

Fínsko obnovilo kontroly na hranici so Švédskom v obave z utečencov


Helsinki 19. septembra (TASR) - Fínsko od dnešného dňa zaviedlo kontroly na svojej pozemnej hranici so Švédskom na severe krajiny, pretože do severofínskeho mesta Tornio prichádza zo Švédska množstvo uchádzačov o azyl, uviedla agentúra Reuters.

"Odteraz bude ľudí prekračujúcich hranicu v Torniu kontrolovať polícia," citovala z vyhlásenia fínskeho ministerstva vnútra.

Podľa ministerstva nebudú môcť žiadatelia o azyl pokračovať z Tornia ďalej do Fínska bez toho, aby sa zaregistrovali ako uchádzači o azyl.

"Situácia na severe je nekontrolovateľná. Ľudia odtiaľ pokračovali na ktorúkoľvek policajnú stanicu vo Fínsku," povedal online vydaniu denníka Helsingin Sanomat Paivi Nerg z ministerstva. Podľa verejnoprávneho rozhlasu a televízie YLE demonštrovala na hraniciach v Torniu asi stovka Fínov za uzavretie hraníc.

Fínska vláda v piatok uviedla, že tento rok prišlo do krajiny vyše 11.000 žiadateľov o azyl, prevažne z Iraku. Vlani ich za celý rok prišlo iba 3600.

Fínsko minulý týždeň súhlasilo, že prijme svoj dvojpercentný podiel zo 120.000 utečencov, ktoré chce Európska únia prerozdeliť do jednotlivých členských krajín a už sa nachádzajú na území únie. Je však proti povinným kvótam.

Vláda chce znížiť finančnú hotovosť, ktorú poskytuje uchádzačom o azyl. V súčasnosti podľa agentúry Reuters poskytuje dospelej osobe bez obedov 316 eur mesačne. A plánuje tiež zvýšiť daň z kapitálových ziskov a daň z príjmu u ľudí s vysokými zárobkami, aby získala potrebné prostriedky na vyšší počet imigrantov.

Autobusy zo Záhrebu privážajú na maďarské hranice tisíce migrantov


Budapešť 19. septembra (TASR) - Tisíce migrantov privážajú postupne autobusy z Chorvátska na maďarský diaľničný hraničný priechod Letenye-Goričan, informovala agentúra MTI. Do dnešného rána priviezlo 55 autobusov takmer 3000 migrantov, v priebehu dopoludnia prišlo zo Záhrebu osem autobusov.

Na hraničnom priechode je množstvo maďarských policajtov. V okolí priechodu umiestnili maďarské orgány mobilné toalety a odpadkové koše.

Autobusy prichádzajú aj z chorvátskej obce Tovarnik, ktorá leží pri hraniciach so Srbskom, kde sa podľa odhadov nachádza ďalších 5000 migrantov.

Z chorvátsko-maďarskej hranice migranti pokračujú autobusmi cez Maďarsko smerom do Rakúska.

Z okolia srbskej prihraničnej obce Horgoš, kde v stredu došlo k incidentu medzi migrantmi a maďarskou políciou, dopoludnia takmer úplne zmizli migranti. Niekoľko desiatok migrantov s malými deťmi sa ale rozhodlo nechať sa zaregistrovať v maďarskom Röszke a nepokračovať v púti.

Poradca maďarského premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi novinárom povedal, že ak srbská strana poskytne záruky na bezpečnosť dopravy a na poriadok na srbsko-maďarských hraničných priechodoch, potom čoskoro bude možné otvoriť doposiaľ zatvorené priechody Röszke a Röszke 2.

Podľa Bakondiho v piatok prekročilo chorvátsko-maďarské hranice 8000 utečencov, dnes do 10.00 h 2800. Počet migrantov, ktorí v tomto roku doposiaľ vstúpili na maďarské územie je 209.000, z nich 172.000 požiadalo o azyl. V utečeneckých táboroch v Maďarsku je v súčasnosti 1600 ľudí.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács vyhlásil, že Chorvátsko nechalo napospas nielen Maďarsko, ale celú Európsku úniu. Reagoval tak na slová chorvátskeho premiéra Zorana Milanoviča, že Záhreb už Maďarsko prinútil, aby migrantov prijalo, a Chorvátsko bude v tomto smere pokračovať.

"Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

K následkom chorvátskeho kroku sa vyjadrí dnes popoludní v Budapešti na mimoriadnej tlačovej konferencii šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Chorvátska prezidentka žiada EÚ o pomoc ohľadne situácie s migrantmi


Záhreb 19. septembra (TASR) - Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová požaduje od Európskej únie uistenie, že pomôže jej malej krajine vyrovnať sa so súčasným prílevom migrantov.

V rozhovore s americkou tlačovou agentúrou Associated Press (AP) dnes uviedla, že jej štát so 4,2 miliónmi obyvateľov musí byť realistický ohľadne toho, čo dokáže a čo môže on sám urobiť s tisíckami ľudí utekajúcich z oblastí Blízkeho východu a Afriky, sužovaných vojnovými konfliktami a chudobou.

Migranti a utečenci sa snažia prejsť cez Chorvátsko v nádeji, že nájdu azyl v bohatých západných štátoch, ako je Nemecko.

"Musíme zastaviť ten príval, musíme od Európskej únie dostať uistenie, čo sa stane s tými ľuďmi, čo sú už v Chorvátsku, a s tými, čo sa ešte len chystajú cez Chorvátsko onedlho prejsť," povedala pre AP chorvátska prezidentka.

Chorvátsky premiér Zoran Milanovič sa medzitým dnes vyjadril, že Záhreb už Maďarsko prinútil, aby migrantov prijalo, a Chorvátsko bude v tomto smere pokračovať.

"Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

Maďarský minister obrany nariadil kvôli migrantom povolanie záloh


Budapešť 19. septembra (TASR) - Povolanie časti dobrovoľných záložných vojakov nariadil z dôvodu masovej migrácie maďarský minister obrany István Simicskó na návrh náčelníka generálneho štábu Tibora Benköa. Agentúru MTI o tom dnes informoval rezort obrany.

Povolaní vojaci budú plniť v kasárňach úlohy tých príslušníkov ozbrojených síl, ktorí už dlhšiu dobu chránia zábrany na srbsko-maďarských hraniciach; prípadne sa zúčastnia cvičenia Severoatlantickej aliancie Brave Warrior.

Hranicami medzi Maďarskom a Rakúskom prechádza ďalšia vlna utečencov


Heiligenkreuz im Lafnitztal 19. septembra (TASR) - Približne tisíc utečencov prišlo počas noci na dnes k hraničnému priechodu medzi Maďarskom a Rakúskom pri obci Heiligenkreuz im Lafnitztal v južnej časti rakúskej spolkovej krajiny Burgenland, odkiaľ ich odvážali autobusmi do Viedne a Grazu. S odvolaním sa na krajinskú políciu o tom informuje agentúra APA.



Rakúske bezpečnostné zložky očakávajú, že hraničným priechodom Heiligenkreuz dnes prejde "niekoľko tisíc" utečencov. Ďalších približne tisíc utečencov by malo v najbližších hodinách využiť priechod Nickelsdorf v severnej časti Burgenlandu. Rakúske orgány zabezpečujú ich presun autobusmi k viedenskému Západnému nádražiu (Westbahnhof).

Situácia na ostatných hraničných priechodoch medzi Maďarskom a Rakúskom je podľa APA zatiaľ pokojná. Agentúra uvádza, že do Rakúska sa presúvajú utečenci, ktorých v piatok poslali do Maďarska zo susedného Chorvátska.